Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Walls vän: ”Hoppas inte vi kommer ihåg honom”

Ye Ming jobbade med Kim Wall i ett år.
Kim Walls mördare, Peter Madsen, har överklagat sitt livstidsstraff. Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN

Kim Wall och Ye Ming jobbade tillsammans i ett helt år med ett reportage i USA. Men projektet hann aldrig bli klart innan Kim Wall bragdes om livet. 

Nu, när mördaren Peter Madsen överklagar sin livstidsdom och åter fyller nyhetsspalterna, vill Ye Ming flytta tillbaka fokus till Kim Wall. 

– Jag hoppas att det inte är honom vi kommer ihåg i framtiden, utan att vi kommer minnas Kim och hennes arbete, säger Ye Ming. 

De arbetade ihop i mer än ett år. Reportagearbetet om ett samhälle i den amerikanska delstaten Connecticut, med foton av Ye Ming och text av Kim Wall, var nästan klart. 

Då försvann Kim Wall. Under sensommaren förra året uppdagades att hon blivit mördad, och dansken Peter Madsen dömdes i april för det brutala dådet. 

Nu överklagar Madsen sin livstidsdom, och förhandlingarna i  Danmarks motsvarighet till hovrätten inleds på onsdagen. 

För Ye Ming har det varit ett smärtsamt år. Tanken på det som hände Kim Wall har gjort Ye Ming sömnlös många nätter. Och när Peter Madsen åter skapar rubriker vill hon i stället fokusera på sin vän Kim Wall. 

– Under året som gått har jag och många andra lärt oss att hantera det som hänt, och lärt oss att fokusera på det positiva i hennes liv, säger Ye Ming, en tidigare New York-baserad fotograf som numera bor i Berlin.

"Hedra henne – glömma Peter Madsen"

Minnesloppet som Kim Walls familj anordnade förra månaden, där människor i hela världen gav sig ut i löparspåren för att hedra journalistens minne, är ett bra exempel på den fokus på Kim Walls liv som Ye Ming hoppas ska fortsätta, säger hon. 

– Det fanns en positiv känsla av att människor kan göra någonting tillsammans. Att man kan hedra hennes minne och glömma bort Peter Madsen helt. Jag hoppas att det inte är honom vi kommer ihåg i framtiden, utan att vi kommer minnas Kim och hennes arbete, säger Ye Ming. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!