Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kika upp mot himlen och se Merkurius i dag

Antos Tobijaszewski gillar astronomi.
Foto: Fredrik Samuelson
Ett teleskop som riktats mot solen projicerade bilden på ett papper där Merkurius syntes som en prick uppe till vänster.
Foto: Fredrik Samuelson
Tycho Brahe-observatoriet i Oxie utanför Malmö.
Foto: Fredrik Samuelson
Erik Johansson vid Tycho Brahe-observatoriet kikar upp mot Merkurius.
Foto: Fredrik Samuelson

De bokade tid med Merkurius.

I dag syntes planeten passera solen.

– Jättespännande, tycker Antos Tobijaszewski, 9, som såg fenomenet på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie utanför Malmö.

Mellan klockan 13.12 och 20.41 i dag var Merkurius synlig.

För första gången på 13 år såg du från våra breddgrader planeten vandra över den stora solskivan på himlavalvet. Merkurius syntes som en liten svart prick framför solen.

– Den syntes bra i teleskopet men den var ganska liten. Jag är väldigt intresserad av astronomi. Det är spännande med stjärnor, kometer, asteroider, och planeter, säger Antos Tobijaszewski från Kävlinge som nästan varje vecka besöker Tycho Brahe-observatoriet med sin pappa.

Kikare eller teleskop

Kikare eller teleskop med solskydd var ett måste för att se planeten. Om du riktade teleskopet eller kikaren mot solen och projicerade bilden på ett papper framträdde planeten som en prick.

– Du såg inte Merkurius med blotta ögat, och utan rätt utrustning kunde du skada ögonen, säger Peter Linde, astronom vid Tycho Brahe-observatoriet.

På många olika platser runtom i landet anordnades visningar av Merkurius där utrustning fanns att låna.

Ny chans – men det dröjer

Råkade du missa fenomenet på himlavalvet? Då kommer det att dröja innan du får en ny lika bra möjlighet att se Merkurius. Enligt NASA kommer planeten att synas när den passerar mellan solen och jorden 2019, 2032 och 2039, men i november. Då ser dock planeten mindre ut eftersom passagen sker på ett större avstånd än när den passerar i maj.

En ny chans att se Merkurius framför solen lika bra som i dag blir inte förrän den 7 maj 2049.

Merkuriuspassagen

* Merkurius är likt Venus en inre planet och kan därför passera framför solen sett från jorden. Vid Merkuriuspassager (cirka 13 per sekel) rör sig planeter över solskivan och avtecknar sig som en mycket liten mörk, rund fläck.

* Passager kan endast ske när planeten befinner sig i rät linje med solen och jorden. Den första bekräftade observationen av en Merkuriuspassage gjordes av Pierre Gassendi 1631 efter beräkningar av Johannes Kepler. En passage centralt över solskivan varar i cirka sex timmar.

Källa: Nationalencyklopedin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!