Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katter hittades dumpade i skogen: ”Fruktansvärt”

Hankatterna Charlie och Whisky hittades övergivna.Foto: Katthemmet Oskarshamn
På en enslig plats i skogen hade en transportbur ställts ut.Foto: Katthemmet Oskarshamn
Vid transportburen hittade Katthemmet Oskarshamn de två kattkillarna.Foto: Katthemmet Oskarshamn
Snart kommer katthemmet börja söka efter ett nytt hem till katterna.Foto: Katthemmet Oskarshamn

Två unga katter hittades övergivna och rädda vid en enslig väg i en skog.

Katthemmet Oskarshamn lyckades till slut fånga in de små hanarna, som nu blommat ut till två stycken keliga individer.

– Jag tycker det är fruktansvärt att lämna sin katt så där, säger djurvårdaren Kicki Lundberg.

Katterna Charlie och Whisky hittades övergivna i skogen av en förbipasserande man. Katthemmet Oskarshamn mottog ett samtal från mannen och de begav sig direkt till platsen.

– Det var för två veckor sedan som en man berättade att han hade sett en plastbur en bra bit ner i skogen. När han gick dit såg han två katter som kilade i väg. Då ringde han oss och vi åkte ut på en gång, säger Kicki Lundberg, 36, som är djurvårdare på Katthemmet Oskarshamn.

På platsen stod mycket riktigt en transportbur, med öppen lucka. Intill buren låg det en hög med torrfoder och en skål med vatten. De två katterna var till synes mycket rädda och katthemmet fick ta dem i omgångar.

– Vi lyckades först hitta en av katterna, han var jätterädd och tryckte under en sten. Vi tog med honom hem till katthemmet, sedan började jakten på den andra. Vi hade satt ut fällor som vad laddade med mat, men det var först på måndagen som vi fick in katt nummer två. Det visade sig vara ett syskonpar, säger hon.

Charlie och Whisky är syskon.Foto: Katthemmet Oskarshamn

 

LÄS MER: Kattungar lämnades för att dö i plastpåsar

 

Många katter dumpas

De två hankatterna tros vara runt åtta månader gamla och beskrivs som mycket keliga och sociala. Varför de lämnades ensamma vet Kicki Lundberg inte.

– Det fanns ingen lapp eller någonting. Jag tycker att det är ett stort svek att lämna sina katter, att bara vända ryggen till och gå. Särskilt på ett ställe som är så pass ensligt som detta, man kan fråga sig om det var meningen att de inte skulle hittas.

Att katter överges av sina ägare är inte ovanligt, enligt Kicki.

– Det är vanligt att katter lämnas, många katter dumpas säkert i det tysta också. Om ingen hittar dem blir de förvildade tamkatter – och en katt klarar inte sig själv i det vilda. Det är en myt som vi måste slå hål på. Katter är inte byggda för klimatet i Sverige, de förfryser tassar, öron, svälter och åker på sjukdomar. Jag tycker det är fruktansvärt att lämna sin katt så där.

Katthemmet Oskarshamn inväntar nu klartecken från polisen, sedan ska Charlie och Whisky få hitta sig ett nytt hem.