Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Walls mamma sommarpratar i P1

Ingrid Wall, mamma till Kim Wall, sommarpratar i P1 den 10 augusti.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall dog ombord på ubåten UC3 Nautilus, någon gång mellan kvällen den 10 augusti och förmiddagen den 11 augusti.Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN

Journalisten Kim Wall mördades ombord på Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus.

På årsdagen av hennes död, den 10 augusti, kommer hennes mamma Ingrid Wall sommarprata i P1.

– Trots det här eländet ser vi ändå att livet måste segra. Kanske kan vår historia hjälpa andra som drabbas av katastrofer, säger Ingrid Wall.

Ihop med den danske uppfinnaren Peter Madsen åkte journalisten Kim Wall ut på Öresund i den hemmabyggda ubåten UC3 Nautilus, den 10 augusti. Dagen efter räddades den Madsen upp ur havet – men Kim Wall lyste med sin frånvaro.

Polisen arbetade hårt i flera månader efter händelsen, för att komma fram till vad som egentligen hade hänt med den svenska journalisten. Det kunde slutligen konstateras att Kim Wall hade mördats och styckats. Hennes kvarlevor hade sedan dumpats i havet.

Den 25 april dömdes Peter Madsen till livstid för mordet på Kim Wall.

Ingrid Wall pratar på årsdagen

På onsdagen presenterades årets sommarpratare i P1. Den 10 augusti, på årsdagen av Kim Walls död, kommer Kim Walls mamma, Ingrid Wall, att prata i radion.

– Det kommer inte göra mindre ont om ett år, därför är det lika bra att göra det nu när det fortfarande är väldigt levande för andra människor. Kanske kan vår historia hjälpa andra, kanske inte i liknande situationer – för det är väl fullkomligt omöjligt, men andra som drabbas av katastrofer av det här slaget. Att det trots allt finns ett liv.

Kim Walls föräldrar, Ingrid Wall och Joachim Wall.Foto: PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Madsen, vars liv flitigt har rapporterats om i medierna, kommer däremot inte nämnas i Ingrid Walls sommarprat, berättar hon.

– Inte ett dugg, inte överhuvudtaget, för den sista domen har inte fallit ännu. Jag kommenterar inte rättsfallet överhuvudtaget.

I stället ligger fokus på Kim Wall, och familjens liv efter dotterns bortgång.

– Det här är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och jag vill så gärna berätta om Kim och hennes historia. Jag kommer berätta om vår reaktion och det som varit under det här året. Men också vem Kim var som människa och vad hon ville här i världen. Media har dominerat av mannen som nu är dömd för det här brottet och allting kring själva brottsfallet. Det är dags att lyfta Kim från brottsoffret till att vara den duktiga journalist och yrkesmänniska som hon var, säger Ingrid Wall.

 

LÄS MER: Kim Wall brukade skicka livstecken till föräldrarna – mamman berättar om oron

 

Vill förmedla hopp

För att bearbeta sorgen och gå vidare från den hjärtskärande upplevelsen arbetar familjen med att lyfta fram Kim Wall, på flera olika sätt. En minnesfond startades under hösten i Kim Walls namn, som nu är uppe i drygt 266 000 dollar, nästan 2 300 000 svenska kronor. Därtill planeras både en bok om dotterns liv, samt en fotoutställning i Trelleborg – med Kim Walls bilder.

– Trots det här eländet ser vi ändå att livet måste segra. Vi måste gå vidare och vi fokuserar bland annat på minnesfonden som vi upprättat i Kims namn och som ger stipendium till en kvinnlig journalist som kan åka ut i världen och skriva i Kims anda. säger Ingrid Wall.

Ingrid Wall spricker upp i ett stort leende när hon pratar om hur det kommer att kännas att spela in programmet.

– Det är spännande – en ny erfarenhet. Det är en fantastisk ära att göra det här och en chans man absolut inte säger nej till.