Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Andreas Granqvist är Årets Skåning 2018

Andreas Granqvist efter sitt andra mål i fotbolls-VM, mot Mexiko.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
Andreas Granqvist blev Sveriges främste målskytt i fotbolls-VM med sina två iskalla straffar.
Foto: DANIEL MALMBERG / JKPG SPORTS PHOTO AGENCY
Andreas Granqvist med dottern Nova på axlarna och hustrun Sofie, i Krasnodar, Ryssland.
Foto: PRIVAT

Årets skåning 2018 är korad – och det är hela Sveriges favorit-Granen som har vunnit.  

Fotbollsspelaren och landslagets kapten, Andreas Granqvist, 33, har röstats fram av Kvällspostens läsare och tar emot priset i Staffanstorp på söndag.  

– Det känns jätteroligt. Jag är otroligt stolt över att få utmärkelsen, säger "Granen". 

Utmärkelsen "Årets Skåning" har delats ut sedan 1967. Sedan många år tillbaka är det Kvällsposten och Skåneländska flaggans dag som nominerar sex eller sju kandidater varje år – sedan röstar Kvällspostens läsare på sin favorit. 

Och trots hård konkurrens, från bland andra Kikki Danielsson, Zlatan Ibrahimovic och Björn Ranelid, var det i år inget snack. Majoritetens förslag, med stor marginal, blev "landsfadern" och fotbollsspelaren Andreas Granqvist, från Påarp. Men när han får veta väljer han, ödmjukt nog, att framhålla hela fotbollslandslaget. 

– Det känns jätteroligt. Jag är otroligt stolt över att få utmärkelsen, det är ett tecken på att vi har gjort något fantastiskt med landslaget i kvalet och under den här sommaren. Jag vill framhålla att vi har gjort det som lag och det är kul att få den här utmärkelsen, säger Granqvist. 

Men det är inte hela landslaget som får det – det är ju du! 

– Ja, men det är inte bara skåningar i landslaget. Men det är säkert en stor del av det, och det har också varit tydligt jämt från Jannes och Peters håll (Andersson och Wettergren, landslagstränare, reds. anm) att vi gjort detta tillsammans allihop. Det är något som har personifierat landslaget och den här gruppen. 

Blev landslagshjälte 

Landslagskaptenen blev under 2017 en svensk hjälte när han var med och ledde landslaget som först slog ut Nederländerna i kvalet – och sedan besegrade Italien över två play off-matcher. 

Under VM i Ryssland har Granqvist befäst sin status som hjälte ännu mer, genom fina insatser och ledaregenskaper på planen. Sverige lyckades sensationellt slå ut både världsmästarna Tyskland och världssexan Schweiz. Han har under mästerskapet kallats "landsfader", och trots förlusten i VM-kvartsfinalen blev mästerskapet en succé, både för Granen (2 mål i gruppspelet) och för laget. Dessutom belönades han med Guldbollen 2017, som Sveriges främste fotbollsspelare. 

Har ni förstått hur stort VM har varit här på hemmaplan? 

– Nej, man har nog inte gjort det. Man har förstått att det har varit stort, men vi har varit i Ryssland och fokuserat på det. Folk gratulerar under mästerskapet, men det är först när man kommer hem som man kanske förstår. Man är stolt över att ha varit med om det. 

Det känns som att smeknamnet, Granen, har fäst ordentligt och att du har anammat det. Jag noterade nämligen att du signerade dina sms med "Granen"? 

– Haha, "Granen" har varit där sedan jag var liten kille. Jag var inte mer än nio, tio år när jag började kallas det. Så är det väl som barn, alla hade smeknamn och för mig blev det naturligt med granen. Det har man kvar och det blir så. 

Känner du dig som en landsfader då? 

– Nja, det är nytt. Det är något som har kommit nu, men det är bara skoj. Man har ju haft perioder i landslaget som inte har varit så bra, men nu är det en tid då jag känner att det har gått bra för egen del och för hela laget. Det är väldigt kul och roligt att det uppskattas. 


