Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kevin, 2, dog efter sjukhusets missar

Hann inte fylla två år. Det har gått mer än två år sedan Kevin, 1, miste livet i väntan på en intensivvårdsplats. Hans föräldrar förklarar för Kvällsposten att de inte vill vara med på fler intervjuer.
Foto: Peter Frennesson/SYDSVENSKAN/TT

LUND. Kevin Andersson blev bara ett år och tio månader.

Kanske hade hans liv kunnat räddas om läkarna tidigare hade upptäckt och behandlat blodförgiftningen.

Men sjukhusets egen utredning visar att fullt belagda isoleringsrum och underbemanning delvis bidrog till att Kevin inte fick den hjälp han hade behövt.

I dag har det gått mer än två år sedan Kevin miste livet. Hans föräldrar Ulf och Sabrina Andersson medverkade i ett flertal intervjuer efter att de hade förlorat sin son. De ville berätta för politiker och ekonomer vad sparbetingen fick för konsekvenser för deras lilla kille. Men i dag orkar de inte längre prata om Kevin.

När Kvällsposten kontaktar paret är de tacksamma över att vi vill skildra den skånska sjukvården, men hänvisar till tidigare intervjuer.

- Vi tycker att det är bra att ni skriver om SUS men vill inte vara med på en intervju, säger mamman till oss.

Inga isoleringsrum fanns

Kevin kom in till barnakuten klockan 18:30 den 8 mars 2011. Han hade haft vattkoppor och hög feber i några dagar dessförinnan och läkaren på vårdcentralen sa åt dem att åka in till sjukhuset direkt. Men där tog det stopp.

Kevin hade över 40 graders feber, svår smärta och rodnad men personalen behandlade honom som att han hade vattkoppor utan allvarliga komplikationer. Alla avdelningar på barnsjukhuset var fullbelagda och isoleringsrum saknades så Kevin skickades till infektionskliniken.

- De såg bara vattkopporna, inget annat. Allt som hände beror på att ingen gjorde en riktig bedömning. Läkarna saknade kunskaperna att ställa diagnos. Ingen ens misstänkte att det rörde sig om blodförgiftning, berättade Sabrina till Skånska Dagbladet i en intervju 2011.

Blev sämre på natten

När klockan var 19:30 blev Kevin undersökt av en läkare på infektionskliniken som bedömde att han skulle behöva läggas in och få antibiotika intravenöst men medicineringen påbörjades aldrig. I stället lämnades Kevin utan tillsyn eller bevakning.

Strax efter midnatt fick de plats på barnkliniken och Kevin fick antibiotika. Då hade det gått sex timmar sedan familjen kom till sjukhuset. Men under natten blev sonen bara sämre.

Sabrina Andersson åkte hem för att få några timmars sömn efter flera nätters vak. När hon kom tillbaka till sjukhuset på förmiddagen dagen därpå, låg Kevin utan bevakning av personalen i sin säng.

- Han låg i sin säng helt själv, halvdöende. Hans hud var blåaktig. Han bara tittade in i mina ögon. Han kunde knappt ge ett ljud ifrån sig. Personalen hade glömt att sätta tillbaka droppet med vätska, sade Sabrina till Skånska Dagbladet.

Hade 190 i puls

På morgonen hade Kevin en puls på 190 slag i minuten men det var först under förmiddagsronden som det ordinerades akuta blodprover. Hans tillstånd förvärrades men eftersom det fortfarande saknades plats på intensiven för patienter med smitta beslutade läkarna att sätta in så kallad "satellitvård". Trots att Kevin därmed fick hjälp av personal från barnintensiven mådde han bara sämre. Vid tvåtiden slutade Kevin att andas och läkarna startade hjärt- och lungräddning.

Sabrina Andersson berättade för tidningen att den starkaste i allt detta var Kevin själv.

- Han grät inte en enda gång. Han kämpade i tjugo timmar, sedan gav han upp. Han tog själv av sig syrgasmasken och sa, "mamma, sova".

Det var fullt av vårdpersonal i rummet men intensivvården kom för sent. 14:49 den 9 mars avled Kevin av blodförgiftning.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria. De orsaker som uppges ligga bakom den fördröjda behandlingen är hög belastning på akuten, brist på vårdplatser och svårigheten att hitta isoleringsrum. Barn- och ungdomsmedicinska kliniken har på grund av händelsen vidtagit åtgärder för att liknande händelser ska kunna undvikas i framtiden.

Åtta dödsfall på grund av brist på vårdplatser

Pojke fick vänta sex timmar på medicin

Pojken hade hög feber och svårt att röra sin högra arm när han kom in till sjukhuset i mars 2011. På barnakuten fanns inget ledigt isoleringsrum. Han omhändertogs i stället av personal från barnmedicin på infektionskliniken. Medicinen som ordinerades gavs först sex timmar senare då en vårdplats till sist hade blivit tillgänglig på barn- och ungdomsmedicinska kliniken. Men pojkens tillstånd försämrades och han avled dagen därpå. De orsaker som uppges ligga bakom den fördröjda behandlingen är hög belastning, brist på vårdplatser och svårigheten att hitta isoleringsrum.

Sjukhusets kommentar:

'' Bidragande orsak var fullt belagda isoleringsrum, men även bristande rutiner, kommunikationsmissar och kunskapsbrist."

