Till hösten ska polisen i Malmö ha fått en förstärkning med hundra personer. Foto: Fritz SchibliTill hösten ska polisen i Malmö ha fått en förstärkning med hundra personer. Foto: Fritz Schibli
Till hösten ska polisen i Malmö ha fått en förstärkning med hundra personer. Foto: Fritz Schibli
Av de hundra poliserna är hälften nyutexaminerade poliser som lovats regionen från högsta ort. Foto: Christian ÖrnbergAv de hundra poliserna är hälften nyutexaminerade poliser som lovats regionen från högsta ort. Foto: Christian Örnberg
Av de hundra poliserna är hälften nyutexaminerade poliser som lovats regionen från högsta ort.  Foto: Christian Örnberg
"Vi ser med tillförsikt fram mot förstärkningen", säger Andreas Schönström, socialdemokratiskt kommunalråd Foto: Christoffer Hjalmarsson"Vi ser med tillförsikt fram mot förstärkningen", säger Andreas Schönström, socialdemokratiskt kommunalråd Foto: Christoffer Hjalmarsson
"Vi ser med tillförsikt fram mot förstärkningen", säger Andreas Schönström, socialdemokratiskt kommunalråd Foto: Christoffer Hjalmarsson

Klart – Malmö ska få hundra nya poliser

Publicerad

Malmö får hundra nya poliser i kampen mot våldet på gator och torg.

Poliserna ska vara på plats under hösten, enligt det löfte som getts stadens politiker.

– Vi ser med tillförsikt fram mot förstärkningen, säger Andreas Schönström, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trygghet och säkerhet i kommunen.

Malmö är en stad där vapnen flödar fritt och där grupper av kriminella inte drar sig för att använda dem även i offentliga miljöer.

Onsdagsnattens händelser med tre svåra skjutningar inom loppet av sex timmar ställer på nytt frågan på sin spets om hur säkert det egentligen är att vistas i staden.

Vid en av händelserna sköts två asylsökande män i benen när de var på väg in på Willys för att köpa bröd. Vid ett annat tillfälle besköts en taxibil med flera skott.

Ett tredje drama inträffade i en lägenhet där en man i 45-årsåldern sköts i huvudet. Mannen fördes mycket svårt skadad till universitetssjukhuset i Lund för intensivvård.

Erbjuder hjälp

Kommunalrådet Andreas Schönström säger att han är både förbaskad och frustrerad över att den här typen av grova brott sker i Malmö.

– Från kommunens sida har vi omedelbart varit i kontakt med polisen för att informera oss om läget. Vi har även ställt vår hjälp till förfogande om polisen ser att vi kan göra något i sammanhanget.

Polisen tackade för erbjudandet, men anser i nuläget att det för närvarande är en polisiär uppgift att lösa och minimera våldsbrotten i Malmö.

– Det är uppenbart att det fortfarande finns små klickar i staden som inte har någon respekt för människoliv, säger Andreas Schönström.

Han berättar att staden från sin horisont arbetar med brottsprevention i skolan. Samtidigt kräver det att polisen har framgång i sitt arbete,

I det sammanhanget kan kommunalrådet lämna en glädjande nyhet - staden har lovats hundra nya poliser i höst. Förstärkningen ska betyda att fler poliser syns på gator och torg.

Gör skillnad

– Vi är övertygade om att det kommer att göra skillnad, säger Andreas Schönström.

Av de hundra poliserna är hälften nyutexaminerade poliser som lovats regionen från högsta ort. De andra 50 poliserna frigörs för riktigt polisarbete när nu merparten av gränskontrollerna ersätts av civilanställd personal.

Kommunalrådet anser att staden alltid måste ha nolltolerans mot brottsligheten.

– Det är farligt när vi ger upp och känner likgiltighet. Det ska aldrig löna sig att begå brott och det ska alltid löna sig att ringa polisen.

– Alla har rätt att känna trygghet, även i Malmö stad, säger Andreas Schönström.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag