Tillbaka där han hör hemma. Vid pianot. Och Kjell Åkes spelande uppskattas. Foto: PrivatTillbaka där han hör hemma. Vid pianot. Och Kjell Åkes spelande uppskattas. Foto: Privat
Tillbaka där han hör hemma. Vid pianot. Och Kjell Åkes spelande uppskattas. Foto: Privat
"Det är väldigt trevligt", säger Kjell Åke om att kunna spela piano igen. Foto: Privat"Det är väldigt trevligt", säger Kjell Åke om att kunna spela piano igen. Foto: Privat

"Det är väldigt trevligt", säger Kjell Åke om att kunna spela piano igen.

 Foto: Privat
"Jag spelar när vi har födelsedagar och då spelar jag 'Ja må och leva', och det uppskattas", säger Kjell Åke. Foto: Privat"Jag spelar när vi har födelsedagar och då spelar jag 'Ja må och leva', och det uppskattas", säger Kjell Åke. Foto: Privat

"Jag spelar när vi har födelsedagar och då spelar jag 'Ja må och leva', och det uppskattas", säger Kjell Åke.

 Foto: Privat
Kjell Åke började spela piano när han var 7 år gammal. Och har många timmars spelande i fingrarna. Foto: PrivatKjell Åke började spela piano när han var 7 år gammal. Och har många timmars spelande i fingrarna. Foto: Privat

Kjell Åke började spela piano när han var 7 år gammal. Och har många timmars spelande i fingrarna.

 Foto: Privat

Kjell Åke kan spela sitt älskade piano igen

Publicerad

Pianot har alltid varit en del av 94-årige Kjell Åkes liv – fram tills dagen då han fick en stroke.

Numera är han även blind.

Men på något vis har Kjell Åke lyckats trotsa såväl stroke som synskada och nu hittar han tangenterna igen.

– Jag spelar ”Ja må och leva” när vi har födelsedagar och det uppskattas, säger han.

Kjell Åke Jakobsson föddes våren 1922, har ägnat sitt yrkesverksamma liv åt medicinsk forskning och otaliga timmar i universitetslaboratorier, och har hunnit bli 94 år gammal.

Mycket hinner hända på så många år men en sak har inte förändrats: Kjell Åkes kärlek till pianot.

Han lärde sig att spela piano tidigt.

– Jag började när jag var 7 år. Jag spelade ett par år men sedan kom andra intressen. Fotboll och allt möjligt. Då sa även min lärarrinna: ”Kjell Åke, om du inte kan spela efter noter så är du ingen pianist”. Jag spelar mest efter gehör och det har gått bra ändå, säger Kjell Åke.

För ett par år sedan fick dock Kjell Åke, som bor på Victoriagårdens vårdboende i Vejbystrand, i Ängelholm, en stroke.

Som vanligt satt han vid pianot när det slog till.

– Det var för tre och ett halvt eller fyra år sedan. Jag satt vid pianot tillsammans med goda vänner och plötsligt föll handen ner och åt sidan. Jag sa till mina vänner: Jag måste i väg, för jag har antagligen fått en stroke, berättar Kjell Åke.

Kjell Åke.

Fick börja om från början

Och så var det.

Efteråt var det omöjligt för Kjell Åke att spela piano.

Det blev inte enklare av att han blivit blind efter stroken.

Men med så många års pianospelande i kroppen visade det sig att Kjell Åke var betydligt mer oskiljaktiga än så. Även om det krävdes såväl kärlek till musiken som tålamod.

– Efter ett tag försökte jag spela men jag kunde bara spela en ton. Sedan blev jag bättre och kunde spela två toner. Och sedan blev det lite bättre och bättre, säger han.

Men det var lite som att du fick lära dig från början?

– Ja, helt riktigt.

"Det uppskattas"

Kjell Åke kunde inga noter som ung, vilket han ständigt fick höra av sin lärarinna, och har alltid spelat på gehör. Skåningen berättar att han kunde gå på konserter och föreställningar – och efteråt åka hem och spela upp samma melodier på pianot hemma utan problem.

Tillbaka där han hör hemma – vid paniot.

För Kjell Åke är det en fröjd att kunna sitta vid pianot igen.

– Det är väldigt trevligt. Jag spelar när vi har födelsedagar och då spelar jag ”Ja må och leva”, och det uppskattas, säger han.

Och det uppskattas väl hos damerna…

– Jo då, det gör det, hahaha. Jo då.

Se och lyssna på Kjell Åkes återfunna pianospelande i tv-spelaren ovan!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag