Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Larsen-hysterin har spridit sig till Malmö

Kön ringlade sig lång genom hela parken redan flera timmar innan konserten skulle dra i gång vid 20 på lördagskvällen.Foto: Fritz Schibli
Maria Rasmussen, 27, Sölvesborg och Daniel Jensen, 30, Sölvesborg såg båda fram emot en ösig konsert.Foto: Fritz Schibli
Det var en enorm publik som samlades i Folkets Park för Kim Larsen-konsert-Foto: Läsarbild
Kim Larsen öste för fulla muggar på scenen.Foto: Läsarbild
Kim Larsen drar storpublik var han än drar fram.Foto: LENNART REHNMAN
Tusentals människor såg Kim Larsen.Foto: Läsarbild.
1 / 7

Kim Larsen, 72, är på banan igen efter sjukdomen i vintras.

För ett par veckor sedan drog han så mycket folk till en konsert att Tivoli i Köpenhamn i panik tvingades stänga sina grindar.

På lördagskvällen uppträder Danmarks nationalhelgon i Folkets Park i Malmö och arrangörerna har räknat med fullpackat.

– Vi har åkt hela vägen från Skellefteå bara för detta, säger Anne Enmark, 62, som stod i kön till konserten.

Det var i vintras som Kim Larsen plötsligt lät meddela att han drabbats av prostatacancer och tills vidare ställde in alla sina arrangemang.

Men efter hand som han tillfrisknande återkom också lusten till att åter ge sig ut på vägarna.

På Facebook skrev han:

”Jag ber hemskt mycket om ursäkt till både publik och arrangörer. Jag har blivit en gammal man och insett att jag behöver längre tid för att komma i spelform igen. Men jag räknar bestämt med att vara tillbaka till sommaren”.

Idolen från ungdomen

Nu har den forne Gasolin-sångaren gett sig ut på turné igen och under lördagen besöker han Folkets Park i Malmö – en konsert som väckt stort intresse.

Under strålande sol ringlade kön sig lång redan timmar före konserten. Unga och gamla, män och kvinnor förenades i intresset för den gamla rockidolen – och stämningen i kön var glad och förväntansfull.

Åsa Dahlkvist, 63, pensionerad sjuksköterska, Skellefteå och Anne Enmark, 62, pensionnerad verkstadsmekaniker, Skellefteå, väntade på konserten.Foto: Fritz Schibli

Vännerna Åsa Dahlkvist, 63 och Anne Enmark hade åkt ända från Skellefteå för att se sin gamla tonårsidol.

– Jag tror det var "Lille du" som jag hörde någon gång på 70-talet. Det känns jättebra att vara här och vi har åkt hela vägen bara för detta. Favoritlåten är Sirenesang, säger Åsa Dahlkvist.

– Första gången jag hörde Kim Larsen var runt 1972 och då hörde jag "This is my life" och sedan dess har han varit min idol och denna låt är fortfarande min favoritlåt, säger Anne Enemark.

Det var ingen dålig publik som samlades för att se Kim Larsen i Folkets Park.Foto: Läsarbild

Dansken Kim Larsen hade sin första storhetstid med bandet Gasolin' under 70-talet men har sedan 80-talet även rönt stora framgångar som soloartist.

Några som tidigt var på plats var Maria Rasmussen, 27 och Daniel Jensen, 30 från Sölvesborg.

Maria Rasmussen, 27, mammaledig personlig assistent, Sölvesborg och Daniel Jensen, 30, jobbcoach, Sölvesborg har båda gillat honom under många år.Foto: Fritz Schibli

– När jag var liten spelade min danska pappa Kim Larsen och sedan dess har jag gillat honom.  Favoritlåten är "Laerkeredet" och "Lille du", säger Maria Rasmussen.

– Jag har alltid lyssnat på Kim Larsen. som dansk får man det med modersmjölken men jag tycker nog mer om honom i dag, han är annorlunda. Min favoritlåt är "Haveje", säger Daniel Jensen.

