Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kidnappade Johan Gustafsson fri – togs av al-Qaida 2011

Johan Gustafsson återförenad med sin familj.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här landar Johan Gustafsson i Sverige.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Johan Gustafsson från en tidigare video, där han ber om hjälp.
Foto: / SVT
Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011.
Foto: Google maps
Johan Gustafsson kidnappades under en motorcykelresa.
Foto: / PRIVAT

På måndagseftermiddagen landade Johan Gustafsson, 42, på Arlanda – och kunde äntligen återförenas med sin familj. 

Svensken kidnappades av terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim i Mali 2011 – och släpptes nu i öknen, enligt AFP.

Margot Wallström förnekar inte att regeringen betalat någon lösensumma för att få honom fri – men hon svarar undvikande.  

– Sveriges policy är att inte betala lösensummor vid kidnappningar, säger utrikesministern.   

Svenske Johan Gustafsson, 42, från småländska Värnamo kidnappades 2011  i Timbuktu i nordafrikanska Mali. Han var på motorcykelsemester i landet och befann sig på en restaurang när kidnapparna – delar av terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim som sedan dess anslutit sig till IS – slog till och tog honom och fler andra personer till fånga.

Planet landade i Sverige på måndagseftermiddagen.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Expressen kunde på måndagen berätta att Johan Gustafsson släppts fri, vilket utrikesdepartementet senare bekräftade. Under eftermiddagen landade han på Arlanda och mötte sin familj.

En källa i Malis säkerhetstjänst säger till AFP att myndigheterna i hans land "hjälpt till att få svensken släppt".

– Han frigavs i Malis öken, säger källan till AFP.Här är första bilden på Johan Gustafsson med sin familj, efter frisläppandet.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På en bild från Arlanda flygplats ser man hur Johan Gustafsson kramar om sina nära och kära.

– Underbart! Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket, säger hans mamma Mari-Anne Gustafsson, till TT efter familjens lyckliga återförening på måndagskvällen.

– Efter omständigheterna mår han bra, tycker jag.

– I kväll kopplar vi av på ett särskilt ställe och mår bra och trängs lite ihop. Och det tycker vi om, säger hon och skrattar. 

Fyra nya syskonbarn

Under de nästan sex åren i fångenskap har Johan Gustafsson fått fyra nya syskonbarn. Han har inte träffat dem än. De var inte med vid hans första möte med familjen.

Johan Gustafssons syster Victoria Gustafsson skriver i ett sms till TT på måndagskvällen att det var skönt att få den goda nyheten om frisläppandet:

"Jaaaaaa visst är det?!? Det är tornado runt oss nu och vi ska försöka gömma oss lite."


Wallström: Stor glädje

Under måndagskvällen mötte utrikesminister Margot Wallström och Anders Wretling, chef för utredningsenheten vid polisens nationella operativa avdelning (NOA), pressen på Rosenbad. 

Wallström började med att säga att hon var väldigt glad över att Gustafsson släppts fri.  

– Redan på flygplatsen kunde han träffa sin familj. Jag hälsade honom "välkommen hem" och kan meddela att han var, under omständigheterna, vid god hälsa och gott mod. 

Men hur det diplomatiska arbetet gått till ville varken utrikesminister eller polischefen berätta om detaljerat. Det är omgärdat av stort hemlighetsmakeri och Wallström svarade upprepade gånger "inga kommentarer" på mediernas frågor. 

Kidnapparna har tidigare krävt lösensumma

Hon ville inte heller berätta om regeringen betalat någon lösensumma – vilket kidnapparna tidigare krävt i förhandlingar med en muslimsk organisation. Men hon förnekade inte att Sverige – eller någon mellanhand – hade köpt Johan Gustafsson fri, 

– Sveriges principiella inställning till lösensummor är känd sedan tidigare. Sveriges policy är att inte betala lösensummor vid kidnappningar, sade Wallström flera gånger.

Hon ville inte heller svara på frågan om huruvida något annat land hade släppt fångar i utbyte mot svenskarna. Kidnapparna har tidigare sagt att de kunde tänka sig att släppa honom i en fångutväxling. Och det är jag allt jag kommer att säga om det i dag, sa Margot Wallström. 

Hon berättade också att Johan Gustafsson släpptes fri "för någon dag sedan". Hon fick frågan om när regeringen fick besked om frisläppandet.  

–  Det går vi inte in på, svarade Wallström. 

Hon ville inte heller avslöja från vilket land Gustafsson flög till Sverige.https://twitter.com/margotwallstrom/status/879329787470381056

Polischefen Anders Wretling förklarade varför både han och Wallström var så hemlighetsfulla.

