Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katten Stina lämnades ensam – då försökte någon döda henne med råttgift

Katten Stina. Foto: Privat.
Katten Stina har blivit jagad, någon har försökt att förgifta henne med råttgift och trots ett antal försök verkar ingen vilja ge henne ett hem. Foto: Privat

 

Katten Stina har levt ensam i det vilda i fem år. 

Hon har blivit jagad, någon har försökt att förgifta henne med råttgift och trots ett antal försök verkar ingen vilja ge henne ett hem. 

– Hon är i stort behov av ett hem, säger Bitte Lindqvist som matar katterna varje dag. 

För sex år sedan lämnades 14 katter ensamma i Skanör när deras ägare gick bort. Stina och två andra katter lever fortfarande ensamma i det vilda och det är ett tufft liv de lever. 

– De bor nära havet, där är de finaste villorna med mycket sommargäster. Så en sommar la någon ut råttgift i deras mat, de sprutar vatten på dem när de ser dem, de jagar undan dem och hundar som är lösa jagar katterna, säger Bitte Lindqvist.

Får svårt att lita på människor

Bitte är verksam i olika kattorganisationer, bland annat ”Förvildade katten”. Hon har tagit hand om katterna sedan hon fick nys om deras situation. Varje dag matar hon Stina, Ellen och Lisa och hon tar dem regelbundet till veterinären. Men hon kan själv inte adoptera dem då hon redan har tre katter.

– Det behövs någon som har tid och tålamod. Katten kommer inte komma fram direkt. Den kan ligga under en soffa i flera veckor innan den kommer fram. Men när den väl förstår och börjar känna tillit så blir det en helt fantastisk katt. 

Katten Ellen. Foto: Privat.

Stina, Ellen och Lisa har svårt att lita på människor efter allt de blir utsatta för. Men Bitte är säker på att de kommer kunna bli bra husdjur om de bara får lite tid. 

– Många tycker kanske att man ska ta bort dem i stället, men det tycker inte jag om de kan få ett bra hem. Ett bra och stillsamt hem där det finns mycket tid och kärlek. 

Varför är det så svårt att hitta hem till katterna? 

– Det finns alldeles för många som tar kullar på sina egna katter och det gör att de redan födda har svårt att få hem. Det lär finnas ca 100.000 hemlösa katter i Sverige. De flesta som skaffar katt vill ha en kattunge därför har sällan de vuxna en chans. Det finns bara en lösning och det är att kastrera sina katter. 

"Katter har ingen status"

Bitte som har jobbat med katter i 40 år säger att det största problemet är att kattägare inte kastrerar sina katter. 

– Katterna har ingen status. Det är bara en katt. Det kommer nya. När man pratar med exempelvis bönder som har katter så säger de ”kastrera? nej aldrig.  De blir ändå ihjälkörda av traktorn eller så tar räven dem så det behövs inte."

Katten Lisa.Foto: Privat.