Kartläggningar har pågått sedan 80-talet

Foto: Tomas Leprince

En pensionerad spaningschef inom polisen i Lund berättar att han var med och skapade Skånepolisens register över tusentals svenska romer.

Han menar att registret funnits redan 2005 och att skatteverket kände till det.

– Ingen av cheferna sa att detta var något vi inte fick syssla med, säger han till Aftonbladet.

Redan på 80-talet började romer kartläggas i Skåne, säger en tidigare polischef till Expressen.se.

I går avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen haft ett olagligt register där över 4 000 romer registrerats. Många är barn och i registret finns personer som levde på 1800-talet listade.

Polisen sa vid en presskonferens i går att registret skapades 2011, men enligt en pensionerad polischef i Lund som Aftonbladet pratat med så ska registret ha skapats 2005 i samband med att polisen börjat kartlägga romer.

– Att det bara skulle funnits ett par år är en superlögn från polisledningen, säger han till Aftonbladet och berättar att han var den som tog initiativ till registret och att polisledningen visste vad som pågick.

Även skatteverket ska ha känt till registret.

– Vi får undersöka saken ­vidare under ­tis­dagen, säger Charlotte Nilsson på Skatte­verkets pressjour, till Aftonbladet.

Reinfeldt har reagerat

Flera rättsexperter och politiker har reagerat kraftigt på Dagens Nyheters avslöjande och menar att det strider mot flera lagar.

– Diskriminering är inte tillåtet i svensk lagstiftning. Jag förstår att det är många människor som ställer sig frågande inför detta, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen.

Skånepolisens talesperson Lars Förstell kommenterar i nuläget inte de nya uppgifterna.

– Det är enormt många uppgifter som kommer ut, och för att kunna svara och komma med ett svar som är varaktigt så behöver vi tid att tolka dem.

Han hänvisar till en presskonferens klockan 13.30 i eftermiddag.

Pågick under 80-talet

Under 80-talet började polisen i Skåne att kartlägga romer. I såväl Malmö som Helsingborg fanns poliser med romer som specialområde, säger dåvarande polischefen i Malmö Kjell Arne Eliasson.

– De var inte avsedda enbart för att utreda romer, men de hade särskilda kunskaper om romer och utredde de brott där romer förekom eftersom de hade goda kontakter med dem, säger han till Expressen.se

Det var främst två poliser som skötte insamlingen av information i Malmö, säger Kjell Arne Eliasson.

1 500 registrerades

Enligt en person som jobbade nära polismännen under fem års tid samlades uppgifter om 1 500 personer i ett register.

Det ska ha rört sig om utomnordiska romer över 15 år som befann sig i Sverige.

Kartläggningen ska ha gjorts för att utreda släktskap mellan familjerna och i takt med att de flyttade sig började insamlingen gälla även andra delar av Sverige.

– Man började kartlägga dem för att utreda familjeförhållanden och hålla koll på ett misstänkt socialförsäkringsbedrägeri, säger personen.

Internt ska polismännen ha kallats för "zigenarkommandot".

Kjell Arne Eliasson minns inte den formuleringen.

– Jag kan inte bekräfta det, men i det allmänna språkbruket inom polisen är det rimligt att man sade så, säger Kjell Arne Eliasson.

Sammanställde anteckningar

Han känner dock inte till att något officiellt register ska ha upprättats under hans tid som chef för länskriminalen i Malmö och biträdande länspolismästare på Skånepolisen.

– Man gjorde naturligtvis så att man på något sätt ritade upp förteckning över vilka som är barn till vilka, men att därifrån säga att det var ett register, det vet jag inte.

Om poliserna sammanställde sina anteckningar från flera förundersökningar – blir det inte då ett register?

– Om man skulle sätta ihop dem så, jo, det kan man ju säga.

Han säger att han såg liknande kartläggningar under sin tid som polischef, men att utredarnas anteckningar ofta fick skrotas när elektroniska register infördes med nya lagar.

"Fullständigt otroligt"

Han har svårt att se att hans egna polisers anteckningar har överlevt utrensningen.

– Jag tycker att det låter helt otroligt, fullständigt otroligt. Men inom polisen ska man ju inte säga så, med tanke på att allt bör utredas först.

Lars Förstell kommenterar inte uppgifterna om insamling på 80-talet.

– Jag kan inte kommenterade det alls, säger han till Expressen.se.

Analysfilen, som upprättats i programmet Analyst's Notebook, ska vara märkt "SU" som enligt Kjell Arne Eliasson betyder "särskild undersökning".

För att upprätta en sådan fil krävs tillstånd från ledningen.

– Jag skulle tro att det är den taktiske ledaren på länskriminalen som ansvarar för att det här sköts korrekt, säger Kjell Arne Eliasson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!