Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kattis krisdrag: Lånar ut sin personal till Ica

Även Emmelie Johansson på Apotea berättar om behoven av att få in ny personal.
Kattis Ivholt.
Foto: Privat

Kattis Ivholts företag riskerar – i likhet med många andra - att gå i spillror under Coronakrisen. 

Men mitt i allt har hon hittat en liten solskenshistoria i ett samarbete med Ica Maxi som saknar personal. 

– Man måste vara kreativ. Det är min familjs livsverk sedan sju år tillbaka och vi har fantastiska medarbetare. Vi kan inte låta allt försvinna.

Spridningen av Corona världen över slår hårt mot det svenska näringslivet. Personal permitteras och företagare går på knäna när inkomstkällorna försvinner hastigt. 

Många kan tvingas stänga och några har redan kommit dithän. 

Under veckan lämnade Flädiegruppen, där Flädie mat och vin, restaurangerna på Bjärreds kallbadhus och Kulturen i Lund ingår, in en konkursansökan. 

På hemsidan går det att läsa: 

”Det är med tungt hjärta vi i dag måste meddela er att vår verksamhet upphör den 31:e mars. På grund av den rådande situationen där vår orderbok på några dagar nästan helt utraderades, har vi inget annat val än att likvidera bolaget.”

I Trelleborg driver Kattis Ivholt Hotell Dannegården & Restaurang 32 samt Bistro Links på Trelleborgs golfklubb. 

På hotellet har hon en gäst för tillfället. 

– Det är helt katastrof, konstaterar hon. 

– Vi hade det något lugnare i januari och februari och sedan såg det väldigt bra ut till mars och april och då tänkte jag att vi skulle ta igen tappet. Sedan vändes hela världen upp och ner och sedan förra veckan har allt för mars och april avbokats.

Samarbete med Ica Maxi

Kattis Ivholt har dock inte gett upp. Ännu har hon inte heller behövt permittera någon fast personal. Räddningen har bestått i ett samarbete där hennes anställda kan jobba på Ica Maxi, som har en stor del av personalen hemma och sjuka. 

– Det är en solskenshistoria mitt i allt. De blev jätteglada och vi blev jätteglada. Det täcker inte hela mitt behov eftersom vi har fasta utgifter också men vi slipper ta till drastiska åtgärder för personalen.

– Man måste vara kreativ. Det är min familjs livsverk sedan sju år tillbaka och vi månar om våra fantastiska medarbetare. 

Dessutom håller hon restaurangen på golfklubben fortsatt öppen. 

– Där kan folk hämta mat och vi har catering. Det är också stora luftiga lokaler om man vill äta där. Vi har fantastiska trogna gäster. Någon har ringt och köpt 100 luncher som de kan utnyttja när allt är över. Folk gör vad de kan. 

– Det är hysteriskt galet allt som händer men vi som företagsledare måste tänka positivt.  

Även de större koncernerna inom hotell– och restaurangbranschen drabbas av Coronakrisen. 

”Tror vi klarar oss”

I mitten av veckan skickade Jonas Stenberg, VD och en av grundarna till ESS Groups som driver bland annat Ystad Saltsjöbad, Falkenberg strandbad och MJ´s, ut ett vädjande brev.  

– Vi kämpar för att behålla alla medarbetare och hoppas och tror att det kommer normalisera sig om sex till åtta veckor. Att vi kan komma tillbaka till någon form av vardag när värsta skräcken och rädslan lagt sig. Till dess får vi anpassa kostnaderna, säger han. 

– Vi har inte behövt säga upp någon av de fast anställda ännu.   

Ystad saltsjöbad.
Foto: Ystad saltsjöbad.

Med bakgrund i de senaste årsboksluten och det egna kapitalet är Ess Groups ändå bättre rustade än många andra i krisläget. 

Destinationerna är inte heller beroende av utländska gäster. 

– Ystad och Falkenberg går fortfarande helt okej, där har vi under en procent utländska gäster. Vi har förstås tappat en del affärsresenärer men privata kunder bokar fortfarande en del. 

– Jag tror att vi kommer klara oss ur detta, om det vänder framåt sommaren kommer vi absolut att klara det. Vi har en bra dialog med banker, leverantörer och fastighetsägare och folk är fantastiska och hjälps åt mer än någonsin. Det finns mycket välvilja men det är tyvärr inte alla som sitter i en bra situation nu. 

Hans fabrik tillverkar mängder av handsprit:

Hans fabrik tillverkar mängder av handsprit

Missa inga nyheter! Ladda ner KvP:s app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!