Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karl Fredriks kaos-sommar: ”Folk satt i bilarna och grät”

Så här kommenterade Petter Kjellén på Eklaholm turistinvasionen tidigare i sommar.
Karl Fredrik Gustafsson, 33, är utbildad florist. Nu syns han i egna programmet i TV4 och driver en inredningsbutik i Eklaholm på Österlen.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Karl Fredrik och hans sambo Petter arbetar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Tillströmningen till butiken var enorm, så Karl Fredrik och Petter kände sig tvungna att reglera antalet besökare.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Karl Fredrik driver butiken tillsammans med sin sambo Petter Kjellén.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Succén med ”Karl Fredrik på Österlen” på TV4 ledde till trafikkaos på Österlen i somras. 

På landsvägen utanför Karl-Fredrik Gustafssons butik i Eklaholm ringlade fyra kilometer långa köer. 

– Folk satt och grät i sina bilar. Några hade åkt hela vägen från Göteborg och kom inte in, säger han.  

Karl Fredrik Gustafsson, 33, gjorde i våras succé i egna programmet ”Karl Fredrik på Österlen” på TV4, där tittarna har fått ta del av floristens liv på 1600-talsgården i lilla Eklaholm på Österlen tillsammans med sambon Petter Kjellén, 37. 

När sommaren kom ville många besöka parets butik och få en skymt av tv-kändisarna. Men intresset blev för stort. Parkeringsplatsen fylldes snabbt. 

– Det bildades fyra kilometer långa köer på landsvägen och bilar cirkulerade för att försöka sno åt sig en plats på parkeringen om någon åkte ut. Det blev en trafikfara och det ville ju inte vi ligga bakom. 

Karl Fredrik Gustafsson berättar om hur känslorna snabbt blev upprörda. 

– Folk satt och grät i sina bilar. Några hade åkt hela vägen från Göteborg och kom inte in. Många var ledsna och det skapade irritation. Och så kunde vi ju inte ha det så vi kände oss tvungna att agera. 

Karl Fredrik Gustafsson, 33, gjorde i våras succé i egna programmet ”Karl Fredrik på Österlen” på TV4, tillsammans med sambon Petter Kjellén, 37.Foto: TOMMY HOLL / IBL

Anställde tre p-vakter

Karl Fredrik och Petter tog hjälp av kontakter inom släkten för att lösa problemet.  

– Petters ena svåger är ingenjör och programmerare och gör egentligen säkerhetssystem till flyget, så han skräddarsydde ett bokningssystem. 

När bokningssystemet var på plats anställde Karl Fredrik och Petter tre heltidsanställda parkeringsvakter. Redan från första dagen flöt det på mycket bättre. 

Trots att antalet besökare har begränsats under sommaren har den varit en affärsmässig succé. Under juli ökade omsättningen med 350 procent jämfört med förra året.

– Nu i september är det ännu bättre, till och med över 400 procent, säger Karl Fredrik. 

Butiken fick anställa tre parkeringsvakter.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Hoppas kunna ta en långweekend”

Nu letar Karl Fredrik och Petter efter en ny lokal för butiken. Tanken är inte att ersätta Eklaholm utan att komplettera verksamheten. 

– Förhoppningen är vi nästa år ska driva två butiker under en övergångsperiod. Sedan är det tänkt att Eklaholm framöver fungera som showroom och utställningsträdgård.

Framgångarna innebär också enormt mycket jobb, 

– Vi jobbar sju dagar i veckan, tolv timmar om dagen. Det är en livsstil, men vi har väldigt bra kolleger och trivs med varandra. 

Parallellt med butiksjobbet spelas en ny säsong in av ”Karl Fredrik på Österlen” som har premiär våren 2021. 

Hittar ni någon tid till privatliv?

– Det är svårt för allt smälter ihop väldigt mycket. Det går inte att vara ledig hemma för vår privata trädgård ligger precis vid butiken så om någon ser oss där vill de genast fotografera oss och prata med oss. Ibland vill de bara titta på oss.

Men blir det ingen semester alls i år?

– Jo, vi kommer in i en period där det kan finnas lite större möjlighet till det faktiskt. Vi hoppas kunna ta en långweekend och låna vänners hus uppe i Östergötland. Där kan vi vara ute skogen och plocka svamp.

TV: Programmet gjorde succé i TV4

Karl Fredriks fina ord om kärleken Petter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!