Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kidnappade Håkans bilder kan lösa gåtan

Håkans bostad i Växjö övervakas av bevakningskameror.
Foto: Carl Carlert/Privat

Håkan Ingerwald, 58, var fånge hos kidnapparna i 63 timmar innan han hittades nedkyld och misshandlad.

För familjen är försvinnandet ett mysterium.

- Det stämmer inte riktigt. Det är fel person de har tagit, säger hans syster Lena Ingerwald.

Nu kan företagarens egen kamerabevakning leda polisen till gärningsmännen.

Det ska ha börjat vid femtiden i måndags morse när 58-årige Håkan Ingerwald gick ut för att hämta morgontidningen i brevlådan.

Intill den stora blåmålade trävillan centralt i Växjö ska då den okända skåpbilen med flera kidnappare ha stått uppställd. Utanför familjens hus hittades blodspår, Håkans tofflor och morgontidningen. Men Håkan var spårlöst borta.

- Han blir överfallen av okända personer och får sina händer bundna. Dessutom täcks ögonen så att han inte ser. Målsäganden säger att han förs i väg med tvång till en plats där han sedan hålls fången, säger Robert Loeffel.

Ska ha misshandlats

I gömstället ska Håkan Ingerwald ha utsatts för misshandel. Enligt familjen ska han inte heller ha fått någon mat.

Två och ett halvt dygn senare hade kidnapparna fått nog och valde att dumpa 58-åringen 13 mil från sitt hem.

När Håkan Ingerwald till sist ringde på dörren hos familjen Simonsson i Påskallavik var han så omtöcknad att han föll omkull på golvet i hallen. Nedkyld, tunt klädd och händerna surrade med silvertejp. Ambulans körde Håkan till lasarettet i Kalmar där han fick stanna under natten.

Syskonen kan inte förstå

Enligt de uppgifter som framkommit i polisens förhör med Håkan Ingerwald kördes han med bundna händer och förbundna ögon i en skåpbil av sina kidnappare till en plats som han inte kan placera geografiskt.

Enligt polisen har 58-åringen inte kunnat lämna några signalementsuppgifter på kidnapparna.

En förhoppning är att det ska hitta spår efter kidnapparna i den larmanläggning med kameraövervakning som finns installerad i huset. Några uppgifter om det finns ännu inte.

Polisen vill i nuläget inte avslöja om kidnapparna ställt krav på någon lösensumma eller i övrigt kommentera varför kidnappningen skett. Brodern Bengt Ingerwald känner inte till något kravbrev. Varken han eller systern Lena Ingerwald kan förstå varför just deras bror fördes bort.

"Helt oförklarligt"

- För mig är det helt oförklarligt. Vi driver byggföretaget ihop och har aldrig dolt något för varandra. Vad jag vet hade han inga fiender eller personer han var skyldig pengar, säger han.

Familjen ger en bild av en lugn familjeman som gillar friluftsliv och som aldrig skulle skada någon. Bengt Ingerwald berättar att hans bror utbildade sig till fallskärmsjägare i lumpen och vet hur man klarar sig i naturen.

- Det är därför han klarade sig, annars hade han nog inte varit i livet. Han är en överlevnadsmänniska och skulle kunna äta rötter, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!