Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådis berättar om sjukdomen

Esben Dalgaard har en av rollerna i Netflix kriminalserie Kastanjemannen.
Foto: Aller/MEGA / TT NYHETSBYRÅN
”Kastanjemannen” gör succé på Netflix.
Foto: Omar Marques / Sipa USA / TT Nyhetsbyrån

Skådespelaren Esben Dalgaard, 45, har en av de bärande rollerna i TV-serien ”Kastanjemannen” som gör succé på svenska Netflix just nu.

Samtidigt går den danska skådespelaren en livsavgörande kamp mot en svår cancersjukdom.

– Jag är optimistisk att kroppen ska klara behandlingen, säger han till Ekstrabladet

Esben Dalgaard har en av rollerna i den spännande, men något läskiga dramaserien ”Kastanjemannen”. Den tar avstamp i ett mord på en ung kvinna. På mordplatsen hittas en liten figur gjord av kastanjer och två poliser inleder då jakten på en mördare med kopplingar till ett försvunnet barn.

Där har Dalgaard rollen som Steen Hartung.

Men i skådisens egen vardag kämpar han sedan en tid tillbaka med cancer och har avslutat sin första omgång med den relativt nya behandlingsformen immunterapi. Den har hittills visat goda resultat. 

I tre månader har han fått antikroppsbehandlingen, som innebär att två olika slags mediciner försöker stärka sitt eget immunförsvar för att bekämpa de destruktiva cancercellerna, skriver Ekstrabladet. 

- Jag har hittills fått fyra behandlingar med tre veckors mellanrum. Var tredje vecka har jag varit inne och får droppar från två olika påsar med olika mediciner i. Nu börjar nästa fas, där jag bara får en av de två typerna av medicin, säger han till tidningen. 

Kroniskt sjuk 

Hans cancer har spridit sig till lever, rygg, mage, nacke och bröst – med den spridningen är chanserna att han friskförklaras små. 

Men ändå lever förhoppningen om att han ska vinna mot sjukdomen tillsammans med läkarna på Herlevs sjukhus. 

- Jag har haft flera av de kända biverkningarna, bland annat har jag haft mycket klåda i huden och ont i magen. Och då har mitt skägg blivit helt vitt, så varje gång jag ser mig i spegeln påminns jag om att något är annorlunda. Men de säger att om man kan känna medicinen inuti kroppen beror det på att det fungerar, säger han.

En annan av bieffekterna han drabbats av är en blodpropp. Men trots det beskriver han att han mår bra. Och frågan om hur han kan hålla optimismen uppe har han ett självklart svar på. 

– Sån är jag som person. Och då är jag helt övertygad om att jag är i de bästa händerna med läkarna på Herlev. De är de skickligaste på just cancer och immunterapi, så jag är säker och säker på att jag får den allra bästa behandlingen, säger han till Ekstrabladet. 

TV: Hajpen efter Squid game: Vita skor och koreanska språket

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!