Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karlskrona fruktar nytt storvarsel från Telenor

Telenor väntas lägga ett omfattande varsel i Sverige i dag.Telenor har 2 000 anställda i Sverige. 800 av dem finns i Karlskrona. Bilden är från en av företagets reklamfilmer.

Karlskrona fruktar ett nytt jättevarsel från Telenor i dag.

Enligt uppgift till Kvällsposten kan det handla om flera hundra - kanske så många som 1 000 jobb

– Den siffran stämmer inte, säger Andreas Hamrin, presschef på Telenor.

Ett nytt varsel kan bli ett dråpslag för Blekinge där Telenor räknas som länets största företag.

Telenor - en av världens största

  • Norska Telenor räknas som en av världens största telekomföretag med omkring 30000 anställda i världen, 2000 av dem i Sverige.
  • Bolaget har 150 miljoner mobilkunder på sina marknader i främst Norden, Östeuropa och Asien.
  • Omsättningen var 99 miljarder norska kronor under 2011.
  • Bredbandsbolaget är en del av Telenors svenska verksamhet.
  • I höstas sköts salut och bjöds på tårta på Telenor i Karlskrona då företaget firade 20-årsjubileet av företagets mobilnät son startades under namnet Nordic Tel innan det såldes vidare och till slut hamnade hos Telenor.

I juni förra året varslade Telenor 230 anställda i hela landet, 100 av dem i Karlskrona. Den här gången talas det om ett betydligt större varsel. Merparten av Telenors 800 anställda och konsulter i Karlskrona riskerar bli av med jobben.

Enligt uppgifter från en källa med insyn i företaget, kan Telenor i dag varsla så många som 1 000 personer. Om den siffran blir aktuell motsvarar det hälften av alla anställda i Sverige.

– Vi håller på att göra en förändring, men ett varsel på 1000 anställda är inte ens i närheten av det som är aktuellt, säger Andreas Hamrin presschef på Telenor i Sverige och fortsätter:

– Vi har den fördelen att vi aldrig kommenterar rykten.

Telenor är börsnoterat i Oslo. Där är reglerna att stora affärshändelser måste meddelas marknaden innan informationen släpps någon annanstans.

–  Jag vet att det har varit samtal, men visste inte att det är så stort, säger en centralt placerad norsk fackföreningskälla.

– Om det stämmer är det troligen inom kundservice det skal skäras, där vet jag det har varit samtal. Men bara i Sverige, såvitt jag har hört, inte i Norge.

De svenska fackkällor Kvällsposten fått tag på ger inte heller några kommentarer.

– De anställda ska få veta sådant av företaget, inte via medierna, säger en av de fackligt förtroendevalda i Blekinge.

Lika tunna kommentarer kommer det från Karlskrona kommun. Enligt Kvällspostens källor har den politiska ledningen blivit förhandsinformerad.

– Inga kommentarer, säger kommunalrådet Mats Lindbom (c) med ansvar för näringsliv och arbetsmarknadsfrågor och menar att det är Telenors ansvar att kommentera.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!