Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojkvännen om saknaden: ”Vet inte vart jag är på väg”

Kim Walls pojkvän är kritisk mot att medier skriver mer om morddömde Peter Madsen, än om Kim Wall. ”Det är ”ubåtsbyggaren” som oftast möter mig på förstasidorna. Kim, däremot, som inte längre kan tala för sig själv, har blivit nedprioriterad till fördel för mördaren”, skriver han.
Foto: TOM WALL
Åklagaren Jakob Buch-Jepsens första fråga till Kim Walls pojkvän var ”Kan du beskriva Kim?”.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP/ TT
Nu berättar Kim Walls pojkvän om hur det var att vittna i rättegången mot Peter Madsen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Nu berättar Kim Walls pojkvän om pressen under rättegången mot Peter Madsen.

Första frågan han fick av åklagaren var: ”Kan du beskriva Kim?".

"Tiden stannade, mitt hjärta slog, jag fick panik. Jag var rädd för att säga något fel. Samtidigt var det inget jag hellre ville än att beskriva Kim", skriver han i Weekendavisen.

Kim Walls pojkvän har själv skrivit en lång text i danska Weekendavisen. Ett av skälen till att han nu väljer att skriva själv är att han menar att Peter Madsen fått för stor uppmärksamhet i medierna.

"Jag är ingen medieexpert, men med den begränsade kunskap jag har om branschen överraskar det tyvärr inte mig att det är ”ubåtsbyggaren” som oftast möter mig på förstasidorna. Kim, däremot, som inte längre kan tala för sig själv, har blivit nedprioriterad till fördel för mördaren", skriver pojkvännen i Weekendavisen.


LÄS MER: Vännerna hade avskedsfest innan Kim Wall klev ombord på ubåten 


Den 10 augusti, när Kim Wall bokade sin intervju med Peter Madsen och steg ombord på ubåten Nautilus, hade hon och pojkvännen samtidigt bjudit in till en spontan avskedsfest på Refshaleöen, där de bodde. Bara några dagar senare skulle paret tillsammans flytta till Peking.

Kim Wall hade hyrt hus i Peking

Kim Wall hade genom bekanta lyckats få hyra ett litet hus, mitt i miljonstaden, skriver pojkvännen. Hon var en ”naturbegåvning när det gäller att resa”, hon var alltid nyfiken och blev lätt förtjust i dem hon mötte.

Nu, när han har blivit ensam, har han svårt att fatta beslut i både stora och små frågor, skriver han.

"Varken Kim eller jag visste hur våra liv skulle utveckla sig. Det enda vi visste var att vi ville göra det tillsammans. Nu ger inget mening. Jag vet inte längre vart jag är på väg, eller varför", skriver han.

Pojkvännen var en av de 36 personer som vittnade under rättegången mot Peter Madsen. Han berättade bland annat om sista kvällen och hur han träffat Peter Madsens fru vid ubåtsverkstaden. 


LÄS MER: Pojkvännen i rättegången mot Kim Wall: ”Hon var rädd för ubåten” 


Inför rättegången förberedde han sig, men första frågan han fick var ”Kan du med några få ord beskriva Kim som som person?”, något som han var helt oförberedd på.

"Tiden stannade, mitt hjärta slog, jag fick panik. Jag var rädd för att säga något fel. Samtidigt var det inget jag hellre ville än att beskriva Kim", skriver han och fortsätter:

"Till sist sa jag det. ”Kim är en fantastisk, nyfiken, levande människa.” Jag blev tvungen att säga det, för det var precis det hon var. Levande!"

Pojkvännen: ”PM har gjort världen till en sämre plats”

Han säger att han inte hatar Peter Madsen, utan att han försöker att minnas Kim Wall, och glömma Madsen. 

"PM har gjort världen till en sämre plats: För människor över hela världen som saknar röst att berätta om sina liv och utmaningar. För kvinnor som kanske i framtiden måste fatta beslut om att gå ombord på andra skrämmande fartyg som bland annat kräver tillit till män. För hennes familj och vänner. Och för Kim."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!