Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Walls bilder hyllas i ny utställning: ”Oerhört stolta”

Utställningen består av ett rikt urval av Kim Walls bilder från hennes journalistiska uppdrag världen över och med utdrag från tolv texter. Här är en av hennes bilder från Marshallöarna.Foto: © Kim Wall
Kim Wall hyllas som fotograf och journalist i utställningen.Foto: © Kim Wall

I januari kommer utställningen ”I Kim Walls fotspår” till Stockholm.

Genom bilderna vill föräldrarna sprida vidare minnet av Kim Wall som prisbelönt journalist med hela världen som arbetsplats.

– Det är en väldig tröst i sorgen för oss att få lov att visa upp vad hon gjorde, säger mamman Ingrid Wall som har varit delaktig i att välja ut materialet.

Dagen efter Kim Walls försvinnande fick föräldrarna Ingrid och Joachim Wall tillgång till hennes dator. Där hittade de omkring 14 000 bilder från hennes journalistiska nedslag som spänner över hela världen – och det blev något av en ögonöppnare för dem.

– Vi visste att hon var en duktig fotograf, men inte att hon var så här duktig. Vi kom fram till ganska snabbt att bilderna är för bra för att inte visa dem, säger Ingrid Wall.

Det började med en utställning i Kim Walls barndomsstad Trelleborg i juni. Den sattes senare upp i Köpenhamn. Och i januari kommer ”I Kim Walls fotspår” till Stockholm.

– Jag tror och hoppas att folk i Stockholmsregionen får upp ögonen för Kim, inte som brottsoffer utan som den duktiga journalist och fotograf hon var. Vi vill på alla sätt flytta fokus från brottsoffer till vad hon åstadkom i sitt alldeles för korta liv, säger Ingrid Wall.

Bilder från hela världen

Utställningen består av ett rikt urval av Kim Walls bilder från hennes journalistiska uppdrag världen över och med utdrag från tolv texter. Föräldrarna har varit med och valt ut materialet.

– Folk undrar ibland hur hon hann med allt. Det frågar vi oss också ibland. Hon hade en fantasisk förmåga att få folk att öppna upp sig.

– En annan tanke med utställningen i Trelleborg var att peka på att även om du kommer från en liten stad i Sverige kan du komma ut i världen. Jag vet att det har inspirerat många ungdomar, säger Ingrid Wall.

En av Kim Walls bilder från en reportageresa i Uganda.Foto: © Kim Wall

”Vi är oerhört stolta över henne”

Bilderna visas upp på galleri Kontrast i huvudstaden. Mia Klintwall, som är verksamhetsansvarig för galleriet, betonar att det var en självklarhet att visa upp Kim Walls bilder.

– Jag tycker det är viktigt att ta fasta på familjens önskan om att Kim ska bli ihågkommen som något annat än ett brottsoffer, säger Mia Klintwall.

Ingrid Wall ser fram emot att ta utställningen vidare som en hyllning till Kim Wall.

– Vi är oerhört stolta över henne. Det är en väldig tröst i sorgen för oss att få lov att visa upp vad hon gjorde.

Utställningen pågår från den 12 januari till den 24 februari.