Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katten Smulans bus orsakade polisinsats

Patrik, 45, är glad över att det inte var något riktigt inbrott.Foto: Privat / Privat
Bunkeflostrand ligger sydväst om Malmö.Foto: KVP

När inbrottslarmet gick befarade Patrik Johansson det värsta och ringde polisen.

Den befarade inbrottstjuven visade sig dock vara något helt annat.

– Det är härligt när det slutar på detta viset, säger Patrik Johansson, 45.

Det var vid 13-tiden på torsdagen som Patrik Johansson, 45, fick en notis på sin mobil att inbrottslarmet hade gått i hans villa i Bunkeflostrand.

Eftersom Patrik inte kunde se något på övervakningsfilmen från huset slog han av larmet. Då gick det ett par minuter – sedan larmade det igen. 

– Då lyssnade jag på inspelningen och hörde ett knackande ljud, precis som att någon stod och bröt upp dörren. Men på filmen vid ytterdörrarna syntes ingen. Mina föräldrar bor på samma gata och de hade inbrott för ett halvår sedan så man är ju orolig, säger Patrik Johansson.

Skata inne i bostaden

Följd av polisen öppnade han innerdörren och såg att saker låg huller om buller.

– Det var något som inte stämde. Så vi gick in och tittade runt. Där satt katten nöjd på golvet och tittade på oss.

Tur för Smulan att busiga katter inte nämns i brottsbalken.Foto: Privat

Då gick blicken upp mot en av gardinstängerna i vardagsrummet – och där, precis jämte larmsensorn satt en stor skata.

– När vi förstod att det var det som hade utlöst larmet började både jag och poliskvinnan skratta. Katten satt helt kolugnt och tittade nöjt på oss precis som att ”titta vad jag fångat”. Det blev en härlig cirkus på grund av henne, säger Patrik Johansson.

Larmet fungerade

På något sätt hade katten Smulan, 1, lyckats få med sig en skata in genom kattluckan. Skatan hade sedan flugit runt inne i villan och vält saker och skitit ner samtidigt som den lyckats flyga förbi sensorn och utlösa larmet.

– Smulan och skatorna har haft en intern flight hela sommaren men jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur Smulan kunde få in skatan genom kattluckan. 

Polisen kunde åka därifrån utan att anmäla något brott – busiga katter nämns inte i brottsbalken – och Patrik fick ut skatan ur huset och kunde pusta ut.

– Det känns skönt att det tack och lov inte var något. Det är bra med larm även om det här mest blev en rolig grej med många goa garv. Det är härligt när det slutar på detta viset, säger Patrik Johansson.