Kim Wall kan få pris efter döden

Prix Europa började som en tv-festival, men i dag uppmärksammas också radioproduktioner och journalistik som publiceras på nätet.
Kim Wall kan bli Årets europeiska journalist.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TOM WALL / IBLAB

Kim Wall är en av 31 journalister som nominerats till Prix Europas pris för Årets bästa europeiska journalist.

I juryns motivering formuleras bland annat en önskan om att Kim Walls arbete gjort ska inspirera andra.

"En karriär som visar prov på oförtröttlig nyfikenhet, kreativitet och rättskänsla", skriver Prix Europa.

Prix Europa började som en tv-festival 1987, finansierad av bland andra Europarådet och senare även Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). 

Numera delas fler priser ut och årligen utses Årets europeiska journalist, "Outstanding Achievement Award". Bland året 31 nominerade finns Kim Wall, men även svenskarna Ylva Mårtens som jobbar för Sveriges Radio och Dan Josefsson, frilansjournalist.

I nominering för Kim Wall poängterar juryn att Kim Walls arbete borde inspirera andra journalister.

"En karriär som visar prov på oförtröttlig nyfikenhet, kreativitet och rättskänsla", skriver Prix Europa i motiveringen.

Den 11 oktober hyllades Kim Wall också på sitt tidigare universitet, Columbia Journalism School i New York.

Kim Wall kan få Outstanding Achievement Award av Prix Europa

Lonnie Isabel, lärare i journalistik, var med och arrangerade minnesceremonin. Han lärde känna Kim Wall när han hjälpte henne med ett reportage på Sri Lanka, och så småningom blev de vänner. 

– Hennes död chockade mig så mycket, det var som en familjemedlem hade dött. Journalister dör och attackeras och spärras in varje dag någonstans i världen, men Kim … hon representerade den här kärleken till yrket, att få berätta sanningen och få reda på intressanta saker. Hennes nyfikenhet var gränslös, sa Lonnie Isabel före ceremonin. 

Kim Walls bror Tom Wall höll tal på Columbia Journalism School.
Foto: BRUCE GILBERT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kim Walls familj fanns på plats och både hennes mamma Ingrid Wall och hennes bror Tom Wall höll tal. 

Tom Wall höll tal under ceremonin

Tom Wall skildrade hur han hittade en av Kim Walls kulspetspennor och plötsligt insåg att hon inte skulle komma tillbaka.

– Hon bara inte använde dem passionerat för sitt skrivande, hon älskade dem så mycket att hon, ofta framgångsrikt, försökte övertyga om storheten i dessa pennor. Och hon lämnade dem efter sig överallt. Överallt. Man skulle förmodligen kunna spåra hennes väg över världen med bara hjälp av hennes glömda pennor, sa Tom Wall i sitt tal.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!