– Vi kommer aldrig att tala om vårt operativa arbete. Vi vill inte försätta andra personer i samma situation i fara. Vi vill bevara vår trovärdighet gentemot våra samarbetspartner, man ska kunna lita på svensk polis, sade han.

Margot Wallström ville inte heller svara på frågan vad Sverige kunde göra nu som man inte kunde göra för sex år sedan när Johan Gustafsson kidnappades. Hon sade bara att frigivningen är ett resultat av att "vi jobbat målmedvetet med det här från första dagen i en komplex situation".

"Helt fantastiskt"

Tommi Uurtonen var med Johan Gustafsson i Afrika innan han tillfångatogs:

 "Jag har följt utvecklingen sen jag fick nys om artikeln vid 15-tiden i dag. Det är helt fantastiskt att han äntligen kommit hem efter 5 år och 7 månader! Jag har under tiden varit i regelbunden kontakt med familjen och följt Johans fall så gott jag kunnat. Jag hoppas så klart på att få träffa honom i närtid när Johan och familjen tycker att det är OK! Tills dess önskar jag all styrka till både Johan och hans familjs återhämtning", skriver han i ett sms till Expressen.


Johan Gustafsson var på motorcykelsemester när han kidnappades.
Foto: / PRIVAT

Informationen om Johan Gustafssons liv i fångenskap hos terrorgruppen har varit knapphändig. Men familjen hemma i Sverige har fått små uppdateringar under hans år i fångenskap. Och viss kartläggning har varit möjlig.

Många glada efter beskedet

Många politiker är förstås glada och lättade över att Johan Gustafsson släppts fri – bland andra tidigare utrikesminister Carl Bildt. 

– Denna fråga var nummer ett på min lista över svåra och känsliga ärende när jag överlämnade till Löfven och Wallström 2014, säger förra utrikesministern Carl Bildt till Expressen, efter beskedet om att Johan Gustafsson släppts fri och nu är på väg tillbaka till Sverige.

Men än så ville Carl Bildt inte säga.

– Just nu tror jag det är klokt att låta NOA och UD säga det som de anser är möjligt att säga.

https://twitter.com/CBildt/status/879334409169666048

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skriver att nyheterna är "oerhört glädjande".

https://twitter.com/IsabellaLovin/status/879340622183890945

Även M-ledaren Anna Kinberg Batra twittrade om frisläppandet.

https://twitter.com/KinbergBatra/status/879329680087818240

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf kommenterade beskedet. 

https://twitter.com/annieloof/status/879339651542241280

Tysk medfånge sköts ihjäl 

Det var den 4 oktober 2011 Johan Gustafssons började sin resa. 37 år gammal tog han motorcykeln från Stockholm mot Sydafrika. Den 25 november samma år kidnappades han i Timbuktu. Gustafsson var tillsammans med Sjaak Rijke från Nederländerna och Stephen McGowan från Sydafrika. Alla tre kidnappades samtidigt. I samband med det sköts också en tysk medborgare ihjäl.

Den 9 december 2011 tog terrorgruppen al-Qaida på sig kidnappningen. Terrorgruppens nordafrikanska gren Aqim släppte en bild på gisslan och tog på sig ansvaret. Aqim står för "al-Qaida i islamiska Maghreb".

Vid flera tillfällen har Johan Gustafsson synts i filmer där han ber om hjälp.
Foto: / YOUTUBE

Johan Gustafsson visade upp brev

Den 13 juli 2012. Efter lång tids tystnad publicerade kidnapparna en film på Johan Gustafsson där han höll i ett brev daterat den 28 januari 2012, och sa att han blivit tillfångatagen av al-Qaida men vad vid god hälsa.

Den 19 december året därpå, 2013, släppte terrorgruppen Aqim ännu en video med Johan Gustafsson där han, tillsammans med sex andra västerlänningar, vädjade om hjälp.

Här, i Mali, kidnappades svensken.
Foto: Google Maps

LÄS ÄVEN: Johan Gustafsson är fri – detta har hänt år för år

Medfången fritogs

Den 6 april 2015 fritogs medfången Sjaak Rijke från Nederländerna av franska specialstyrkor.

I juni samma år släppte Aqim en ny film på Johan Gustafsson. Filmad i ett skogsbryn i Saharaområdet "intervjuades" svensken av terroristerna. I filmen sades bland annat att Johan Gustafsson försökt fly, men sen hittats uttorkad i öknen. Det sades också att priset för Gustafssons frihet var fångutväxling.

Det var under hösten 2011 som Johan Gustafsson gav sig av på en motorcykelresa som skulle gå från Stockholm till Sydafrika
Foto: / PRIVAT

Johan Gustafssons hälsning hem: Jag älskar er

I samband med att videon på Johan Gustafsson släpptes sommaren 2015, pratade svensken direkt till sin familj.

– Det ger mig en mycket varm känsla samtidigt som det krossar mitt hjärta eftersom ni måste gå igenom sådana här saker, sa Johan Gustafsson i filmklippet.

– Till mamma och pappa: Jag älskar er och jag saknar er fruktansvärt. Till mina systrar: Jag hoppas att ni går vidare med era liv.

Johan Gustafsson avslutade med att uppmana familjen att inte sitta och vänta på honom.


Bild från Johan Gustafssons resa.
Foto: / PRIVAT

Organisationen gav upp fritagningsförsök

Imtiaz Sooliman som leder den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG), som tidigare arbetat med att få Johan Gustafsson frisläppt, fick reda på nyheten genom svenska medier.

– Jag är extremt glad att han är fri, men vi hade ingenting med frisläppande att göra, säger han till TT.

– Jag pratade med familjen för en vecka sedan och då fanns det ingen ny information. Vi har försökt att få honom frisläppt i över två år, men har du inte pengar kan man inte få ut honom. Regeringar kan förhandla om andra gisslantagare, men jag vet inte hur det har gått till i det här fallet.

Schibbye: "Oerhört glädjande"

Martin Schibbye satt 14 månader i fängelse i Etiopien innan han och Johan Persson benådades i september 2012. Han talade med Expressen TV under eftermiddagen. 

– Oerhört glädjande, en nyhet man hoppats på att få läsa. Jag gläds verkligen med hans familj och släktingar som jag träffat flera gånger. En stor eloge till alla som jobbar med fallet, säger Martin Schibbye.

Enligt Schibbye väntar nu en tuff tid för Johan Gustafsson. Han uppmanar honom bland annat att våga ta hjälp av släkt och vänner med praktiska saker. 

– Det viktigaste rådet är att inte stressa. Man behöver inte vara stark, säger Martin Schibbye.

Läget ändrades för två månader sedan

Flera olika aktörer – UD, polisens nationella operativa avdelning liksom svenska och utländska myndigheter – har arbetat för att få Johan Gustafsson fri.  

Enligt Aftonbladet var det för ungefär två månader sedan som Sverige började se resultat av det diplomatiska arbetet. 

– Vi har under flera år gjort ett stort antal resor och haft möten i marginalen på andra mer officiella resor. Men först för två månader sedan började det röra på sig och för två veckor sedan insåg vi att han kanske kommer att bli fri, säger en källa på utrikesdepartementet, till tidningen. 

Enligt källan har man hela tiden vetat att Johan Gustafsson varit vid liv. Däremot har det varit svårt att komma i kontakt med rätt personer. Om regeringen betalat för att få Gustafsson fri är ännu oklart.

Terrorgruppen Aqim

Aqim står för för al-Quida i islamiska Maghreb, och är terroristnätverkets nordafrikanska gren. 

Gruppen är huvudsakligen aktiv i Algeriet och Mali och har varit verksam under sitt nuvarande namn sedan 2007. Målet är att upprätta ett islamiskt kalifat.

Aqim var inblandade i den allvarliga konflikt som blossade upp i Mali under 2012, där olika grupperingar försökte ta över makten i landet, och som till slut krävde att fransk och västafrikansk militär ingrep. 

Enligt Expressens utrikesredaktör har Aqim gjort kidnappningar till sin affärsidé. Under de senaste åren har gruppen kidnappat fler än 50 europeiska medborgare. 

Flera länder, bland annat Frankrike, har betalat stora summor för att få medborgare fria. Enligt en undersökning som New York Times gjorde år 2014 har Aqim fått in minst 125 miljoner kronor i lösensummor. 

Enligt Expressens utrikesredaktör har priset för kidnappade européer stigit – nu kan Aqim få uppemot 10 miljoner dollar för enda person. 

Att länder betalar för att få hem kidnappade medborgare brukar inte bekräftas officiellt. 

Aqim brukar, till skillnad från i synnerhet IS, sällan avrätta dem de kidnappat. 

Enligt terrorexpert Hans Brun är det vanligt att europeiska länder, vid förhandlingar med terrorgrupper som Aqim, använder någon typ av mellanhand som sköter kontakterna förhandlar fram villkoren för ett frisläppande.  

Källa: Expressens utrikesredaktör Mats Larsson, Terrorexpert Hans Brun

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!