Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kidnappade Johan
på ny film från Mali

Johan Gustafsson. Foto: SVT

Här är nya livstecknet från kidnappade Johan Gustafsson, 41.

Antiterrororganisationen SITE uppger nu att terrororganisationen Aqim publicerat en ny film på svensken.

Samtidigt inleds åter förhandlingar om ett eventuellt frigivande.

– Vi hoppas verkligen att det ska gå, men vi tar det med en nypa salt, säger mamma Mari-Anne Gustafsson.

Kidnappad i över fyra år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, sydafrikanen Stephen McGowan, en nederländare och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl direkt.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna, sannolikt tillhörande al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april 2015.

TT

Det har snart gått fem år sedan Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades under en motorcykelsemester genom Mali.

Sedan dess har hans familj kastats mellan hopp och förtvivlan om vad som hänt deras son och bror.

Men nu ska ännu ett livstecken ha kommit från svensken.

Det är den amerikanska antiterrororganisationen SITE som publicerar en bild på sin sida tillsammans med en kortare text där det står att Aqim - terrorgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb som håller svensken som gisslan - har publicerat en ny video där Johan Gustafsson och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowan framträder. I videon ska Aqim meddela att de kommer fortsätta hålla dem fångna tills deras krav tillgodoses.

Beskedet kom som en överraskning

För Johan Gustafssons föräldrar kommer beskedet som en överraskning.

– Nej det är ingen information som vi har nåtts av, men vi är tacksamma om det kommer en film och vi får se att han lever, säger Mari-Anne Gustafsson.

Till veckan kommer samtidigt den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers träffa företrädare för den terrorrörelse som håller Gustafsson och McGowan gisslan.

Men tiden är knapp för att enas om en frigivning.

– Om de inte kan acceptera en överenskommelse är förhandlingarna över från vår sida, säger Imtiaz Sooliman, ordförande i GOTG, till TT.

Och Johan Gustafssons föräldrar har lågt ställda förväntningar på förhandlingarna efter att deras förhoppningar flera gånger tidigare grusats.

– Vi tar det lite med en nypa salt för vi har blivit lite luttrade. Vi hoppas att det ska vara till någon hjälp men under årens lopp så... vi tar det som det kommer. Vi hoppas ju verkligen men vi törs inte riktigt tro på det, säger mamma Mari-Anne.

"Vi har ingen möjlighet att betala en stor lösesumma"

Gift of the Givers har varit i Mali flera gånger för att medla med Aqim, men jihadisternas krav har hittills varit omöjliga att möta, enligt Imtiaz Sooliman.

– Vi har ingen möjlighet att betala en stor lösesumma. Och som organisation har vi ingen möjlighet att utväxla fångar.

GOTG har tidigare förhandlat i gisslansituationer med bland andra al-Qaida i Jemen och med somaliska pirater. Imtiaz Sooliman hoppas fortfarande kunna enas med Aqim om en frigivning.

Det var den 25 november 2011 som Johan Gustafsson, Stephen McGowan och ytterligare en man fördes bort av beväpnade män i Timbuktu.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om en ny video.

Följ Kvällsposten på Facebook och få senaste nyheterna i ditt flöde

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!