Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sångaren Kim Larsen är död

Kim Larsen.
Foto: LENNART REHNMAN
Kim Larsen erbjöds att få utmärkelsen ”ridder af Dannebrog” av drottning Margrethe. Men rockikonen sa nej.
Foto: LUDOVIC MARIN/POOL/BESTIMAGE / LUDOVIC MARIN/POOL/BESTIMAGE/IBL BEST IMAGE

Den danske artisten Kim Larsen är död. Det meddelade hans manager under söndagen på artistens hemsida. 

Den folkkäre musikern avled på förmiddagen.

Managern Jørn Jeppesen skriver på hemsidan och på Kim Larsens Facebook:

”På familjens vägnar är det med stor sorg jag meddelar att Kim Larsen somnade in i morse efter en längre tids sjukdom”. 

Kim Larsen blev 72 år. 

Beskedet.

Kim Larsen dog omgiven av hustrun Liselotte och sina sex barn, Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer och Lui.

Han har betraktats som Danmarks inofficella nationalskald och en av landets mest älskade artister. Han var också mycket populär i Sverige.

Kim Larsen drabbades förra året av prostatacancer och tvingades i januari i år ställa in en planerad turné.

Han skrev då på sin Facebook:

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt till både publik och arrangörer. Jag har blivit en gammal man och jag har tvingats inse att jag behöver längre tid för att komma i spelform igen. Men jag räknar bestämt med att vara tillbaka till sommaren.

Cancerbehandlingen uppgavs vara framgångsrik

Behandlingen uppgavs ha varit framgångsrik.

– Men utgångspunkt i det som läkarna säger är både Kim och vi som står nära honom optimistiska. Han är sig lik. Han ser skitbra ut. Han räknar med att få sitt liv tillbaka, har Jørn Jeppesen tidigare sagt till Ekstrabladet.

Kim Larsen kunde under sommaren turnera igen. Han spelade i Folkets park i Malmö med sitt band Kjukken i samband med turnén i Danmark, Norge och Sverige. Men trots den återvunna energin avled han alltså några månader senare.

Kim Larsen var älskad av hela Danmark, något som märks när hyllningarna strömmar in, från koja till slott. Makthavare som danska kulturministern Mette Bock visar sin sorg över dödsfallet på sociala medier. 

Sa nej till drottningens utmärkelse

2010, när drottning Margrethe firade sin 70 års dag var det Kim Larsen som fick äran att spela för henne. Något han sa sig vara nervös över. Några år tidigare hade han blivit erbjuden att få utmärkelsen ”ridder af Dannebrog”. Men rockikonen sa nej.

”Eftersom jag inte tycker att det passar sig för en gammal gatpojke och popsångare som jag att visa upp sig med kors och band och stjärnor så säger jag vänligt men bestämt nej tack till riddarkorset”, motiverade Larsen sitt beslut i ett pressmeddelande.

Däremot hälsade han att han gärna ”tog en rök” tillsammans med drottningen. De båda är kända för att ofta synas med en cigarett i munnen.

Mats Ronander var god vän och samarbetade med Kim Larsen, bland annat spelade de 1992 in duetten Gör mig lycklig nu. Ronander var tidigare gift med den danska sångerskan Sanne Salomonsen som var en av Larsens allra närmaste kolleger. Den svenske musikern uttrycker sin sorg över dödsbeskedet.

– Han har skrivit tusentals bra låtar. Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss, säger Mats Ronander till TT.

”Tack för musikern”

Sanne Salomonsen uttrycker själv sin sorg och saknad efter vännen Kim Larsen som hon turnerat mycket tillsammans med. På instagram tackar hon för vänskapen och musiken.

”Kära gamla vän. Tack för din vänskap och tack för allt du berikat mig, och Danmark med. Tack för musiken och tack för sångerna. Vi ska älska och ära ditt minne varje gång vi sjunger dem.”

Larsens fans har fyllt Instagram, Facebook och Twitter med hyllningstexter och bilder. Men kärleken till artisten är inte enkom digital. Danska BT skriver att tusentals danskar planerar hylla Kim larsen genom att tända ljus i sina fönster under söndagskvällen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!