Pannbanden tillåter kassörskor med mens att gå på toaletten utanför schemat.
Pannbanden tillåter kassörskor med mens att gå på toaletten utanför schemat.

Kassörskor med mens tvingas bära pannband

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Tyska lågpriskedjan Lidl har utmärkt sig vad gäller såväl låga priser som otidsenlig personalpolitik.
Nu slår man till mot kassapersonalen som envisas med att springa på toaletten i tid och otid.
I Tjeckien och Polen där Lidl nu också etablerat sig, är det förbjudet att gå på toa om man inte har uppsatt paus eller lunchrast. Skulle man bli kissnödig mellan dom schemalagda rasterna gäller det att snällt sitta kvar på sin kassastol. Möjligtvis kan man få dispens om man snällt frågar butikschefen och förklarar sin aktuella situation.

Ska sitta tyst

Men helst ska man sitta kvar och hålla tyst. Men det finns ett undantag. Om man har menstruation. Då får man bära ett rött pannband under den aktuella perioden. Ett pannband som ger rätt att springa på toa utanför ordinarie schema. Låter osannolikt. Åtminstone i den här delen av världen. Men den tyska modellen med låga löner och tuff personalpolitik gör att det nu sitter kvinnor i kassan hos polska och tjeckiska Lidl med röda pannband. – Det låter ju fullständigt vansinnigt, det är olagligt, säger Bo Drewsäter, ombudsman på HTF. – Detta strider mot allt vad lag och avtal heter, vore otänkbart i Sverige.

Skandal i pressen

Fallet med de röda pannbanden har nu blivit en stor skandal i tjeckisk press som inte velat namnge den aktuella lågpriskedjan eftersom man är beroende av annonser på dagligvaror. Men nu har det den tyska branschtidningen Lebensmittelzeitung avslöjat att det är Lidl. "Nu har man gått över gränsen för vad som kan kallas god smak", skriver man.

Känt av ledningen

Även den internationella fackföreningen Uni Commerce har uppmärksammat fallet med de röda banden på sin hemsida där man bland annat påpekar att "pannbandsregeln varit känd och accepterad inom Lidls tyska ledning".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag