Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Larsen chockar fansen – ett halvår efter sin död

Kim Larsen dog 30 september förra året. Han blev 72 år gammal.
Foto: PER LANGE / STELLA PICTURES

Kim Larsen chockar sina fans.

I natt släppte superstjärnan ett nytt album – nästan på dagen ett halvår efter att han gick bort.

– Jag har aldrig sålt så många skivor, inte ens när David Bowie hade dött, säger skivhandlaren Bo Ellegaard i Odense som höll extraöppet vid midnatt när albumet släpptes.

Den 30 september förra året tystnade Danmarks största artist Kim Larsen. Efter en längre tids sjukdom orkade han inte mer och somnade in, omgiven av sin familj. 

Saknaden efter Kim Larsen har varit stor bland alla hans fans i Danmark och resten av världen. Men under torsdagskvällen kom ett överraskande besked. I dag, fredag, släpper Kim Larsen sitt sista album ”Sanger fra første sal”. 

Redan vid midnatt gick de nya låtarna att höra på Spotify, och i Danmark höll skivbutiker extra öppet i natt så att hans allra största fans skulle få uppleva att åter få hålla ett sprillans nytt Kim Larsen i handen.


Kim Larsen är älskad i både Danmark och Sverige. Vid midnatt släpptes hans sista album.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Fansen blev fullständigt chockade”

I Odense stod Bo Ellergaard som är ägare till skivbutiken Recordpusher redo vid midnatt. Ett hundratals fans hade samlats utanför butiken efter att ryktet om det nya albumet spridits. 

Bo Ellergaard fick reda på skivsläppet i lördags och har fått hålla tyst om hemligheten fram tills nu. 

– Jag har nog aldrig haft en så stor munkavle och har aldrig tidigare upplevt något i branschen som varit så hemligt, säger han till BT. 

Han berättar om fansens reaktioner när de fick höra om den nya skivan. 

– De blev fullständigt chockade. Hardcore-fansen letar hela tiden efter okända Kim Larsen-inspelningar och nu när det plötsligt var en helt ny skiva till försäljning då tappade de hakan.


Hundratusentals fans gav sig ut på gatorna i Köpenhamn för att tillsammans hylla Kim Larsen en vecka efter hans död i höstas.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Finns inget som kan ges ut”

En som varit med och spelat in skivan är Kim Larsens manager och gode vän Jørn ”Ørn” Jeppesen. Han har inte yppat ett ord om släppet. Tvärtom har han sagt att det inte varit aktuellt med ett nytt album.

– Det ligger säkert en massa halvklara låtar i skrivbordslådan. Men det finns ingenting som kan ges ut, sa han så sent som i början av mars till Ekstrabladet. 

Albumet spelades in i Kim Larsens lägenhet mellan 29 april och 2 maj förra året. En som också är med på skiva är Kim Larsens näst yngsta son, 23-åriga Hjalmar Larsen. På instagram beskriver han hur det är att få vara med på sin pappas sista album i ett känslosamt inlägg. 

”Som tur var hann jag berätta för dig hur oändligt stolt jag är över att få vara med på den här plattan, och att jag alltid kommer räkna det som det största och vackraste för mig”, skriver han. 

https://www.instagram.com/p/Bvj4fsrB-23/

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!