Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kevin hjälpte husse med viktig forskning

Människan har lärt sig mer om sin bästa vän.

Ny forskning visar att hundar har ett tidigare okänt sinne för att känna värme på avstånd – med nosen. Det kan bli ett nytt hjälpmedel vid jakt eller sök efter försvunna personer

– Det roliga är att många hundägare länge har haft den här känslan, men inte kunnat sätta fingret på det, säger Ronald Kröger, professor på biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Lundaprofessorn Ronald Kröger har låtit sin egen golden retriever Kevin delta i experimenten på biologiska institutionen.Foto: PRIVAT
Kevin var inte det enda djuret som hjälpte till – här är en annan hund som har deltagit i experimenten.Foto: PRIVAT

Professorn är själv ägare till golden retrievern Kevin, som var först ut i undersökningen som började 2012.

– Man kan säga att det var hans idé. Han nosade med sin kalla nos överallt, och jag tänkte, varför gör han det? säger Ronald Kröger.

– Då började jag tänka att det kanske har med värme att göra, men det tog flera år att lista ut det. Vi gjorde en massa dumma misstag på vägen som vi lärde oss av.

Forskare från Lund och Budapest kunde till slut komma fram till att hundar genom sin kalla nos kan känna värmen från ett annat djur eller en människa på avstånd.

Kallt och varmt

Ett tiotal hundar deltog i experimentet i Lund, där de på 1,6 meters håll skulle välja en kroppstempererad yta framför en lika stor yta som var kall.

Forskarna i Budapest undersökte i sin tur hundarnas hjärnaktivitet, och såg aktivitet i den del av hjärnan som har med sinnen att göra vid svag värmestrålning.

Hundens nos är superkänslig för temperaturskillnader. På ett infrarött foto visar färgerna olika temperaturerFoto: PRIVAT

– De behöver bara några grader varmare än omgivningen. Vi testade med 11–13 grader, men det verkar inte vara gränsen, säger Kröger.

Jakt och personsök

Mer forskning kommer att ske i ämnet, enligt Kröger, och resultaten ger ökad förståelse för vilka hundraser som bör väljas vid till exempel jakt och sök efter försvunna personer.

– Det här betyder att hundar kan upptäcka varma djur i mörkret som vi inte genom syn kan upptäcka i skogen till exempel. Det känner hundarna av genom kroppsvärme. Så det här är en ganska spännande upptäckt, säger Ronald Kröger.