Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter oeniga – nu kan rättsliga rådet kopplas in

23-åringen har erkänt att han styckade kroppen.
Foto: Polisen
22-åringen har erkänt att han slog ihjäl Mikael Petersson med en tung skiftnyckel.
Foto: Polisen
57-årige Mikael Petersson lurades till sin egen lägenhet, där han slogs ihjäl i köket. Därefter styckades kroppen i badrummet och kroppsdelarna grävdes ner på en ö i Karlskrona skärgård.
Foto: Polisen

Det åtalade kärleksparet har erkänt att de dödade 57-årige Mikael Petersson och sedan styckade kroppen i badrummet.

Men experterna är oeniga om mordet skett under psykisk störning – eller om gärningspersonerna varit fullt införstådda med vad de gjorde.

Nu aviserar en av försvarsadvokaterna att han tänker begära ytterligare genomlysning – genom att Socialstyrelsens rättsliga råd kopplas in i bedömningen.

Under måndagen startade den sju dagar långa rättegången i Blekinge tingsrätt kring det uppmärksammade styckmordet i juli 2020 i Karlskrona.

För första gången på tio månader får det tilltalade kärleksparet åter se varandra fysiskt – den här gången som misstänkta mördare.

Båda har i förhör erkänt gärningen.

Varö ligger utanför Karlskrona och är en obebodd ö som besöks av turister. Cirkeln längst upp i vänsterkant är platsen där kvarlevorna gömdes. Cirkeln längst till höger markerar rastplatsen där männen efteråt grillade.
Foto: Polisen
Platsen där kvarlevorna grävdes ner.
Foto: Polisen
Den tunga skiftnyckeln användes som mordverktyg.
Foto: Polisen

22-åringen, som hade en koppling till mordoffret, har berättat hur han slog ihjäl Mikael Petersson med en tung skiftnyckel i offrets egen bostad.

23-åringen har för sin del tagit på sig ansvaret för att han efteråt styckade kroppen i badrummet.

Kammaråklagare Anna Johansson har senare åtalat båda för att de ”tillsammans och i samförstånd” dödat Mikael Petersson.

Båda männen har även erkänt hur de tillsammans grävde en grav på ön Varö och hur kroppsdelarna gömdes där.

BLT berättar i sin liverapportering hur båda de unga männen anstränger sig för att inte visa några känslor i rättssalen.

Vänder bort blicken

När en anhörig till Mikael Petersson försöker få ögonkontakt ser det ut som om båda de unga männen medvetet vänder blicken åt ett annat håll.

22-åringen antecknar konstant någonting på ett papper, troligen uppgifter som sägs under förhandlingen. 23-åringen sitter mer stilla med böjd nacke, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Enligt åklagaren hade mordet föregåtts av en flera veckor lång planläggning. I målet finns bevis för att männen surfat in på internetsidor som ”16 steps to kill someone and not get caugt”, testat olika verktyg som de kunde använda vid mordet, köpt sopsäckar, tejp, rengöringsmedel och en bågfil till att dela kroppen.

Enligt åklagaren fanns även en alternativ mordplan – det var att skjuta Mikael Petersson under en motionsrunda.

Motivet till dådet bottnade enligt åklagaren i ekonomiska bekymmer. Båda männen drev en förening i Karlskrona med stora skulder.

En såg av den här typen ska ha använts vid styckningen av kroppen.
Foto: Polisen

 Båda retade sig dessutom på att 57-åringen ville flytta flytta tillbaka till sin lägenhet, som han tillfälligt lånat ut till 23-åringen.

I polisutredningen har grannar vittnat om att de aldrig sett Mikael Petersson lämna lägenheten efter det att han kom dit. En granne har också berättat att det spolades mycket vatten från den aktuella bostaden.

I rättssalen spelade åklagaren bland annat upp det larmsamtal 22-åringen själv ringde till 112  och ville anmäla 57-åringen som försvunnen.

Men 33 timmar senare kunde de unga männen gripas, inledningsvis misstänkta för människorov. Misstanken ändrades senare till mord. 

Telefoner avslöjade

BLT rapporterar om att de misstänkta bland annat kunnat bindas till lägenheten eftersom den wifi-router som fanns kopplade upp deras telefoner. 

Båda de tilltalade misstänktes först ha begått gärningen under allvarlig psykisk störning. Vid en senare och mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning var beskedet tvärtom – att båda anses friska och därmed kan dömas till fängelse.

22-åringens försvarare, advokat Karl Hamstedt, säger i en paus till Kvällsposten att det kan bli aktuellt att begära ytterligare en granskning av ärendet när det gäller den mentala statusen för hans klient.

– Ja, det kan bli aktuellt, bekräftar han.

I så fall blir det Socialstyrelsens rättsliga råd som granskar fallet vidare – och slutligen avgör vilken påföljd som kan bli aktuell i målet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!