Kim Wall, 30, är försvunnen. Foto: Tom Wall/ / Helsingborgs DagbladKim Wall, 30, är försvunnen. Foto: Tom Wall/ / Helsingborgs Dagblad
Kim Wall, 30, är försvunnen. Foto: Tom Wall/ / Helsingborgs Dagblad
Här ser man Kim Wall på ubåten tillsammans med Peter Madsen. Foto: Ritzau FotoHär ser man Kim Wall på ubåten tillsammans med Peter Madsen. Foto: Ritzau Foto
Här ser man Kim Wall på ubåten tillsammans med Peter Madsen. Foto: Ritzau Foto
Den svenska journalisten Kim Wall, 30, rapporteras som saknad efter att ha följt med danska Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt. Foto: GEORGE LANGEDen svenska journalisten Kim Wall, 30, rapporteras som saknad efter att ha följt med danska Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt. Foto: GEORGE LANGE
Den svenska journalisten Kim Wall, 30, rapporteras som saknad efter att ha följt med danska Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt. Foto: GEORGE LANGE
Den här bilden togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: ANDERS VALSTEDTDen här bilden togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: ANDERS VALSTEDT
Den här bilden togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: ANDERS VALSTEDT

Kim Wall, 30, är den saknade svenskan

Publicerad

KÖPENHAMN/MALMÖ. Kim Wall, 30, saknas efter ubåtsdramat i Danmark, där Peter Madsen misstänks ha orsakat hennes död genom oaktsamhet.

Kim är skriven i Skåne, men var i Köpenhamn för att följa danske Peter Madsens ubåtsfärd – då hon misstänks ha försvunnit.

Kim Wall har bland annat arbetat för tidningarna New York Times och The Guardian.

"Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen" skriver familjen i en kommentar.

De senaste bilderna på den svenska frilansjournalisten Kim Wall verkar komma från torsdagskvällen. Tillsammans med forskaren och uppfinnaren Peter Madsen sågs hon – enligt flera samstämmiga uppgifter – stå på en ubåt på väg ut till havs.

"Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen" skriver hennes familj i en kommentar.

Prisad journalist

Den hemmabyggda ubåten rapporterades vid 02.30 på fredagen försvunnen, precis som journalisten Kim Wall. Peter Madsen räddades under förmiddagen från den sjunkande ubåten – och frihetsberövades senare, misstänkt för att ha orsakat hennes död genom oaktsamhet. Medpassageraren Kim Wall har inte återfunnits. 

Journalisten Kim Wall, 30, har publicerats i flera internationella medier efter sin utbildning i journalistik och internationella affärer vid Columbia University. I sitt arbete som journalist har hon rapporterat från Nordkorea, Sri Lanka – där hon dokumenterade feminism i gerillakrigsföring – och Kina. Hon har dessutom rapporterat från Haiti efter jordbävningar.

LÄS MER: Kim Walls reportage från Sri Lanka i Vice 

Den New York/Kina-baserade journalisten skriver framför allt om utrikespolitik, popkultur, feminism och diplomati. Efter sitt arbete om klimatförändringar och kärnvapentest på Marshallöarna prisades hon med Hansel Mieth Prize för bästa digitala reportage. 

Hennes arbete har bland annat publicerats i New York Times, Guardian, Time och Harper's Magazine. 

LÄS MER: Här är Kim Walls prisade reportage i the Guardian

 

Familjens uttalande

"Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen.

Kim är 30 år gammal, och utbildad bland annat på Sorbonne i Paris, London School of Economics i London samt Columbia universitet i New York. Det var vid Columbia hon avlade sin masterexamen i journalistik 2013.

Sedan dess har hon haft hela världen som sitt arbetsfält och rapporterat bland annat från Stilla havet, Afrika, Asien och USA. Hon är stationerad i New York och Beijing.

Kim är starkt fokuserad, ambitiös och hängiven sitt arbete.  Hon skriver ofta om sociala frågor, utrikespolitik, popkultur och jämställdhetsfrågor.

 

Så här beskriver hon själv sitt arbete på sin hemsida. 

Kim Wall is an independent journalist Writing about identity, gender, pop-culture, social justice and foreign policy. 

Her work has appeared in Harpers, The Guardian, New York Times, Foreign Policy, Vice Magazine, Slate, South China Morning Post, The Atlantic, Roads & Kingdoms, and TIME, among other publications.

Her work has been translated into several languages."

 

Försvann under arbete

Kim Wall anmäldes försvunnen av sin pojkvän tidigt på fredagen. Enligt uppgift följde hon med på Peter Madsens ubåt för att rapportera om hemmabygget för magasinet Wireds räkning. Men den uppgiften är inte bekräftad. 

Peter Madsen hävdar att han släppte av Kim Wall sent på torsdagskvällen. Men den skånska kvinnan är fortfarande försvunnen. 

Enligt arbetskamrater till Peter Madsen avbokade han sina planer på fredagen. 

Den danska polisen har inte kommit i kontakt med Kim Wall ännu, och man är förtegen om vad det är som gör att Peter Madsen misstänks ha orsakat hennes död genom oaktsamhet. 

LÄS MER: Kim Wall har skrivit mycket om feminism – som i det här reportaget i Foreign Policy Magazine

"Kim är starkt fokuserad"

Kim Walls anhöriga har i samband med polisen godkänt att Kvällsposten publicerar bild på Kim Wall.

"Kim är starkt fokuserad, ambitiös och hängiven sitt arbete.  Hon skriver ofta om sociala frågor, utrikespolitik, popkultur och jämställdhetsfrågor" skriver familjen i ett uttalande.

Vännen: "Kim är världens snällaste" 

En god vän till Kim Wall som jobbade tillsammans med henne i Malmö, innan hennes journalistkarriär tog fart, säger till Expressen:

– Kim är världens trevligaste tjej, världens snällaste tjej. Hon är väldigt ambitiös. Det är bara positiva saker.

– Hon verkar vara väldigt driven med det hon jobbar med, hon har varit överallt och skrivit för stora tidningar. 

– Det är fruktansvärt det som har hänt, men jag hoppas in i det sista att det löser sig på något sätt. Nu sitter jag mest och väntar. 

Svenska Dagbladets nyhetschef och tidigare USA-korrespondent, Erik Bergin, träffade Kim Wall under sin tid i New York.

– Då skulle hon just flytta till Kina och hade just varit på ett jobb i Uganda, om jag minns rätt. 

 

LÄS MER: Kim Wall i Uganda – och Idi Amins gamla fängelse 

 

Han minns henne som en "oerhört ambitiös journalist som verkade gilla äventyr".  

Expressen har varit i kontakt med Kim Walls anhöriga som godkänner att Expressen publicerar hennes namn och bild.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag