Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Walls minnesfond har fått in över 100 000 kronor

I slutet av augusti samlades ett hundratal personer vid Kögebukten för att hedra den döda svenska journalisten Kim Wall.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Kim Wall blev 30 år gammal.Foto: Tom Wall
Under fredagen la "Kim Wall Memorial Fund" upp ett inlägg där man bad om donationer till en insamling som ska stödja kvinnliga journalister.Foto: Skärmdump

Tre veckor har gått sedan det stod klart att Kim Wall är död.

Nu har familjen och vännerna startat en fond till minne av journalisten.

"Vi ber om om er hjälp för att göra hennes vision om den här modigare, mer kärleksfulla världen, verklig", beskriver de fonden med en vädjan om bidrag.

Det har nu gått tre veckor sedan den danska polisen fick en DNA-match mellan de kvarlevor som spolats upp på land och Kim Wall. Då hade hon varit försvunnen sedan den 10 augusti när hon åkte med den danske uppfinnaren Peter Madsen ut på hans ubåt för att skriva ett reportage om honom. Nu sitter han häktad misstänkt för hennes död. 

Kim Walls familj och vänner har startat en hemsida och en fond. Med initiativet vill de ära Kims "anda och arv". Fondens syfte är att samla in pengar som ska användas till att stödja en ung kvinnlig reporters arbete. Själva skriver de "att dokumentera subkultur, brett menat, och vad Kim brukade kalla "upprorens underströmmar".

 

LÄS MER: Familjen startar fond för att hedra Kim Wall 

 

Minnesfilm över Kim Walls liv

Till hemsidan har de länkat flera av Kims artiklar där hon har skrivit om allt från atombomber till vampyrer. Dessutom har de gjort en minnesfilm med klipp från Kims liv. I filmen kan man skymta korta scener från hennes barndom, tonår och vuxenliv. Både när hon befinner sig på jobb med kameran i högsta hugg och när hon spexar med sina vänner. 

"Kim skulle ha velat att fler kvinnor kunde vara ute i världen och morska upp sig mot livet. Vi ber om om er hjälp för att göra hennes vision om den här modigare, mer kärleksfulla världen, verklig."

Insamlingen har hittills fått in över 100 000 kronor på tre dagar.

https://www.facebook.com/kimwallmemorialfund/videos/339317603179349/

 

Den 23 augusti skrev Kims mamma Ingrid Wall ett inlägg på sin facebooksida:

"Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats ... Från världens alla hörn kommer bevis på Kims förmåga att vara en person som gör skillnad ... Hon gav röst åt de svaga, de utsatta och marginaliserade människorna. Den rösten hade behövts länge, länge än. Nu blir det inte så", skriver Kims mamma Ingrid Wall på Facebook.Läs mer: Kim Wall hängiven reporter: "Historier som ingen annan"I ett senare inlägg skriver hon även att det numera finns en kondoleansbok utlagd i Församlingshemmet i Trelleborg. Där kan människor som önskar skriva en hälsning.

"Vi i familjen uppskattar initiativet – i denna svåra tid behöver vi och världen i övrigt mer kärlek och värme." skriver Ingrid Wall på sin Facebook.

Världen minns journalisten

Onsdagen den 6 september hölls även en minnesceremoni för Kim i Peking, dit Kim Wall var i färd med att flytta tillsammans med sin pojkvän. På minnesceremonin deltog trettiotalet vänner och kolleger till Kim Wall och talade om sina favoritminnen om henne. Dessutom tände alla ett ljus och sjöng "Stand by me" tillsammans. Det skriver "Kim Wall Memorial Fund" på sin facebooksida.

https://www.facebook.com/kimwallmemorialfund/posts/339626449815131