Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Wall får en egen ros: ”Den är färgstark”

Såhär hedrades Kim Wall med en utställning i Ystad
Rosen är en korsning mellan Gram Slots Rose och Mary Rose och beskrivs som starkt väldoftande och färgrik. Foto: Pressbild

Journalisten Kim Wall hedras med en egen ros. 

Delar av intäkterna går till Kim Walls minnesfond

”Rosor står för något vackert och beständigt. Kims ros är färgstark, precis som Kim var”, skriver Kim Walls familj i ett pressmeddelande. 

Till minne av journalisten Kim Wall, som mördades av danske Peter Madsen i augusti 2017, har det tagits fram en speciell ros. 

Rosen, som enligt pressmeddelandet har kommit till genom ett samarbete mellan Kim Walls familj, en svensk blomsterhandel, en dansk plantskola och en pensionerad lärare i Vejle i Danmark, är en korsning mellan Gram Slots Rose och Mary Rose och har en mörkt ceriseröd färg. Den beskrivs som starkt väldoftande och färgrik.

– Att se Kim-rosen växa och förhoppningsvis finnas i trädgårdar över hela världen, är en hyllning till livet, säger Kim Walls familj i ett pressmeddelande.

Journalisten Kim Wall mördades av danske Peter Madsen i augusti 2017. Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN

Var tänkt åt Barack Obama

Från början togs rosarten från början fram för att namnges efter Barack Obama, men nu är den registrerad i Kim Walls namn.

– När Barack Obama fortfarande var president i USA sände jag honom ett brev där jag berättade att jag och min dotter Sara hade stor respekt för honom och hans arbete. Vi ville gärna namnge er ros efter honom, Obama, men tyvärr fick vi inget svar, säger Per Eskelund Mortensen, som tagit fram rosen, enligt pressmeddelandet. 

Rosen kommer börja säljas på söndag, då hålls också en namngivningsceremoni för rosen i Trelleborg. Den kommer till en början bara gå att köpa i just Trelleborg men även Ystad. 

200 rosor är till salu och delar av intäkterna går till Kim Walls minnesfond. Fonden stöttar unga kvinnliga journalister som vill resa ut i världen och göra reportage i Kim Walls anda.

Rosen Kim Wall

Rosen är en starkt väldoftande, remonterande mörkt ceriseröd multiflora ros med en höjd på mellan 80 och 100 centimeter med upprättstående till lätt böjda grenar.

Blommorna har fullt utslagna en diameter på 9-10 centimeter och förekommer i stort antal i klasar på upp till tio, eller som enstaka blommor. Rosen har mellan 40 och 50 kronblad. Bladen är blanka och mycket mörkt gröna.