Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Walls pojkvän – om den sista kyssen

Från kajen såg Kim Walls pojkvän ubåten åka ut till havs.
Foto: ANDERS VALDSTED / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Madsen bjöd in Kim Wall till ubåtsturen via sms samma kväll.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kim Walls pojkvän gav henne en lång kyss, innan hon följde med Peter Madsen ut på havet.

Vid tillfället visste paret inte om att det skulle bli den sista gången som de två såg varandra i ögonen.

När Kim Wall inte kom tillbaka cyklade han runt ön för att leta efter flickvännen. Senare anmälde han henne som saknad.

Kim Walls pojkvän har tidigare hållit tillbaka på detaljer om känslorna runt sin partners försvinnande. Tills nu. I en öppenhjärtig text i tidningen Wired, skriven av Kim Walls nära vän May Jeong, talar pojkvännen ut om mardrömsdygnet då Kim Wall plötsligt konstaterades vara borta.

– Hennes pojkvän var oerhört nära på att följa med på ubåten, har han berättat för mig, skriver Jeong.

Gav henne en stor kyss

Det var den 10 augusti som paret tillsammans förberedde en avskedsfest, som skulle hållas på en kaj på Refshaleøn i Köpenhamn. Kim och hennes pojkvän skulle flytta till Kina ihop, och ville därför samla alla sina vänner en sista gång innan flyttlasset gick.


LÄS MER: Detta har hänt i Kim Wall-fallet


När paret var mitt i förberedelserna inför festen fick Kim Wall ett sms som hon hade väntat på: den danske uppfinnaren Peter Madsen bjöd in henne på en kopp te i sin verkstad, samma dag. I hopp om att skriva en artikel om dansken tackade hon ja till erbjudandet.

Peter Madsen bjöd in Kim Wall till en kopp te i sin verkstad.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Madsens hangar låg inte långt ifrån kajen där festen skulle hållas, därför tog Kim Wall tillfället i akt och träffade honom.

Runt en halvtimme senare kom Kim Wall tillbaka till avskedsfesten och meddelade att hon behövde lämna sin egen tillställning – för att åka med Madsen ut på havet. Han ville ta med sig henne ut på Öresund i sin egenbyggda ubåt Nautilus, en chans som Wall inte kunde tacka nej till. När hon frågade sin pojkvän om han ville följa med var han nära på att svara ja, men han bestämde sig sedan för att stanna kvar med de vänner som paret hade bjudit in till festen.

– Han gav henne en större kyss än han vanligtvis skulle ha gjort och hon lovade att vara  tillbaka inom några få timmar.

Letade efter Kim Wall

Precis innan Kim Wall gick ombord på Nautilus, runt 19-tiden på kvällen, skickade hon en bild på ubåten till sin pojkvän. Senare mottog han ett foto på väderkvarnar i vattnet, samt en annan bild på Kim själv vid fartygets ratt.

Efter en stund uppmanade en av vännerna på festen honom att titta upp från den brasa som han vaktade.

– I kvällssolen såg han Wall ombord på ubåten i fjärran, vinkandes mot honom, skriver May Jeong.

Kim Wall vinkade från ubåten, till sin pojkvän.
Foto: DPA PICTURE ALLIANCE / A / IBL

Festen fortsatte senare på en bar i närheten. När Kim Wall inte hade återvänt började hennes pojkvän att oroa sig. Paret skulle resa till ett bröllop tidigt morgonen efter och det var, enligt pojkvännen, olikt Kim att inte hålla kontakten. Timmarna gick och pojkvännens oro växte.

– Han väntade på sin partner på piren. Sedan begav han sig tillbaka till sitt rum och försökte sova, men gick sedan upp igen och hoppade upp på sin cykel. Därefter cyklade han runt ön och sökte efter henne. Runt 01.45 larmade han polisen och en halvtimme senare ringde han flottan. Kim Wall anmäldes som saknad.


LÄS MER: Madsens brev till Kim Walls vän – från cellen


Visste att något var fel

Pojkvännen befann sig på kajen tillsammans med pressen, då Peter Madsen togs i land och gjorde sin, nu mer välkända, tumme upp-gest. Kim Walls partner visste att någonting var fel och förberedde sig för det värsta.

Senare samma dag berättade polisen att Madsen hade meddelat att han hade släppt av Kim på land, redan på kvällen den 10 augusti – en historia som inte blev betrodd. Peter Madsen häktades, misstänkt för mordet på Kim Wall.

Den 16 januari kom åtalet mot den danske uppfinnaren. Han åtalades för mord – en gärning som enligt åklagaren var planerad och förberedd. Åklagaren yrkar på livstids fängelse, eller förvaring på obestämd tid. Hur Kim Wall miste livet är oklart, men enligt åtalet kan hon ha fått halsen avskuren, alternativt blivit strypt.

Madsen åtalas också, utöver mord, för brott mot griftefriden och sexuellt våld. Han nekar till mord, men erkänner styckning av Kim Walls kropp.

Den 8 mars inleds rättegången mot Peter Madsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!