Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kjærsgaard lämnar partiet

Pia Kjærsgaard grundade Dansk Folkeparti 1995.
Foto: Ehrbahn Jacob

Dansk Folkepartis partiordförande Pia Kjærsgaard lämnar sin post efter 17 år.

- Jag har upplevt så många gånger att en partiordförande lämnar på ett tråkigt sätt. Antingen har personen slutat, tvingats bort eller har förlorat en val efter en dålig valrörelse. Jag vill inte att det ska hända mig, säger hon till Berlingske Tidende.

Pia Kjærsgaard grundade Dansk Folkeparti 1995 efter att Fremskridtspartiet splittrades och har sedan dess varit partiets ordförande. Nu, efter 17 år, väljer hon dock att lämna sin post och inte ställa upp för ännu en period. Kristian Thulesen Dahl är hennes val till efterträdare. Han kommer att väljas till ordförande vid partiets årsmöte i september, skriver Berlingske Tidende.

Odramatisk avgång

För Pia Kjærsgaard är det viktigt att hon lämnar posten under odramatiskt former, utan att någon tvingar henne till det.

- Jag har upplevt så många gånger att en partiordförande lämnar på ett tråkigt sätt. Antingen har personen slutat, tvingats bort eller förlorat en val efter en dålig valrörelse. Jag vill inte att det ska hända mig, säger hon till tidningen.

Pia Kjærsgaard kommer dock att bli kvar i partiet på en nyinrättad post som "värdeordförande".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!