Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD och SD inleder ett samarbete i Sölvesborg

Sverigedemokraternas Louise Erixon.
Foto: SVEN LINDWALL

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inleder samtal i Jimmie Åkessons hemkommun, Sölvesborg.

– Vi välkomnar att KD väljer att ta ansvar och jag tror att deras mogna övervägande kommer medverka till en minskad polarisering vilket naturligtvis gynnar demokratin, säger SD:s Louise Erixon i ett pressmeddelande. 

Det var under en presskonferens i Sölvesborg i dag som Kristdemokraterna i staden informerade om att man nu är beredda att börja föra samtal med Sverigedemokraterna. 

Partiet har presenterat en lista med olika punkter som man tillsammans med SD vill nå samsyn kring. 

SD:s gruppledare i Sölvesborg, Louise Erixon, förklarar i ett pressmeddelande att man ser positivt på de krav som KD framförde. 

– Vi välkomnar att KD väljer att ta ansvar och jag tror att deras mogna övervägande kommer medverka till en minskad polarisering vilket naturligtvis gynnar demokratin. Oavsett vad så måste denna kommunen regeras efter valet och då krävs att man inte stänger några dörrar under valrörelsen. 

”Vi kan inte längre ignorera 20-25 procent av kommunens väljare”

Robert Manea är gruppledare för KD i Sölvesborg. 

– Vi kan inte längre ignorera 20-25 procent av kommunens väljare utan måste vara beredda att samarbeta med alla partier för invånarnas bästa, säger han i uttalandet. 

Kristdemokraternas valledare, Peter Kullgren, säger i ett uttalande till Expressen att KD inte samarbetar med KD på någon nivå. 

– Det är olämpligt att KD i Sölvesborg gjorde ett gemensamt framträdande. Syftet med pressträffen tycker jag verkar lite oklar men som jag förstår det var idén att utforska möjligheten att komma överens om vissa enskilda sakfrågor. Det var fel både i form och i sak. KD Sölvesborg har till oss sagt att de inte tänker ha något samarbete framåt, säger Peter Kullgren. 

David Lega i KD:s partistyrelse uppger för BLT att han blir mycket förvånad över nyheten. Till tidningen säger han att det finns ett enhälligt styrelsebeslut på att inte förhandla med SD.

– Det gäller i hela landet, och naturligtvis i Blekinge och Sölvesborg, säger David Lega till BLT. 

David Lega i KD:s partistyrelse.
Foto: KD GÖTEBORG

Tidningen har också varit i kontakt med KD:s distriktordförande i Blekinge, Thommy Svensson. 

– Distriktet är på något sätt inte inblandat i det här. 

De krav som KD har tagit fram handlar främst om näringslivsfrågor, offentlig upphandling, äldrepolitik och skola. 

Det första steget i samarbetet kommer att handla om den lokala frågan kring Valjeviken och den stängda simhallen där. I denna fråga inleder man samtal redan innan valet. I uttalandet skriver partierna att resterande eventuella politiska förhandlingar kommer att ske efter valet. 

Kan bli största parti

Louise Erixon har tidigare talat om SD:s målsättning om att ta över makten i Sölvesborg, där partiet har stort förtroende bland många invånare.

Är KD-samarbetet något ni gör för att försöka bli största parti i kommunvalet?

– Vi är redan andra största parti, situationen i Sölvesborg är lite speciell. Vi har dubblat vårt väljarstöd varje år de senaste valen och kommer sannolikt att hamna där vi slåss med Socialdemokraterna om den största partiplatsen. Men det här handlar inte om hur många procent vi får utan det är för att vi ska bilda en koalition och få inflytande, säger Erixon och fortsätter:

– Efter deras lista på krav såg vi ganska snabbt att vi är överens på många punkter. De kompletterar den politik vi redan har. Det var positivt överraskande och ledde till att vi kan börja diskutera flera frågor.

”SD har känt sig mobbade”

Robert Manea berättar att idén om ett närmare samarbete startade vid en debatt under helgen, där det visade sig att partierna är eniga i många frågor.

– Vi kan inte bara nonchalera väljarnas vilja. Om vi har punkter där vi tänker likadant så ska vi lyssna på varandra.

Vad tycker du om SD:s politik?

– Jag tycker ingenting om deras politik. Vi har satt våra krav och de har accepterat dem. Det är kvar inom bland annat äldreomsorgen och näringslivet där de tycker ungefär som vi.

Vad säger övriga medlemmar i partiet om det här?

– Vi fattade beslutet efter ett partistyrelsemöte. Vi har styrelsen bakom oss och vår viktigaste del är att lyssna på våra väljare. SD har känt sig mobbade inom kommunpolitiken. Men än så länge har vi inte diskuterat mer än våra krav, och de vill stödja oss i dem.

Vem tog initiativ till samarbetet?

– Det var väl jag då.

”KD ska inte ha med SD att göra”, säger tidigare KD-ledaren Alf Svensson.
Foto: CAROLINE LARSSON

Tidigare KD-ledaren Alf Svensson, som gjorde ett inhopp i Almedalen i år för att stötta partiet, är kritisk till tanken att KD och SD ska samarbeta. 

– Man sitter och resonerar enskilda frågor i utskotten, det måste man göra, de får presentera sitt. Men man gör inga politiska uppgörelser, säger han i en intervju med Kvällspostens Elisabeth Lindbäck.

Alf Svensson: ”KD ska inte ha med SD att göra”

Han menar att SD:s människosyn ”inte är demokratisk”, vilket gör ett samarbete omöjligt.

– Första frågan man ska ställa till politiker, inte skatt, eller bidrag, utan viken människosyn har ni. Dokumentera och se om man lever upp till den. Det gör inte SD. Man klassar människor i A- och B-lag, säger han och fortsätter:

– KD ska inte ha med SD att göra. Just på grundval av människosyn.

Expressen söker ytterligare företrädare för Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!