Karlskrona fruktar nytt storvarsel från Telenor

Telenor väntas lägga ett omfattande varsel i Sverige i dag.Telenor har 2 000 anställda i Sverige. 800 av dem finns i Karlskrona. Bilden är från en av företagets reklamfilmer.

Karlskrona fruktar ett nytt jättevarsel från Telenor i dag.

Enligt uppgift till Kvällsposten kan det handla om flera hundra - kanske så många som 1 000 jobb

– Den siffran stämmer inte, säger Andreas Hamrin, presschef på Telenor.

Ett nytt varsel kan bli ett dråpslag för Blekinge där Telenor räknas som länets största företag.

I juni förra året varslade Telenor 230 anställda i hela landet, 100 av dem i Karlskrona. Den här gången talas det om ett betydligt större varsel. Merparten av Telenors 800 anställda och konsulter i Karlskrona riskerar bli av med jobben.

Enligt uppgifter från en källa med insyn i företaget, kan Telenor i dag varsla så många som 1 000 personer. Om den siffran blir aktuell motsvarar det hälften av alla anställda i Sverige.

– Vi håller på att göra en förändring, men ett varsel på 1000 anställda är inte ens i närheten av det som är aktuellt, säger Andreas Hamrin presschef på Telenor i Sverige och fortsätter:

– Vi har den fördelen att vi aldrig kommenterar rykten.

Telenor är börsnoterat i Oslo. Där är reglerna att stora affärshändelser måste meddelas marknaden innan informationen släpps någon annanstans.

–  Jag vet att det har varit samtal, men visste inte att det är så stort, säger en centralt placerad norsk fackföreningskälla.

– Om det stämmer är det troligen inom kundservice det skal skäras, där vet jag det har varit samtal. Men bara i Sverige, såvitt jag har hört, inte i Norge.

De svenska fackkällor Kvällsposten fått tag på ger inte heller några kommentarer.

– De anställda ska få veta sådant av företaget, inte via medierna, säger en av de fackligt förtroendevalda i Blekinge.

Lika tunna kommentarer kommer det från Karlskrona kommun. Enligt Kvällspostens källor har den politiska ledningen blivit förhandsinformerad.

– Inga kommentarer, säger kommunalrådet Mats Lindbom (c) med ansvar för näringsliv och arbetsmarknadsfrågor och menar att det är Telenors ansvar att kommentera.

Telenor - en av världens största

  • Norska Telenor räknas som en av världens största telekomföretag med omkring 30000 anställda i världen, 2000 av dem i Sverige.
  • Bolaget har 150 miljoner mobilkunder på sina marknader i främst Norden, Östeuropa och Asien.
  • Omsättningen var 99 miljarder norska kronor under 2011.
  • Bredbandsbolaget är en del av Telenors svenska verksamhet.
  • I höstas sköts salut och bjöds på tårta på Telenor i Karlskrona då företaget firade 20-årsjubileet av företagets mobilnät son startades under namnet Nordic Tel innan det såldes vidare och till slut hamnade hos Telenor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!