Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlskronabornas stora krav: "Mer fakta och glada nyheter"

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I Karlskrona efterlyser läsarna fakta, att flera sidor av en sak redovisas och så mer glada nyheter - förstås.

Det är lika huttrigt att stå i Karlskrona en förmiddag strax före jul, som på alla andra platser. Vädret är inte riktigt med oss på den här resan. Det småduggar ibland men människor verkar ha med sig julstämning ändå. Vid Stora torget förbereder Johanna Mazetti, projektledare för Karlskrona City, eftermiddagens julevenemang.

Vi träffar alla typer av läsare faktiskt. Från killen som säger att han inte följer nyhetsrapporteringen alls, utan litar på att vännerna och familjen berättar vad som händer. På något sätt får han förstås reda på allt ändå förr eller senare. Men han gör oss verkligen lite häpna, vi som tycker att vi måste vara supersnabba med att uppdatera i alla våra kanaler. Vi vet att det är vad många läsare förväntar sig av oss.

Flera av dem vi pratar med säger att de vill ha mer fakta av medier i allmänhet och inte vinklade texter. Det kan vara lätt att hålla med, och inte. Det vi rapporterar om ska vara sant och relevant, inget snack om den saken, men nyheter är oftast det som avviker på ett eller annat sätt. Något som sticker ut, någon som blir drabbad, som gynnas, som är arg eller glad. Vår uppgift är att beröra med det vi gör. Om man inte blir berörd så tar man inte till sig.

"Synd med ensidigt"

Mattias Miding pratar med oss om vikten av att låta flera sidor komma till tals, om att inte bara skildra problem från en sida. Han tar misshandel av kvinnor som exempel, menar att det förstås ska skrivas om, men påpekar att det också finns kvinnor som misshandlar män. Han vill se jämlikhet såväl i samhället som i nyhetsrapporteringen.

– Det är synd när det blir ensidigt. Det blir problem med journalistiken och trovärdigheten, menar han.

Anneli Köhne efterlyser en fredligare värld och därmed lugnare och gladare nyheter under 2017. Ja vem skulle inte vilja att det finns en chans att uppfylla den önskningen? Läsarnas tydliga signal om att fler glada nyheter behövs gör givetvis att vi får ta med oss det till vår hemmaplan.

 

Karlskrona

Population: 32 600 (tätort), 67 700 (kommun)

Politiskt styre: Trepartistyre (S+C+L+M)

Största idrottsklubbar: Karlskrona HK, HIF Karlskrona.

 

Axplock av kändisar från staden:

Carolina Klüft, friidrottare, tidigare bosatt i Karlskrona

Henrik Rydström, fotbollsspelare, född i Karlskrona

Oliver Ekman Larsson, ishockeyspelare Phoenix Coyotes, född i Karlskrona.

Mi Ridell, skådespelare, född i Karlskrona.

Sven Lidman, poet, född i Karlskrona.

 

VAD VILL DU LÄSA PÅ KVP.SE?

 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ebba Hamilton,32, föräldraledig, Karlskrona:

– Jag vill ha information om stora händelser i Sverige och i världen. Framförallt vill jag ha fakta, inte skvallergrejer.

 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sofia Johnsson Eifrem, 38, jobbar med lantbruk inom Hushållningssällskapet, med dottern Ebba, 7, Karlskrona:

– Relevanta, lokala nyheter är viktigast för mig. Eftersom jag jobbar med lantbruksfrågor är det intressant också med sådana nyheter. Sportnyheter kan jag vara utan.

 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Lina Andersson, 18, studerande, Karlskrona och Elin Karlsson, 18, studerande, Holmsjö: 

– Vi gillar mest att läsa om mode, kändisar och nöje. Sport är vi inte så mycket för.

 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Mattias Miding, 44, jobbar med IT, Karlskrona:

– Det stör mig att media säljer på sex och skandaler. Journalistiken är inte vad den borde vara. Det skrivs ensidigt i stället för att saker skildras från flera håll. Det kan handla om jämställdhet eller integration till exempel. Det verkar bara finnas en vinkel och det tycker jag är synd.

 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Anneli Köhne, 50, jobbar på förskola, Karlskrona:

– Jag bläddrar igenom och tittar på det mesta. Det man verkligen skulle önska sig är rapportering om att inget hemskt har hänt. Vi behöver frid och lugn efter alla katastrofer.

 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Christian Fagerström, 28, Karlskrona:

– Jag är totalt okunnig när det gäller nyheter. Följer inte nyhetsflödet alls utan får reda på vad som har hänt via vänner och familj. Ibland är jag veckor efter alla andra, men jag bryr mig inte så mycket. Jag ägnar mig åt styrketräning, musik och film i stället.