Kattis Ahlströms
kritik: "Graverande"

Bris generalsekreterare Kattis Ahlström är bestört över hanteringen och de uttalanden som kommit från polisen.
Foto: Lasse Svensson

Det tog flera dagar innan polisen började leta efter de två ensamkommande pojkarna som avvek från ett HVB-hem efter det brutala omhändertagandet på Malmö centralstation.

Bris generalsekreterare Kattis Ahlström är bestört över hanteringen och de uttalanden som kommit från polisen.

– Det vi hittills sett och hört om de här två pojkarna är bland det mest graverande jag varit med om på mycket länge, säger hon.

– Vi ska inte uttala oss så, säger Mats Karlsson, operativ polischef i Malmö.

De två pojkarna som blev brutalt omhändertagna på Malmö centralstation är fortfarande inte återfunna. Uppgifter till Kvällsposten säger att nioåringen och tolvåringen i måndags avvek från det HVB-hem där de var placerade för att de vill återförenas med sin storebror.

Polisen skickade inte ut ett "allanrop" till samtliga patruller i Skåne, förrän i onsdags kväll – två dygn efter att pojkarna avvikit. Uttalanden från Anders Lindskog, på utredningssektionen i Malmö, i Aftonbladet i onsdags vållade stark kritik och nu tar Mats Karlsson, operativ polischef i Malmö, avstånd från uttalandena.

– Vi ska inte uttala oss så, det kan framstå som att vi inte ser människan bakom statistiken, säger Mats Karlsson.

Vilka uttalanden är det du tänker på specifikt?

– Att de "var en i högen av försvunna" och att "de dragit som en avlöning". Kritiken som kom efter de uttalandena tar vi till oss och vi har en intern dialog. Vi ser människan bakom och det får inte framstå som vi inte gör det.

Ahlström kritiserar

Kattis Ahlström, generalsekreterare för Bris, kritiserar såväl polisens uttalande som hanteringen av de två pojkarna, och skriver i ett mejl att det handlar om kunskapsbrist kring barns mänskliga rättigheter och en vedervärdig barnsyn.

"Och så handlar det om uppenbart stora brister i hur vi tar hand om ensamkommande flyktingbarn. På Bris är detta vi möter då och då i samtal med barn men det vi hittills sett och hört om de här två pojkarna är bland det mest graverande jag varit med om på mycket länge", säger Ahlström.

"Spreds större i går"

Polischef Mats Karlsson säger att polisen sökte efter pojkarna redan på måndagen, även om inte ett allanrop utfärdades.

– Det som inte gjordes på måndagen var ett aktivt sök på en begränsad yta någonstans. Ärendet i sig hanterades och det gjordes bedömningar. Vi har en väl utvecklad sökmetodik som är vetenskapligt grundad för att söka på rätt ställe, men problemet på måndagen var att vi inte hade någon yta att söka i. Däremot fanns information hos poliserna i tjänst, men det gick ut till en mindre skara, säger Mats Karlsson som förstår kritiken.

– Jag förstår att man reagerar för det låter som att det inte gjordes någonting alls, men det var en mindre radioanrop i måndags och sen spreds det större i går.

FAKTA

Kattis Ahlströms mejl till Kvällsposten:

"Det som alltmer framgår i den här tragiska historien är brister på så många plan. Dels handlar det om en vedervärdig barnsyn i de uttalanden som gjorts och hur man bemött frågor och kritik kring hanteringen av pojkarna.

Det handlar också om kunskapsbrist kring barns mänskliga rättigheter och hur man rent lagligt får bete sig mot barn. Och så handlar det om uppenbart stora brister i hur vi tar hand om ensamkommande flyktingbarn. På Bris är detta vi möter då och då i samtal med barn men det vi hittills sett och hört om de här två pojkarna är bland det mest graverande jag varit med om på mycket länge".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!