Kennelhosta sprids bland hundar i Skåne

Om din hund hostar ska du hålla den borta från andra hundar, uppmanar Louise Treiberg Berndtsson vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Foto: AP

Kennelhosta sprider sig ofta på vintern – och risken för smitta är stor. Men det finns flera saker du som hundägare kan göra för att skydda din bästa vän.

Kennelhosta, som orsakas av både bakterie och virus, sprider sig just nu bland hundar i framför allt Skåne. Smittan gör hunden trött och febrig. Men det mest framträdande tecknet är hostan, som påminner om kikhosta.

– Hunden får en förskräcklig hosta. Den väcker sig själv och kan hosta till den kräks, förklarar veterinär Louise Treiberg Berndtsson vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Kennelhosta kan vara farlig för äldre eller sjuka hundar, eftersom sjukdomen utgör en påfrestning för kroppen. Så tveka inte att ta en hund som är märkbart påverkad till veterinär, råder Treiberg Berndtsson.

– Om smittan orsakats av en bakterie kan antibiotika behövas.

Smittar vid kontakt med andra hundar

Tänk på smittorisken. Sjukdomen smittar direkt vid kontakt med andra hundar – något som är bra att känna till vid rastning.

– Har man en hund som hostar ska man definitivt inte låta den träffa andra hundar.

Även när hunden slutat att hosta så kan den smitta. Ett råd är att hålla den avskild i cirka två veckor.

Hundägare som känner oro för smittorisken kan fundera på att uppsöka veterinär i förebyggande syfte.

– Det går att vaccinera hunden mot kennelhosta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!