67-årig kvinna avled av blodförgiftning

Den 67-åriga kvinnan lades in i början av januari 2011 på grund av en akut sårskada i handen. Eftersom hon också hade kräkningar och diarré misstänktes vinterkräksjuka. Hon lades in på ett isoleringsrum som saknade övervakning. Efter tre och en halv timme konstaterades att blodtrycket var lågt och kvinnan fick antibiotika. När hon lades in på infektionskliniken hade hon varit på akutmottagningen i åtta timmar. Hennes hand var missfärgad och då misstänktes blodförgiftning. Trots ytterligare antibiotika avled hon ett dygn efter ankomsten.

Sjukhusets kommentar:

'' Kvinnan avled på grund av blodförgiftning. Orsakerna var framför allt kunskapsbrist, bristande rutiner och bristande övervakning. I viss mån var orsaken även fullt belagda intensivvårdsplatser."

Lämnades i timmar - fick hjärtstillestånd

61-åringen hade en svår ledsjukdom och behandlades med immundämpande läkemedel. Vid ankomsten till sjukhuset hade han symtom på en urinvägsinfektion som trots antibiotika inte lindrats. Den första läkarkontakten togs först efter några timmar på akutmottagningen och då misstänktes blodförgiftning. I väntan på att en plats på akutvårdsavdelningen skulle bli ledig fick mannen antibiotika och låg flera timmar utan särskild övervakning. Under den tiden försämrades mannens tillstånd och han drabbades av hjärtstillestånd. 61-åringen avled några dagar senare på grund av svåra syrebristskador i hjärnan.

Sjukhusets kommentar:

'' Bidragande orsak var fullt belagda övervakningsplatser. Initialt var det också passiv handläggning."

50-årig man avled av organsvikt

50-åringen kom till akuten i oktober med höga kaliumvärden i blodet och en svår lever- och njursvikt. Mannen fick inledningsvis korrekt behandling och fördes efter två timmar till den medicinska akutvårdavdelningen MAVA eftersom det var brist på intensivvårdplatser. Men efter den inledande behandlingen fick han bara vätsketillförsel på akuten och sedan under en timme på MAVA. Där drabbades mannen av hjärtstillestånd och avled trots snabba återupplivningsförsök.

Sjukhusets kommentar:

'' Bidragande orsak var framför allt fullt belagda intensivvårdsplatser, i kombination med kunskapsbrist och bristande rutiner."

För tidigt född pojke med hjärtfel avled

Pojken förlöstes i förtid och vårdades till en början på neonatalavdelningen i Malmö. Han hade ett hjärtfel men var i övrigt stabil. Hjärtfelet skulle undersökas efter två veckor av en specialist men när pojken var fem dagar gammal drabbades han av en förkylning. Han hade smittats av resistenta bakterier och behövde isoleras men det fanns inget tillgängligt isoleringsrum. Pojken flyttades i stället till Barn- och ungdomsmedicinska klinikens infektionsavdelning. Barnet börjar må bättre men drabbas senare av hjärtstopp.

Sjukhusets kommentar:

'' Bidragande faktor var fullt belagt isoleringsrum på neonatal i Malmö. Även kompetensbrist och passivitet avseende hjärtsjukdomen har bidragit. Det är osäkert om vård på rätt nivå hade kunnat förhindra dödsfallet".

Hjärtsjuk man placerad på fel avdelning

En äldre hjärtsjuk man kom in till SUS i Lund med feber och andningssvårigheter. Han lades in på en avdelning långt från akuten och under natten försämrades tillståndet. På morgonen flyttades han till den medicinska akutavdelningen, där han egentligen inte hörde hemma, men hans liv gick inte att rädda.

Sjukhusets kommentar:

'' Akutklinikens utredning visar på brist på läkarbemanning på kliniken vid tillfället".

75-årig kvinna fick intensivvård för sent

Kvinnan kommer in till SUS akut i Lund och behövde intensivvård. Hon var svårt sjuk i sviterna av hjärtinfarkt, njursvikt och multiorgansvikt. På grund av platsbrist lades kvinnan in på den medicinska akutavdelningen. När hon till sist kom till intensivvårdsavdelningen var det för sent och kvinnan avled.

Sjukhusets kommentar:

'' Orsaken till den långa väntetiden och otillräckliga övervakningen framgår i den internutredning som akutkliniken gjort. Där anges såväl "brist på vårdplatser som adekvat vårdpersonal."

Kvinna i 80-årsåldern offer för trycket på akuten

När kvinnan kom in till SUS akut i Lund var vårdplatsbeläggningen hög. Det ledde till att hon fick vänta på akutmottagningen. På akuten var trycket högt och kontrollerna otillräckliga. Det dröjde länge innan hon blev undersökt och under tiden försämrades kvinnans tillstånd. Hon avled innan hon fick adekvat behandling.

Sjukhusets kommentar:

'' Under den aktuella natten vistades fler patienter än genomsnittligt på akutmottagningen i väntan på undersökning eller vårdplats. Av denna anledning blev väntetiderna långa och möjligheten till regelbundna kontroller begränsad. Under det dygn när den kvinnliga patienten kom in hade sjukhuset dessutom brist på vårdplatser som medförde att patienter vårdades på akutmottagningen vilket tog personalresurser i anspråk."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!