Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KDU-topp: "Bogsera migrantbåtar tillbaka"

"Låt kustbevakningen bogsera migrantbåtarna i Medelhavet tillbaka dit de kom ifrån", skriver Adam Davidsson, KDU-ordförande i Skåne, på Twitter.
Foto: Twitter
Kristdemokraternas partiledning står inte bakom utspelet, säger partisekreteraren Fredrik Hardt.
Foto: Twitter

Här närmar sig Kristdemokraternas ungdomsförbund SD:s migrationspolitik.

"Låt kustbevakningen bogsera migrantbåtarna i Medelhavet tillbaka dit de kom ifrån", skriver Adam Davidsson, KDU-ordförande i Skåne, på Twitter.

Men partitoppen tar avstånd.

– Att skicka tillbaka människor till det helvete de kommit ifrån, det är ingen lösning, säger Fredrik Hardt, pressekreterare i KD.

Det var på onsdagen som Adam Davidsson, 26, KDU-ordförande i Skåne, twittrade ut sin lösning på flyktingkatastrofen i Medelhavet. "Låt kustbevakningen bogsera migrantbåtarna i Medelhavet tillbaka dit de kom ifrån", föreslog kristdemokraten. Utspelet fick genast kritik på Twitter. "Hårt" och "omänskligt" skrev kritikerna och KD:s "kristna och medmänskliga" politik hånades.https://twitter.com/AdamDavidsson/status/636420943099920384

Kristdemokraternas partiledning står inte bakom utspelet, säger pressekreteraren Fredrik Hardt.

– Det är inget som vi ställer oss bakom. Det är inte vår politik, helt enkelt. Vi står för att det behövs fler lagliga vägar in i Europa, säger Fredrik Hardt.

Även KDU-ordföranden Sara Skyttedal tar avstånd.

– Hans uttalande speglar inte KDU:s politik. Folk dör varje dag via de illegala vägarna. Det är självklart att svenska skattepengar inte ska användas till att bygga en mur i Ungern eller att skicka tillbaka båtarna, säger hon.


Efter sin första tweet förändrar Adam Davidsson sin inställning. Han menar att flyktingkatastrofer som dem vi ser i dag bör undvikas, men att nuvarande system ökar risken. "Vår nuvarande policy föder död och survival of the fittest", skriver han.https://twitter.com/AdamDavidsson/status/636839922813566976

Sara Skyttedal förstår Adam Davidssons frustration över dagens katastrofer.

– Det är naturligt att känna skräck över de flyktingar som råkar illa ut, som det som hände i Österrike i dag. Den situationen behöver vi komma åt genom att förändra Europas trasiga flyktingsystem. Jag ville se andra vägar framåt, säger hon.

Fredrik Hardt vill inte kommentera de andra formuleringarna.

– Jag vill inte gå in och recensera vad han säger. Vår linje är att vi ska hjälpa de här människorna. Sedan måste man naturligtvis bekämpa smugglarna. Men att skicka tillbaka människor till det helvete de kommit ifrån, det är ingen lösning, säger Fredrik Hardt.

Adam Davidsson tar tydligt avstånd från Sverigedemokraterna. "Migrationsgalan och vänsterekonomiska SD lockar mig inte alls", fastslår han.https://twitter.com/AdamDavidsson/status/636785924857298944

Expressen har sökt Adam Davidsson utan att nå honom.


I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att Adam Davidsson är ordförande för SDU i stället för KDU-ordförande i Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!