Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kevins egen "polisbil" skapar uppståndelse

Blocket-fynd. Kevin Zirblom, 23, med kompisen Vincent Bergström, 20, som har hjälpt honom fixa till bilen.
Foto: Christer Wahlgren
Sirenerna används bara vid uppvisningar och registreringsskylten är annorlunda. Bilen har ingen polisradio och Kevin bär inte uniform. I övrigt är den väldigt lik en riktig polisbil.
Foto: Christer Wahlgren

Här är "polisbilen" som skapar uppståndelse i Malmö.

– Till och med poliser tror att det är en riktig polisbil, säger Kevin Zirblom, 23.

Kevins bil

* Modell: Volvo XC70. Årsmodell: 2007.

* Polisbilen har använts i polistjänst fram till 2013.

* Mätarställningen stod på 41 000 mil när Kevin köpte bilen.

* Bilen har 209 hästkrafter men har tidigare haft uppemot 250 när den var i polisens tjänst.

* Priset var 33 500 kronor för bilen på Blocket. Blåljusrampen på taket och styrsystemet till den kostade ytterligare 20 000 kronor. På bilens sidor står ordet "polis" i samma typsnitt som polisen använder och intill sitter myndighetens välkända vapen. Även färgfält och reflexer överensstämmer med myndighetens vanliga utryckningsbilar. Polisbilen har nummer 61-9780.

Nyligen var Kevin Zirbloms Volvo en riktig polisbil. Den gick ur polistjänst 2013 och för två månader sedan köpte Kevin den på Blocket. Nu rullar den i Malmö.

– Jag har alltid varit intresserad av poliser och ville ha en "egen" polisbil. Liknande polisbilar är i bruk i Malmö, säger Kevin stolt.

När Kevin nyligen mötte en befälsbil vinkade poliserna till honom när de passerade.

– De trodde att jag var polis. Det var riktigt roligt.

Någon uniform hade han dock inte på sig. Inte heller handklovar eller polisens radiosystem finns i bilen.

– Jag håller också hastigheten för jag vill inte ställa till problem. Blåljus och sirener slår jag bara på vid olika bilvisningar. Barnen älskar det.

Är helt lagligt

Och så fort Kevin kommer rullande lugnar trafiken ner sig.

– Alla använder blinkers och håller hastigheten. Flera gånger har folk tagit på sig bilbältet när jag åkt förbi.

Hans bil är faktiskt helt laglig. Under de senaste åren har flera blivit stoppade i sina polismålade bilar och bilarna har beslagtagits av polisen, men åklagare har hävt beslagen och bilisterna har kunnat åka vidare.

Svea hovrätt har slagit fast att det visserligen är olagligt att utge sig för att vara polis, men att det inte bryter mot lagen att enbart köra omkring i ett polismålat fordon.

– Jag mejlade även polisen och fick svar att bilen var laglig så det mejlet har jag i bilen om jag blir stoppad, säger Kevin.

Förslag om förbud

Det finns dock ett förslag på förbud som har lämnats till regeringen om att det ska bli olagligt att använda polisens symbol, ordet polis och larmordningar på bilar som inte är polisbilar Lagen är tänkt att skydda polisens kännetecken.

– Det låter ändå som en bra idé. Om fel person får tag i bilen så kan det hända dåliga grejer, säger Kevin.

Vad tror du poliser säger om din bil?

– Några tycker väl att det är jättehäftigt och några tycker att den där bilen ska inte vara ute och åka. Det kan jag förstå.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!