Kitt, 35, hjälte direkt efter livräddningskurs

Kitt Jessen, 35, hade precis lämnat HLR-utbildningen när hon körde rakt in i en sjukdomshändele på vägen. En kvinna i 50-årsåldern hade fått hjärtstopp vid en ljussignal, men Kitt lyckades hålla liv i kroppen tills ambulansen kom.
Foto: Henrik Gregersen/Lokalavisen
Kitt Jessen.
Foto: Privat

På vägen hem från en första hjälpen kurs räddade Kitt Jessen, 35, livet på en kvinna som fått hjärtstopp vid ett rödljus.

– När jag kom fram var hon alldeles blå i ansiktet. Men jag lyckades hålla liv i kroppen tills ambulanspersonalen anlände, säger hon.

Kitt jobbar till vardags på en socialpsykiatrisk klinik i danska Frederikssund. Rent privat tog hon initiativ till att gå på en första hjälpen kurs och det är inget hon ångrar i dag.

När Kitt hade lämnat den weekendlånga kursen körde hon rakt in i ett akut sjukdomsfall där hennes insats blev direkt livsavgörande.

– Jag har haft kontakt med familjen efteråt och vet att kvinnan överlevde händelsen. Man kan säga att det blev min belöning, säger Kitt till Kvällsposten.

Viktigt för alla

Samtidigt har hennes fackförening, som var den som ordnade första hjälpen kursen, uppvaktat henne med en fin julgåva för den uppmärksammade insatsen. Flera tidningar i Danmark har uppmärksammat händelsen.

Efteråt säger Kitt att hon inte nog kan uppmana folk att lära sig HLR-utbildningen.

– Alla borde kunna detta. Då blir samhället mycket säkrare, säger hon.

Kitt minns den aktuella dagen tidigare i höstas. Hon hade lämnat sina kurskamrater och körde mot stallet där hon var sin häst. Den aktuella gatukorsningen, där den 50-åriga kvinnan segnat ner, ville hon egentligen undvika eftersom hennes lillebror omkom där fem år tidigare.

Blå i ansiktet

– Jag kan inte säga vad det var, men någonting fick mig ändå att den vägen, säger Kitt till Kvällsposten.

Framme vid trafiksignalen observerade hon hur en bil stannat med påslagna varningsblinkers. Flera personer fanns runt fordonet och fäktade med armarna. När Kitt kom fram såg hon hur en till synes livlös kvinna drogs ur framsätet.

– Kvinnan var alldeles blå i ansiktet och andades inte. Hon hade fått hjärtstopp mitt i trafiken och blodet pumpade inte längre ut i kroppen.

Kitt insåg att goda råd var dyra och att sekunderna var direkt avgörande för om kvinnan skulle överleva. De andra på platsen fumlade och försökte göra så gott de kunde.

Läraren passerade

– Men det var bara mun mot mun-metoden och hjärtkompression som gällde. Jag höll säkert på i 5-10 minuter tills ambulansen anlände, säger hon.

Då hade ansiktsfärgen på kvinnan återgått till det mer normala. Ambulanspersonalen lyckades sedan få i gång hjärtat efter fyra försök med en hjärtstartare, skriver danska lokalavisen.dk.

I samma ögonblick råkade Kitts lärare på HLR-kursen också passera platsen. Som en ren tillfällighet möttes de sida vid sida på olycksplatsen.

– Jag kunde inte låta bli att fråga om jag använt mina kunskaper på rätt sätt. Han bara nickade och log, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!