De tre kattungarna hittades dumpade i ett dike i skogen. Foto: Kattfotens katthemDe tre kattungarna hittades dumpade i ett dike i skogen. Foto: Kattfotens katthem
De tre kattungarna hittades dumpade i ett dike i skogen.  Foto: Kattfotens katthem
Kattungarna uppges må bra i sitt nya jourhem. Foto: Kattfotens katthemKattungarna uppges må bra i sitt nya jourhem. Foto: Kattfotens katthem
Kattungarna uppges må bra i sitt nya jourhem. Foto: Kattfotens katthem
"Det blir vanligare och vanligare att man dumpar katter", säger Mia Carlsson som är volontär på Kattfotens katthem. Foto: Privat"Det blir vanligare och vanligare att man dumpar katter", säger Mia Carlsson som är volontär på Kattfotens katthem. Foto: Privat
"Det blir vanligare och vanligare att man dumpar katter", säger Mia Carlsson som är volontär på Kattfotens katthem. Foto: Privat

Kattungar dumpades i skogen – räddades

Publicerad

En kilometer in i skogen hade någon dumpat de tre små kattungarna.

Lyckligtvis hittade en kvinna katterna och lämnade in dem till ett katthem i Halmstad.

– De pep desperat och var väldigt hungriga och tunna. Vi har fått in omkring 15 dumpade katter på bara en månad, säger Mia Carlsson, volontär på Kattfotens katthem.

På måndagseftermiddagen ringde telefonen hos en av katthemmet Kattfotens volontärer. Det var en kvinna som varit ute på promenad i skogen för att plocka svamp – men i stället för kantareller hittat tre små hungriga kattungar som dumpats i ett dike. 

– De pep desperat och klättrade upp på hennes ben. När vi fick in dem var de väldigt hungriga, så de har varit utan mat en tid, berättar Mia Carlsson som är volontär på katthemmet. 

"Hade inte klarat sig"

De tre kattungarna bedömdes vara mellan tre till fyra veckor och efter en undersökning konstaterade Mia och hennes kolleger att katterna mådde så bra att de kunde lämnas till ett jourhem. Eftersom de var torra i pälsen tror Mia Carlsson att personen som dumpat dem i skogsdiket gjort det nyligen. 

– De verkar må bra nu och äter upp sig på jourhemmet, men en av dem kan ha skadats vid dumpningen och ska få besöka veterinär senare. Vi är glada att de hittades i tid, de hade inte överlevt länge utan mat.

 

LÄS MER: Kattungar lämnades för att dö i plastpåsar 

 

Platsen katterna hittades på känner Mia väl till. Det är inte första gången de larmats av samma kvinna efter att hon stött på både kattungar och dräktiga honor som lämnats längs vägen.

– Det är ett perfekt ställe om man vill dumpa djur. Det är en bit utanför Halmstad och det är ingen bebyggelse eller särskilt mycket trafik. Som tur var brukar den här kvinnan gå promenader i området och slår larm till oss, säger Mia Carlsson.

 

De tre kattungarna får leka och äta upp sig hos jourhemmet.Foto: Kattfotens katthem

 

Mia Carlsson och hennes kolleger upplever att synen på katter blivit sämre under de 13 år som katthemmet funnits.

– Hösten är säsongen då vi får in väldigt många djur. På en månad har vi fått in omkring 15 dumpade katter. Det blir vanligare och vanligare, tyvärr.

Om man har en dräktig hona och känner att man inte har möjlighet att ta hand om kattungarna, vad ska man göra då?

– Då är det bättre att ringa oss, det finns alltid en lösning. Men eftersom det är olagligt att sära på ungar och hona förrän ungarna blivit 12 veckor säger vi alltid att man ska hålla ungarna till dess, så tar vi över sen. Men då kräver vi att de kastrerar sin honkatt så att det inte sätts fler oönskade katter till världen, säger Mia Carlsson.

 

Vill du hjälpa katterna?

Kattfotens katthem har under sina 13 år i Halmstad omsatt över 3 000 katter. Mia Carlsson berättar att de är ständigt i behov av volontärer för att ta hand om katterna som finns på hemmet. 

– Vi har plats för 40 djur och är nästan alltid fullbelagda. Man kan också ställa upp som jourhem eller stötta oss med pengar. Vi jobbar alla ideellt med det här för katternas skull, säger hon.

 

Vill du bli volontär kan du läsa mer på Kattfotens Facebooksida.

 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag