Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kim Wall rapporterade från världens alla hörn

Kim Wall kommer från en journalistfamilj.
Kim Wall har gjort sig ett namn som internationell frilansjournalist och jobbat för bland annat New York Times, Guardian, Vice och South China Morning Post.

Den svenska journalisten Kim Wall, 30, är försvunnen sedan hon i förra veckan begav sig ut på Öresund med uppfinnaren Peter Madsen i dennes egenkonstruerade ubåt.

Enligt uppgift var resan i en del det förberedande arbetet för en artikel hon ville sälja in till ett magasin.

Kim Wall beskrivs som omtyckt, varm och humoristisk och som en begåvad, hungrig journalist med med erfarenheter från arbete från jordens alla hörn.

Kim Wall kommer från en journalistfamilj. Själv studerade hon vid  London School of Economics and Social Science. 2013 tog hon examen vid ansedda Columbia Journalism School i New York, en utbildning som finansierats genom ett stipendium från Sverige-Amerikastiftelsen.

Kim Wall har gjort sig ett namn som internationell frilansjournalist och jobbat för bland annat New York Times, Guardian, Vice och South China Morning Post. Hon har även skrivit långa reportage för ansedda magasin som Harpers och Foreign Policy.

Jobbat för flera stora tidningar

Det senaste året har Kim Wall, 30 varit baserad i New York och Peking och rapporterat från världens alla hörn: om feminister i Kina, om kvinnliga Trumpväljare i USA, hackers på Kuba och om Idi Amins arv i Uganda.

– Kim förkroppsligar allt det goda i journalistiken och berättade. Hon har rapporterat från Nordkorea, Kina och hela Europa. Hennes berättande är späckat av reslust, säger hennes vän och tidigare studiekamrat Christopher Harres till arbetsgivaren

Under dagarna efter hennes försvinnande uttryckte flera organisationer sitt deltagande och uppmanade danska myndigheter att snarast klarlägga vad som hänt Kim Wall.

– Vi är bestörta över att en av våra kolleger saknas. Våra tankar är med Kim Walls familj, sa Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett skriftligt uttalande.

"Önskar klarhet"

Reportrar utan gränser uppmanade myndigheterna att utreda om försvinnandet har att göra med Walls arbete:

"RSF välkomnar de danska myndigheternas resoluta agerade i sökandet och den efterföljande utredningen. Organisationen önskar klarhet i om Walls försvinnande har en direkt koppling till hennes journalistik."

Organisationen International Women’s Media Foundation uttryckte sitt stöd för de anhöriga.

"Våra tankar och böner är med Kims familj, vänner och kolleger under denna hjärtskärande tid. Vi uppmanar danska myndigheter att snarast vida varje tänkbar åtgärd för att hitta Kim och förse alla som älskar henne med mer information"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!