Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karl, 90, brutalt rånad i hemmet

Brutalt rånad. 90-årige Karl golvades av den falske hemvårdaren som sedan tog hans pengar.
HELSINGBORG. Åldringsrånaren sa att han var från hemtjänsten.
En stund senare vräktes Karl Staf, 90, omkull på golvet och rånades på sina pengar.
Karl är fortfarande tagen efter den brutala upplevelsen i sin lägenhet i Helsingborg i fredags kväll. – Det var dumheter som gjorde att jag öppnade dörren. Jag vet ju att man inte ska göra det, säger han. Men Karl svalde betet när rånaren sa att han var från hemtjänsten.

"Han blev aggresiv"

Att den riktiga personalen alltid ringer och sedan öppnar med egen nyckel var inget han tänkte på just då. – Det var först när mannen blev aggressiv och föste in mig i vardagsrummet som jag anade oråd. I vardagsrummet knuffades Karl, som har svårt att gå och använder rullator, brutalt omkull. – Vi låg och brottades på golvet en stund. Efteråt var han hygglig nog att plocka upp mig. Karl säger att han aldrig blev rädd. – Jag är en riktig hårding. Kanske beror det på min bakgrund som soldat i spanska inbördeskriget och under andra världskriget.

Stal tusen kronor

När Karl var oskadliggjord sökte rånaren igenom hans kläder. I en jacka i hallen fanns tusen kronor som gärningsmannen tog med sig och försvann. Polisens spaningsledare Håkan Bredahl säger att rånet bara är ett raden av överfall mot gamla i nordvästra Skåne. – I många fall skuggas åldringarna mellan banken och bostaden. Av de tiotal åldringsrån som polisen utreder finns ett fall med en rullstolsburen kvinna i Landskrona, som rånades i bostaden medan hon väntade på färdtjänsten. För brottslingarna är det lika enkelt som att ta godis från barn. För de drabbade åldringarna skapar det ångest resten av livet. – Det är de värsta brott jag vet. Brottslingarna saknar helt empati, säger Håkan Bredahl.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!