Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärlekspar plundrade äldre – köpte lyxvaror

Både kvinnan och mannen syns på bilderna från shopping av kläder på Mobilia i Malmö. Vid ett annat tillfälle fångades den 18-åriga kvinnan av övervakningskamerorna på Mobilia i Malmö.Foto: POLISEN
I mannens lägenhet fanns kvitton på en mängd kapitalvaror. Annars gäller inte garantin.Foto: POLISEN
Ett spetsprytt, svart linne inhandlades på Bik Bok.
Direkt efter stölden plockade 31-åringen ut 15 000 kronor från en bankomat på Munkhättegatan.
Mannen köpte sig en Gant "The Preppy Down Jacket".
Diamantbesatta bärnstensörhängen värda nära 27 000 svenska kronor köptes hos en juvelerare i Köpenhamn.
Kalsonger från Ralph Lauren och Gant hittades i 31-åringens lägenhet.
1 / 7

Vårdbiträdet i Malmö stal bankkorten från två gamla kvinnor han skulle hjälpa. På kort tid köpte han kläder, elektronik och andra lyxvaror för över 100 000 kronor.

Polisen säkrade kvitton på allt från Ralph Lauren-kalsonger till bärnstensörhängen.

Nu åtalas 31-åringen och hans 18-åriga medhjälpare för grovt bedrägeri.

Mannen har bara jobbat inom hemtjänsten i Malmö sedan i höstas. I sitt yrke gick han hem till ensamstående gamla och hjälpte dem med hushållsuppgifter och inköp.

I december stal han bankkortet hemma hos en 82-årig kvinna och hämtade snabbt 14 500 kronor från bankomater på Claesgatan och Östergatan. Sedan var maxgränsen nådd och mer gick inte att plocka ut den kvällen.

På två dagar lyckades 31-åringen få ut kontanter och varor för över 50 000 kronor på bägge sidor av Öresund.

Bland annat betalade det stulna kortet ett par diamantbesatta bärnstensörhängen värda nära 27 000 svenska kronor och andra smycken för ytterligare 3 000 hos en juvelerare i Köpenhamn.

15 000 försvann från kontot

I månadsskiftet januari–februari drabbades ytterligare en vårdtagare av 31-åringens stölder. Han tog med sig en 86-årig kvinnas bankkort från hennes bostad och följde samma mönster som förra gången. 15 000 kronor försvann från kontot i tre snabba bankomatuttag.

Därefter hade han hjälp av en 18-årig kvinna att köpa på sig smycken, smink, kläder och elektronik så att även det andra kortet totalt utnyttjades för cirka 50 000 kronor.

Vårdbiträdet greps i slutet av februari och har suttit inlåst sedan dess. Det tog i stort sett en månad av förhör innan 31-åringen erkände. Och då hävdade han att han stulit för att betala av en skuld till våldsamma personer som hotade honom.

Mannens 18-åriga medhjälpare är en kvinna med drogproblem som själv säger att hon bara gjort vad 31-åringen begärt av henne. Hon greps den 5 mars och släpptes igen två dagar senare.

– Han har sagt "gå och gör det, köp det, pröva köpa det där", berättar 18-åringen i förhör. Jag hade aldrig gjort det om jag varit nykter, jag har sån respekt för gamla.

"Spiller över på henne"

Kammaråklagare Fredrik Jönsson åtalar både kvinnan och mannen för grovt bedrägeri.

– Han har begått brotten i sitt yrke och missbrukat sin ställning. Det är detta som gör gärningen till grovt bedrägeri trots att beloppet inte är så stort, säger Fredrik Jönsson.

– När det gäller kvinnan menar jag att hans agerande spiller över på henne. De har agerat gemensamt och i samförstånd och hon får hållas medansvarig för hans agerande.