Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Walls minnesplats förstörd – stenar stulna

Bokstäverna som stavar Kim Walls namn har försvunnit från stenhjärtat. Foto: Privat
Så här har Kim Walls minnesplats sett ut innan det förstördes. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.
Kim Wall. Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

I över ett år har ett hjärta av sten varit en symbol för Kim Walls minne på stranden i Gislöv.

Hennes namn har stått skrivet i mitten av hjärtat – men nu har stenarna försvunnit.

– Jag blir ledsen och förbannad, säger mamman Ingrid Wall. 

Stenhjärtat ligger alldeles i närheten av Ingrid och Joachim Walls hem, vid Karinbadet i Gislöv. En plats som föräldrarna passerar i stort sett varje dag.

De gick förbi och tittade till minnesmärket så sent som på onsdagskvällen. Dagen efter när Ingrid Wall gick förbi igen på en hundpromenad var stenarna borta, berättar hon.

– Hjärtat i sig var inte vandaliserat, men stenar med hennes namn och symbol, plus ett hjärta av grönt glas, var borta. Det gjorde mig ledsen, säger Ingrid Wall.

”En symbol för många människor”

Bara några dagar efter Kim Walls försvinnande i augusti 2017 byggdes det första hjärtat upp på den platsen.

Den första stensymbolen kom bort i vinterstormen, men för drygt ett år sedan återbyggdes hjärtat på nytt.

– Det växer dagligen av människor som lägger stenar där. Det är ingen gravplats, men det har blivit en symbol för många människor, och när man går förbi lägger man ofta en sten.

– Det är en viktig plats för oss och för många andra, och det har blivit Kims plats. Jag blir ledsen och förbannad, men jag tror inte att någon har gjort det av illvilja, säger Ingrid Wall.

Efterlyser allmänhetens hjälp

Vissa av stenarna som stavade Kim Walls namn är gjutna i betong och nästan en decimeter långa. Det lilla glashjärtat är mindre.

Ingrid Wall har skrivit om händelsen på Facebook, och vädjar om tips från personer som kan ha sett något så att stenarna kan komma till rätta.

– Vi hoppas att vederbörande kan komma på bättre tankar. Det finns inget värde i stenarna förutom för oss. Jag har ingen förklaring till det som hänt mer än att det känns väldigt onödigt, säger hon.

Ingrid och Joachim Wall. Foto: PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera utställningar 

Till minne av Kim Wall, som mördades av danske Peter Madsen i augusti 2017, har föräldrarna tidigare anordnat utställningar av hennes verk som journalist.

Utställningarna har bland annat kommit till Köpenhamn, Stockholm och senast i Ystad på internationella kvinnodagen.

– Vi vill inte att hon ska bli ihågkommen som brottsoffer utan som den människa och yrkesmänniska hon var, har Ingrid Wall tidigare sagt till Kvällsposten.