Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kisen” hittade nytt hem – efter fem år på luffen

Senaste nytt i Expressen TV.
Rödvita Kisen flyttade hem till Ellinor Andersson under hösten.
Foto: Privat
Efter en vecka vågade Kisen smyga in till Ellinor Anderssons hem. Där har han sedan blivit kvar.
Foto: Privat

Den röda katten smög sig närmre och närmre Ellinor Anderssons hem i Vassmolösa. Efter en vecka började han flytta in och göra sig hemmastadd i 50-talshuset.

Men vad Ellinor inte visste var att kattan hade varit på luffen de senaste fem åren.

– Vad har han gjort de senaste åren? Det är ett frågetecken, säger hon.

Första gången Ellinor Andersson, 73, la märke till den rödvita vildkatten var under hösten, vilket Barometern var först att berätta om. Genom att bjuda på mat lyckades Ellinor locka katten allt närmre och närmre sitt hus. 

Till slut vandrade vildkatten upp för trappan, och in genom dörren. 

– Jag tänkte det att det var så kallt för den lille katten, så jag sa ”vill du inte gå in?” Sedan öppna jag dörren, och då stack han in en liten fot först. Han var rädd och skygg i början. Men jag gav inte upp och efter en vecka gick han in i huset och åt, berättar Ellinor Andersson, som är en van kattvän och som har tagit hand om flera katter genom åren:

– Jag tror det här är den åttonde katten som jag har hittat och som jag tar hand om. Många katter har tyvärr inget stort värde. Men jag älskar djur och jag älskar katter.

Rymde fem år tidigare 

Trots frekventa efterlysningar, både i de lokala matvarubutikerna och på Facebook, lyckades Ellinor aldrig hitta någon ägare. Till slut tog hon med sin fyrbenta vän till veterinären i Kalmar, som tog en titt på ID-märkningen i örat.

– Veterinärerna hjälpte mig och var väldigt trevliga, de tyckte också det här var spännande. Efter att veterinärerna kollat på ID-märkningen kom de till mig och sa att kattens familj bor i Uppsala, berättar Ellinor Andersson.

Kisen – eller Kisen Batman som Ellinor Andersson kallar honom – har fått ett nytt hem i Småland.
Foto: Privat

Katten hade försvunnit fem år tidigare när denne var på besök i Kulltorp, en dryg kilometer bort från Ellinor Anderssons eget hem. 

– Det är så lustigt, för jag pratade med familjen i Uppsala och frågade vad katten heter. Då sa dem att katten heter Kisen, och det första jag sa till honom när jag såg honom på andra sidan vägen var Kisen. Det är svårt att förstå, det finns ju så många kattnamn, säger Ellinor.

Hur lång tid hann passera från det att du hittade Kisen till det att du fick kontakt med familjen i Uppsala? 

– Oj, det vet jag inte exakt. Men jag tror det tog mellan två och tre månader.

Fick behålla katten 

Så, vart ska egentligen Kisen ta vägen? Ska han flytta hem till sin gamla familj i Uppsala igen – eller ska han stanna kvar i Vassmolösa? 

– Eftersom åren har gått har Kisens gamla familj skaffat två nya katter, och Kisen är nio år så det skulle bli svårt för honom att flytta igen. Så vi kom överens om att han ska bo hos mig, om hans gamla familj får komma och hälsa på. Och det får de så klart, säger Ellinor Andersson, med en viss lättnad i rösten. 

– De tänkte egentligen komma och hälsa på nu under julen, men det blev inte av på grund av pandemin. 

Har du någon aning om vad Kisen gjort de senaste fem åren?

– Jag har inte den blekaste. Han var smutsig när han kom till mig, men han var inte mager så han måste fått i sig mat någonstans. Men han sprang kanske runt vid fågelboden och åt mat? Eller så fanns där kanske andra som också satte ut mat?

Ellinor Andersson och katten Kisen i Vassmolösa.
Foto: Privat

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!