Khian skickades hem med bruten nacke

Sjuårige Khian skadade nacken svårt när han slog en kullerbytta. På sjukhuset bedömde man dock inte skadorna som allvarliga vid första besöket.
Foto: Privat
Mamman Petra Göte har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: Sanna Wikström
Sjuårige Khian och hans mamma Petra Göte.
Foto: Privat
Foto: Privat

Sjuårige Khian skickades hem från sjukhuset med bruten nacke.

Enligt mamman Petra Göte ordinerade läkaren på akutmottagningen till och med att han skulle röra huvudet så mycket som möjligt för att träna bort nackstelheten.

– Jag är oerhört besviken, de spelade med min sons liv, säger hon.

Det var när Khian skulle demonstrera för en kompis vad han lärt sig på ju jutsu-träningen som olyckan var framme. I samband med att han slog en kullerbytta knäckte det till i nacken.

– Jag fanns på bottenvåningen och hörde hur han skrek något alldeles hemskt. Sedan kom han rusande nedför trappan med blått ansikte, även hans läppar var blå, säger mamman Petra.

Hon förstod att något allvarligt inträffat och ringde genast efter ambulansen.

– Ambulanspersonalen antydde att Khian nog brutit nacken och satte på honom både ryggskena och nackkrage. Det var stor dramatik.

Skickades hem

Men på universitetssjukhuset i Lund gjorde man helt annan uppfattning. En slätröntgen visade ingen tydlig skada och den ansvarige läkaren avfärdade det hela med att det bara var en sträckning i nacken.

– Vi skickades hem med ordinationen att Khian tvärtom skulle röra på sig så mycket som möjligt för att få i gång muskulaturen igen, säger Petra.

Under de följande dagarna hoppade och skuttade därför sjuåringen som aldrig förr.

– Vi uppmuntrade honom till rörelser. Han både cyklade, brottades och hängde upp och ned, säger hon.

Tre dagar senare fick dock familjen ett plötsligt samtal från sjukhuset. Då hade specialister tittat på röntgenbilderna och gjort en annan bedömning - att där faktiskt fanns en skada i nacken.

Stor risk

– Vi beordrades att omedelbart ta oss in på sjukhuset igen. Där blev det MR-röntgen och den bekräftade farhågorna, att nacken ändå var bruten, säger Petra.

Skadan var i ett sådant skick att den skulle självläka. Men minsta knyck med nacken riskerade att förvärra allt och till och med orsaka förlamningstillstånd.

Khian skickades hem efter ett par dagar på sjukhuset med en kraftig krage om halsen och förmaningstal om bara försiktiga rörelser.

Petra säger att hon är besviken på sjukvården. Hon drar sig inte för att påstå att läkarna spelat med sonens liv som insats.

Flera kontroller

– Han kunde ha blivit förlamad och till och med dött. Jag blir gråtfärdig bara när jag tänker på det, säger hon.

Efter olyckan har Khian gått på ständiga kontroller på sjukhuset och fortfarande sex veckor senare bär han fortfarande den strama kragen runt halsen som skydd.

– Han har börjat skolan igen, men har kraftiga restriktioner om återhållsamhet i sina rörelser. Därför måste han hålla sig inomhus på rasterna så det inte sker något med nacken igen, säger Petra.

Anmälde sjukhuset

Hon har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Inom sjukhuset har det skrivits en avvikelserapport.

– Någon personal har bett om ursäkt. Andra tycker inte att det som hände var så farligt eftersom man trots allt följde upp skadan och senare bad oss komma tillbaka till sjukhuset, säger Petra.

På universitetssjukhuset i Lund har man avböjt att kommentera Khians fall med hänvisning till att ärendet är under utredning, enligt P4 Malmöhus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!