Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kennel polisanmäls för hundsmuggling

Utan papper – då ville inte veterinären ta i Isabelle Lexes nya kelgris. Så nu polisanmäler familjen Dahlberg den skånska kenneln.
Foto: LASSE

MALMÖ. Familjen längtade efter en liten hund. De köpte en chihuahua för 10 000 kronor.

  Kenneln verkade solid och seriös, men nu polisanmäler vi den för bedrägeri. 

  Jag tror hunden smugglats in i landet, säger en besviken husse Björn Dahlberg i Bunkeflostrand.

Familjen Dahlberg letade på nätet och hittade en kennel i södra Skåne som förde chihuahuas. – Jag var där två gånger och tittade. Det verkade fint och fräscht, men några valpar såg jag inte. Bara halvvuxna hundar, berättar Björn Dahlberg. – Vi erbjöds en lite äldre hund. Tio månader skulle den vara. Vi fick den billigare.

Veterinären krävde papper

 Det var först hos veterinär som man insåg att allt inte stod rätt till. – Veterinären vägrade ta i hunden om vi inte visade veterinär- och vaccinationsintyg. På vårt kvitto försäkrade kenneln att dessa fanns, men när vi ville ha papperen hotades vi och ombads att aldrig mer kontakta dem. "Ni visste vad ni köpte…" sade hon. Det visade sig att hunden var äldre än vad sagts, den hade ett kraftigt överbett och tandköttet var inflammerat.

Vill häva köpet

 – Vi vill häva köpet och samtidigt varna andra för oseriösa kennlar, säger Dahlberg. Enligt kennelns uppgift skulle den defekta hunden vara född under 2004. Andra kunder berättar att det då inte föddes några valpar i kenneln.  Den aktuella kenneln finns inte heller i Svenska Kennelklubbens register. Och inte heller aviseras där de två kullar som man säger sig ha på gång. De valparna annonseras i stället ut på en vanlig försäljningssajt på nätet till priser från 20 000 kronor. Kvällsposten har utan framgång försökt komma i kontakt med kenneln.

FAKTA

Kennelklubbens råd:
För att underlätta valet av hunduppfödare besök www.
skk.
se där det finns länkar till alla rasklubbars hemsidor.
En uppfödare i SKK levererar valpen tidigast vid åtta veckors ålder.
Du får ett registreringsbevis, som är hundens identitetshandling.
Du får även ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bland annat anger valpens avmaskningsperioder.
Ett köpeavtal, underskrivet av båda parter.
Där uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad och/eller försäkrad.
Valpen levereras ID-märkt, blankett för att anmäla ditt ägarskap till SKKs Ägarregister medföljer och är betald av din uppfödare.
Från SKK kommer en folder och en video som heter Välkommen valp.
De ska delas ut till valpköpare av uppfödaren.
Du bör även få med information om hundens skötsel, matvanor, avmaskning och när valpen ska vaccineras.