Andreas "Granen" Granqvist – fotbollshjälte, Guldbollenvinnare och "Årets skåning".
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Har nu flyttat hem till Helsingborg 

De skånska förankringarna då? Tja, förutom den omistliga skånskan i hans tal, har födelseorten Påarp nu blivit synonym med "Granen". Nu har han dessutom flyttat hem till Helsingborg för att spela med Helsingborgs IF kommande säsong – trots att det fanns andra anbud som väntade. 

– Ja, det finns möjligheter att stanna ute, men vi känner att det är läge att flytta hem nu. Vi har fått ett barn till och jag känner mig nöjd med utlandskarriären. Jag har alltid sagt att jag vill komma hem och ge tillbaka till HIF där allting började och som tog mig tillbaka, så det är skönt att flytta hem och kunna ge tillbaka, säger Andreas Granqvist. 

Under fotbolls-VM blev det också klart att Andreas och hustrun Sofie fått tillökning, i dottern Mika. Sedan tidigare har paret Granqvist även dottern Nova, och födseln ledde till att svenska supportrar samlade in pengar för att köpa blombuketter och granar till familjen

– Det är lite speciellt när man inte har kunnat vara med vid födseln, men det är ett beslut som vi tog gemensamt. Det är klart att det har varit fantastiskt, att få komma hem och träffa familjen även om hon mest sover nu i början. 

Vad säger du om gåvan från supportrarna? 

– Det är fantastiskt roligt och skoj. Det var framför allt till Sofie som fick vara här och ta hand om det medan jag spelade. De ville göra något för hennes skull och vi är oerhört tacksamma från familjens håll. Men som Sofie också har sagt, det är mycket pengar så vi vore glada om det kunde ges till folk som behöver det och som jag har förstått har det skickats till välgörenhet också, så det känns bra. 

Fansen fick in hela 45 000 (!) kronor till gåvan. 30 000 av dem skänktes till en organisation som hjälper till att ge julgranar till sämre bemedlade familjer. 


Motiveringen till Årets Skåning

”Andreas Granqvist har efter sina fotbollsframgångar blivit "Super-Granen" med hela svenska folket. En kämpe, ledare och god förebild för både fotbollsspelande ungdomar och för Skåne. Han har kallats för "landsfader", och med sitt uppoffrande sätt på fotbollsplanen utmärker han sig som en perfekt ledare för det svenska fotbollslandslaget. Dessutom flyttar han hem till Skåne och familjen. Sveriges främste fotbollsspelare och en värdig representant för Sveriges sydligaste landskap – Andreas Granqvist är Årets Skåning!” 


Andreas Granqvist och förbundskaptenen Janne Andersson under VM i Ryssland.
Foto: LI GA / XINHUA/AVALON.RED B950

Tar emot priset i Staffanstorp på söndag

I stadgarna för Årets Skåning står det att "Årets Skåning ska vara en person som gjort god PR för Skåne. Kandidaterna till Årets Skåning ska ha en bred folklig förankring och ha en verksamhet som når ut till en bred allmänhet. Omröstningen organiseras av Kvällsposten". 

Förutom den stora äran kommer Andreas Granqvists porträtt nu också att hängas upp i Malmö Airports välkomsthall på Sturup, där hans ansikte kommer att välkomna resenärer som landar i Skåne. I och med segern sällar han sig också till en skara tidigare vinnare, som består av bland andra Nils Poppe, Eva Rydberg, Hasse Alfredson, Sanna Nielsen, Mikael Wiehe, Birgit Nilsson och Måns Zelmerlöw. 

– Jag visste faktiskt inte att det fanns ett pris, så det är otroligt skoj att få bli en av dem som vunnit. När man i framtiden ser tillbaka på karriären och allt som hänt så kommer det vara en av sakerna som man är stolt över. Många i landslaget är ju från Stockholm och brukar skoja med oss skåningar, men jag är stolt och står alltid upp för Skåne i allt jag gör. 

Ja, nu flyttar du hem – du är verkligen Skåne trogen? 

– Haha. Jag försöker vara samma person som jag var när jag var yngre, att stå med fötterna på jorden och inte sväva i väg. Jag och hustrun, vi är väldigt hemmakära och har mycket vänner och familjen i närheten, här i Helsingborg. Därför känns det fantastiskt att vi bosätter oss här, nära dem. Det är här som är hemma. 

Priset kommer som vanligt att delas ut på skånska flaggans dag. I år blir det på Balders Hage i Staffanstorp, söndagen den 15 juli – klockan 13.00 börjar arrangemanget, och 14.30 riktas strålkastarna mot Andreas Granqvist som själv tar emot priset på plats. 

Allmänheten är förstås välkommen att komma dit och hylla Skånes fotbollshjälte – inträdet är gratis och det delas ut gratis löpsedlar. 

– Det vore fantastiskt om folk kommer dit och vill vara med om prisutdelningen. Jag ser fram emot att vara där och ta emot det. 


LÄS MER: Här kan du träffa Andreas Granqvist på söndag


Tidigare vinnare av "Årets skåning"

1967 Gunnar Rosendal, kyrkoherde

1968 Östen Warnerbring, sångare, musiker

1969 Ernst-Hugo Järegård, skådespelare

1970 Ricky Bruch, friidrottare

1971 Nils Ahlroth komiker, revyartist

1972 Siw Malmkvist, sångerska

1973 Lasse Holmqvist, författare, programledare

1974 Nils Poppe, skådespelare

1975 Eva Rydberg, skådespelerska, revyartist

1976 Lennart Kjellgren, författare, vissångare

1977 Gabriel Jönsson, författare

1978 Ronnie Hellström och Bosse Larsson, fotbollsspelare

1979 Jan Möller, fotbollsspelare

1980 Sten Broman, musikvetare, komponist

1981 Hans Alfredson, författare, skådespelare

1982 Östen Warnerbring, sångare, musiker

1983 Hasse Andersson, sångare, musiker

1984 Birgit Nilsson, operasångerska

1985 Gustaf Håkansson, sångare

1986 Jan Malmsjö sångare, skådespelare

1987 Utnämningen inställd

1988 Nils Poppe, teater- och filmskådespelare

1989 Ingvar Andersson, revyskådepelare

1990 Jan "Tollarparn" Eriksson, pianist

1991 Sven Melander, underhållare

1992 Hasse Andersson, sångare, musiker

1993 Christer Lundh, vissångare, forskare

1994 Tommy Juth, operasångare

1995 Sixten Nordström musikdirektör, programledare

1996 Charlotte Weibull, dockmakare med mera

1997 Stellan Sundahl, komiker

1998 Dan Stråhed sångare, musiker

1999 Jesper Aspegren, programledare

2000 Mikael Wiehe, sångare, musiker

2001 Marianne Mörck, sångerska, skådespelerska

2002 Tina Nordström, tv-kock

2003 Sanna Nielsen, sångerska

2004 Anders Jansson och Johan Wester, komiker

2005 Peps Persson, sångare, musiker

2006 Henrik Larsson, fotbollsspelare

2007 Johan Wissman, kortdistanslöpare

2008 Percy Nilsson, byggmästare

2009 Anne Lundberg, programledare

2010 Olle Jönsson sångare, musiker

2011 Måns Zelmerlöw, sångare, programledare

2012 Johan Glans, komiker

2013 Tareq Taylor, tv-kock

2014 Gunhild Carling, artist, låtskrivare

2015 Markus Rosenberg, fotbollsspelare

2016 Rickard Söderberg, operasångare

2017 Karin Laserow, antikexpert


Antikexperten och tv-personligheten Karin Laserow vann 2017 och fick sitt porträtt upphängt på flygplatsen i Sturup.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Rickard Söderberg hyllades på Malmö opera efter att ha fått priset.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Fotbollsspelaren Markus Rosenberg med den skånska flaggan, efter att ha hyllats på fotbollsarenan i Malmö.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Måns Zelmerlöw fick priset på Bosjökloster av KvP.s dåvarande chefredaktör Lars Mohlin och Skåneländska flaggans dag-ordförande Göran Hansson.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz, sjöng en trudelutt med skånska flaggan omsvept kring sig – det var i Pildammsparken i Malmö.
Foto: TOMAS LEPRINCE

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!