Efter omständigheterna mår Zarro väl. Foto: PrivatEfter omständigheterna mår Zarro väl. Foto: Privat
Efter omständigheterna mår Zarro väl. Foto: Privat
Zarro blev helt uppriven i buken och i sidan. Foto: PrivatZarro blev helt uppriven i buken och i sidan. Foto: Privat
Zarro blev helt uppriven i buken och i sidan. Foto: Privat
Det är första gången Zarro blivit attackerad av ett djur trots att han varit i jakthund i många år. Foto: PrivatDet är första gången Zarro blivit attackerad av ett djur trots att han varit i jakthund i många år. Foto: Privat
Det är första gången Zarro blivit attackerad av ett djur trots att han varit i jakthund i många år. Foto: Privat

Kennys hund blev attackerad av lodjur

Publicerad

Kenny Andersson har ett stort intresse för jakt och då är hunden Zarro en perfekt medhjälpare.

Nu är det inte säkert om hunden någonsin vågar sig ut igen.

För en vecka sedan blev han nämligen våldsamt anfallen av ett lodjur, vilket Värnamo Nyheter skrivit om.

– Jag hörde ett illtjut, sedan blev det helt tyst, säger Kenny Andersson.

Kenny Andersson bor i Ed, i trakterna av Värnamo, och är en van jägare. Han har alltid med sig den 8-åriga Luzernströvaren Zarro ut och förra lördagen var inget undantag.

– Det var vår sista helg att jaga räv och Zarro är en ren rävhund, säger Kenny Andersson.

Tillsammans med tre andra jägare var Kenny Andersson ute och jagade på jaktmarker i höjd med Rusarebo. Klockan var runt tre på eftermiddagen när hunden Zarro gav sig i väg på en söktur.

– Plötsligt hördes ett hysteriskt skrik, säger Kenny Andersson.

Efter operationen var Zarro tvungen att ha dräneringsrör i såren.Foto: Privat

Han förstod direkt att något hade hänt men såg på sin GPS att hunden rörde sig tillbaka mot honom och behöll därför lugnet.

Efter en stund kom Zarro men stannade en bit i från sin husse och betedde sig underligt.

Då insåg Kenny Andersson att hans hund var rejält skadad.

– Han var precis sönderriven. Skinnet bara hängde på sidan och på buken. Det var revor och hål över allt.

Fick opereras akut

Kenny tog upp hunden och begav sig i ilfart till närmsta veterinär – och Zarro fick opereras direkt. På djursjukhuset misstänkte de att ett lodjur låg bakom skadorna, vilket även Värnamo Nyheter skrivit om.

Zarro fick sy på flera ställen efter händelsen.Foto: Privat

 

När Kenny sedan åkte tillbaka till platsen kunde han spåra vart hunden hade gått och hittade mycket riktigt lodjursspår. 

Zarro är inte överhuvudtaget tränad att jaga lo och Kenny säger att han därför är hundra procent säker på att hunden blivit oprovocerat attackerad.

– Han jagar inte lodjur och har inte haft kontakt med lodjur tidigare. Han måste bara ha stött på det, säger Kenny Andersson.

Sätter press på länsstyrelsen

Efter händelsen har Kenny och hans jaktkamrater kontaktat länsstyrelsen som både besiktat området och Zarros skador och konstaterat att det rör sig om lodjur. Nu hoppas jägarna i området få licens på att jaga lodjur på sina jaktmarker.

– Vi har försökt få det länge. Vi vill ju kolla hålla efter dem som allt annat vilt. Det här är ett naturområde där det rör sig massor av folk med sällskapshundar. Beståndet har dessutom ökat kraftigt.

Zarro mår efter omständigheterna bra och är på bättringsvägen.

– Han kommer nog komma tillbaka utan bekymmer fysiskt men vi vet ju inte hur han blivit påverkad psykiskt. Vi får se om han jagar som vanligt till hösten, det vore tråkigt annars, säger Kenny Andersson.

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag