Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD spelade ”Sweet Home Alabama” – innan Ebba Busch Thors tal

Ebba Busch Thor talade i Lund.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund riktade skarp kritik mot KD på lördagskvällen. ”Bristande omdöme”, skriver L-ledaren på Twitter.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Under lördagen var Ebba Busch Thor och talade i Lund som en del av Kristdemokraternas valspurt inför EU-valet.

Innan hon gick upp på scenen spelades låten ”Sweet Home Alabama” ur partiets högtalare – vilket väckt massiv kritik på Twitter.

Annika Strandhäll, S, skriver på Twitter:

”Säger väl allt om seriositeten hos detta parti”

Precis som innan riksdagsvalet gör Kristdemokraterna en intensiv valspurt inför EU-valet, med Ebba Busch Thor i spetsen. Under lördagen skulle hon tala på ett torgmöte framför Stadshallen i Lund.

Innan partiledaren skulle gå upp på scenen spelades låten ”Sweet Home Alabama”, av det amerikanska rockbandet Lynyrd Skynyrd. Vilket väckt starka reaktioner på Twitter då det kopplas till det nya abortbeslutet i Alabama, USA.

Den som filmade en bit av när låten spelades är Mattias Horrdin (C), ledamot i Sjukhusstyrelsen SUS.

– Vi hade vår valstuga precis bredvid och när jag hörde låten tänkte jag att jag måste filma. Det kändes som ett oerhört dåligt låtval med tanke på den diskussion som varit, säger Mattias Horrdin.

 

LÄS MER: Kvinnornas rädsla efter abortbeslutet i Alabama 

Flera politiker har på Twitter kritiserat låtvalet. Bland annat Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister som kallar det ”osmakligt”. 

https://twitter.com/strandhall/status/1132348135601311744

Liberalernas partiledare Jan Björklund, kallar låtvalet för ”bristande omdöme”.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1132368544400846849

Då gick Stefan Sarmes, ordförande för KDU Skåne, till motattack mot Liberalernas partiledare, och kallar Jan Björklund för ”antidemokrat”.

https://twitter.com/stefansarmes/status/1132372820955209729

”Olämpligt och provocerande”

En annan som reagerar på Twitter är Hanna Gunnarsson (V), riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Hon kallar det ”provocerande”. 

– När jag hörde detta associerade jag direkt till diskussionen kring abortlagarna i Alabama. Jag tycker det var väldigt provocerande att höra den sången, säger Hanna Gunnarsson.

Hanna Gunnarsson medger att det är en känd låt som ofta spelas i olika sammanhang men tycker inte att det är ett försvar.

– Jag tycker man borde kollat igenom låtlistan innan och sorterat ut en sådan här låt. Speciellt i ljuset av att det varit en diskussion kring just KD:s abortpolitik och hur de röstar i EU-parlamentet. Det känns både olämpligt och provocerande.

https://twitter.com/gunnarssonhanna/status/1132305422738776064

KD: ”Inget som var medvetet”

Per Gudmundson, presschef för Kristdemokraterna, säger att det inte fanns någon baktanke till att låten spelades.

– Jag har undersökt saken och tydligen var det så att man spelade musik från en spellista som var hopsatt inför Ebba Busch Thors besök i Malmö i september i fjol. Man har använt samma spellista nu. Låten hann spelas en gång och sedan när spellistan började om igen hann halva låten spelas igen innan man bröt. Det var inget som var medvetet, säger Per Gudmundson.

Per Gudmundson, presschef för Kristdemokraterna.Foto: TOMAS ONEBORG / SVENSKA DAGBLADET

Har ni någon kommentar till att låtvalet sammankopplas med abortlagarna i Alabama?

– Det är ett halvår sedan listan gjordes. Jag har absolut ingen kommentar till något samhällsfenomen som pågår nu, säger Per Gudmundson.

”Jag är så klart ledsen”

Till Sydsvenskan säger Per Gudmundsson att spellistan skapades av en lokal kristdemokratisk ombudsman. Samme ombudsman var med och arrangerade lördagens möte i Lund, då listan återanvändes. 

– Det är en tabbe, en självklar tabbe. Jag tror att den här ombudsmannen som satte ihop listan får svårt att sova i natt nu när alla skriver om det, säger Per Gudmundsson till Sydsvenskan, och fortsätter:

– Vi är så klart ledsna om någon blivit upprörd över det här. Det är verkligen inte gjort för att provocera. 

Ombudsmannen skriver själv på Facebook om händelsen.

”Idag har jag som ombudsman roddat tre torgmöten i Skåne med vår partiledare. Det är en del pyssel, men jag har hyfsad rutin och har underbara medlemmar som kör stenhårt. Jag arrangerade även min partiledares valtal inför riksdagsvalet i september, för drygt 8 månader sedan. Inför det torgmötet satte jag ihop en spellista med ca 15 låtar, däribland Sweet Home Alabama. Låten som förövrigt spelats nästan 425 000 000 gånger på Spotify. Idag, på det tredje och sista torgmötet användes spellistan. Låten hann spelas. När listan snurrats en gång till togs den bort. Så, här är ”skandalen” presenterad. Jag är så klart ledsen att jag missade att ändra spellistan. Men måste samtidigt säga att jag är sjukt trött på debattnivån i valrörelsen.”, skriver ombudsmannen i sitt Facebookinlägg som Sydsvenskan tagit del av.

”Skamligt”

Magnus Jacobsson (KD), riksdagsledamot för Kristdemokraterna, la vid 20-tiden på lördagen ut ett inlägg med samma låt, fast i en annan version. ”Med tanke på allt trams”, skriver han.

– Jag kände bara att någonstans får folk sluta vara så barnsliga. Vi kristdemokrater har varit hur tydliga som helst i 30 års tid att vi stöder svensk abortlagstiftning, säger Magnus Jacobsson (KD).

Han menar att det är en klassisk låt och att kritikerna överreagerar.

– Det är genuint barnsligt det som pågår när politiken sänker sig på det här sättet att man till och med börjar tolka musik så här. Man skämmer ut demokratin. Det är skamligt, säger Magnus Jacobsson.

https://twitter.com/magnusjacobsson/status/1132343605878763520

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019