Klädde ut sig i peruk och rövade bort bebis

Kvinnan satt på verandan med sitt lilla barnbarn i knät, när någon plötsligt drog henne bakåt, över verandaräcket. Samtidigt försökte de tre övriga lossa barnet från hennes grepp.
Foto: Polisen
Gräset intill huset där mamman och hennes släktingar med våld tog med sig barnet, var nertrampat efter brottstillfället.
Foto: Polisen
Fyra personer har nu dömts av hovrätten till sex månaders fängelse för olaga tvång.
Foto: Polisen
Flera av de fyra som du dömts var iklädda peruker vid tillfället. En av dem bar den här, enligt polisens förundersökning.
Foto: Polisen

Den 24-åriga kvinnan, hennes föräldrar och ytterligare en släkting klädde sig i peruker, solglasögon och uppdragna huvor, enligt domen.

Sedan slog de till mot kvinnans före detta svärmor och tog med våld med sig 24-åringens barn.

De fyra släktingarna ska nu avtjäna ett sex månader långt fängelsestraff.

Enligt Värnamo nyheter, som var först med att rapportera om nyheten, har historien sin upprinnelse i en ouppklarad vårdnadstvist mellan det lilla barnets föräldrar.

Enligt domen i tingsrätten ska kvinnan, i dag 24, en sommardag för snart tre år sedan ha sagt till sin sambo att hon skulle åka hem till sin mamma som hade födelsedag. Senare visade det sig att hon i stället åkt och hälsat på en annan man i Halmstad.

När sambon genomskådat lögnen, tog han parets gemensamma barn med sig för att hälsa på sin mamma som bor på en ort i södra Sverige.

Medan mannen åkte och handlade, passade farmodern barnet. Hon har i förhör berättat att hon satt ute på verandan i en rottingstol, när barnets mamma och hennes släktingar slog till.

Den 24-åriga kvinnan hade då enligt domen, tillsammans med sin mamma, pappa och ytterligare en släkting åkt till farmoderns hus. Innan de åkte klädde de sig i peruker, huvor och solglasögon.

Kunde inte andas

Farmodern har beskrivit det som att fyra personer plötsligt dök upp på gården. En av dem lade handen över kvinnans näsa och mun och drog sedan ner henne bakåt, över altanens räcke. Hon har i förhör berättat att hon blev skräckslagen, inte kunde andas och fick kraftig smärta i överkroppen. Samtidigt, uppger hon, försökte de övriga personerna att ta barnet ur hennes famn.

Svart peruk

Hon upptäckte snart att mannen som drog i henne var barnets morfar, utklädd i en stor, svart peruk. De tre andra förstod hon att var barnets mamma, mormor samt en annan släkting som hon tidigare hade träffat. Alla var enligt hennes utsago klädda i peruker, solglasögon eller uppdragen huva.

När pappan till barnet återvände efter shoppingturen, möttes han av en granne. Hans mamma befann sig på verandan, gråtande och skakande. Polis och ambulans kallades till platsen.

Var barnet befann sig visste ingen direkt efter bortförande. Enligt Värnamo nyheter hade de fyra släktingarna rest till en annan släkting i Småland där de stannade ett par nätter. Mamman till barnet ska då ha kontaktat både polisen och socialtjänsten.

Sex månaders fängelse

Barnets mamma och de övriga tre släktingarna dömdes av tingsrätten för olaga tvång, egenmäktighet med barn eller medhjälp därtill. Samtliga fick av tingsrätten villkorliga domar och samhällstjänst, eftersom rätten konstaterade att de tidigare aldrig dömts för något och lever under ordnade förhållanden.

Men fallet överklagades till hovrätten, som nu har dömt de fyra personerna till sex månaders fängelse. Hovrätten konstaterar att det inte finns några särskilda skäl att döma på något annat sätt, skriver Värnamo nyheter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!