Arrangörerna räknade tidigt med att scenområdet kommer bli smockat med publik.Foto: Fritz Schibli

Drog fullt hus

När Kim Larsen för bara drygt en vecka framträdde på Tivoli i Köpenhamn var intresset så stort att nöjesparken tvingades stänga sina grindar för fler besökare.

Så såg det ut vid spelningen på Tivoli Köpenhamn.Foto: Kim Larsens Facebook-sida

Parken har tillstånd att ta in 33 000 personer och snabbt insåg parkens säkerhetsansvariga att gränsen var på väg att sprängas.

Två timmar innan konserten skulle starta tvingades man stänga grindarna framför nästan på minst femhundra personer som fortfarande stod i kö för att komma in och lyssna på sin idol.

– Det visade helt klart hur populär Kim Larsen är, förklarade Ellen Dahl, kommunikationskonsulent på Tivoli för danska tidningen Ekstrabladet.

27 konserter

Att panikstänga parken hade dittills endast skett vid ett par tidigare tillfällen i parkens historia.

Kim Larsen, beskriven som nationalhelgon i Danmark och populär för en stor skara supportrar även i Sverige, genomför under sommaren en lång rad konserter i både Danmark, Norge och Sverige.

Alexander Dahlkvist, 28, vårdbiträde, Malmö.Foto: Fritz Schibli

Inför konserten i Folkets Park stod Alexander Dahlkvist och väntade på att få komma in. Han har gillat Kim Larsen sedan barnsben berättar han.

– Jag har gillat Kim Larsen så länge jag kan minnas. Den låten jag minns bäst från barndomen är "Dejlig er jorden". Det bästa med honom är rösten och mångsidigheten, i dag är favoritlåten "Langebro", säger Alexander Dahlkvist.

På alla bilder som Kim Larsen själv lagt ut på sin Facebook-sida ser man hur tusentals fans trängs framför scenerna.

På fredagskvällen uppträdde Kim Larsen på Trädgårdsföreningen i Göteborg och på lördagskvällen är det alltså Malmös tur att möta Danmarks outtröttlige rockikon med bandet Kjukken.

Kim Larsen bjuder på en generös rundtur bland klassiker och nyare pärlor ur en låtkatalog som omfattar närmare 50 år, från 70-talets Gasolin via 80- och 90-talens solokarriär till material tillsammans med bandet Kjukken, med vilka han spelat sedan 1995. 

Malmö speciell plats

Senaste albumet ”Øst For Vesterled” från i våras sålde platina och anses vara Kim Larsens starkaste material på många år.

Henrik Pettersson, 25, svarvare, Våxtorp och Emil Andersson, 24, snickare, Våxtorp.Foto: Fritz Schibli

Några som var riktigt laddade för lördagens konsert var Henrik Pettersson, 25 och Emil Andersson, 24. De passade på att fira Emils födelsedag med konsert.

– Detta är en överraskning. Jag fyller år i dag och biljetten har jag fått i present av min flickvän. Jag har fått musiken genom mina föräldrar och har alltid gillat honom, Larsen spelades ofta hemma. Jag har stora förväntningar eftersom det är första gången jag ser honom. Min favoritlåt är "Det bedste till mig og mine venner", säger Emil Andersson.

– Via mina föräldrar fick jag höra detta och jag har alltid gillat honom. Det bästa med honom är att han är dansk och det är bra musik. Favoritlåten är "dagen for" där är häftiga gitarrsolon, säger Henrik Pettersson. 

Enormt många samlades i Folkets park och diggade med i musiken.Foto: Läsarbild

Just Malmö har en speciell plats i alla Kim Larsen-hjärtan.

Det var här som han gjorde sin sista spelning 1978 innan bandet Gasolin splittrades.  I år är det 46 år sedan Kim Larsen slog igenom med bandet Gasolin.

År 2012 återvände dock Kim Larsen till Malmö Folkets Park och även det besöket var en stor publiksuccé.

Och nu är det alltså dags igen- mötet med de svenska fansen i Malmö.